Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvokové jevy-perioda frekvence :)

Od: borecek125* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

Chodím do 8. B a bereme tedka zvukové jevy a ve škole jsme počitali

Počet za 1 min -Tep v klidu-82,tep po namaze 126,dech v klidu 23,dech po namaze 39.

(ty čísla to je moje naměřené)

a máme spočítat Periodu a frekvenci ke každému tzn(tep v klidu,tep po namaze,dech v klidu,dech po namaze)

Mohl by mi to někdo spočítat a pak jako na tom ukazat jak se to dělá? :))

Děkuji moc :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

andycibulka*
hodnocení

0x

Perioda je 1 minuta, Frekvence je to, co jste nameril. Na co se ptate?

doplněno 02.02.14 18:45:

zde zrejme dochazi ke zmateni pojmu.

praivo*

Blbost.

Frekvence = BPM (Beats Per Minute = údery za minutu)/60 (1 minuta = 60 sekund), např. 126 BPM = 2,1 Hz.

Perioda = 1/f (frekvence), např. 2,1 Hz = perioda cca. 0,48 s (480 ms).

doplněno 02.02.14 18:43:

Blbost by to nebyla, pokud by šlo přímo o tepovou frekveci (údery za minutu). Vzhledem k zadání o to ale nejde.

doplněno 02.02.14 18:44:

Myslím "frekvence je to co jste nameril". To o periodě je blbost pořád.

doplněno 02.02.14 19:07:

Žádné zmatení, prostě f = 1 ÷ T a f [Hz] = f [BPM] ÷ 60, nic víc.

buss
hodnocení

0x

Wikipedie - Frekvence (dříve kmitočet) je fyzikální veličina, která udává počet opakování periodického děje za daný časový úsek...

praivo*

A protože se právě probírá zvuk, daný časový úsek je 1 sekunda a frekvence se udává v Hz...

naihonn*

Tak, tak, fyzikálně bráno se frekvence v Hz rovná počtu opakování právě za 1s. A časová perioda jak už tu bylo napsáno je 1/frekvence.

borecek125*
hodnocení

dobře ale prosím ale

Mohl by mi to někdo spočítat a pak jako na tom ukazat jak se to dělá?

prosím

a nepsat tu něco

prtože ja tomu vubec nerozumím :)

naihonn*

To je přece jednoduché. Víš, že frekvence v Hz je počet opakování za sekundu. Ty jsi změřil počet opakování za minutu, což je odjakživa 60 sekund. Takže už jen prostá matematika. :)

praivo*

Borečku, máš to v mém prvním příspěvku.

borecek125*
hodnocení

Jo moc děkuju už jsem si to spočítal :)

hop®
hodnocení

0x
Vezmeme tep 82 pulsu za mimutu, to je 82/60=1,37 (zaokrouhleno) pulsu za sekundu, frekvence je tedy 1,37 Hz (Herz).
Perioda je prevracena hodnota frekvence, tedy 1/1,37=60/82=0,73 sekund.
U dalsich hodnot pocitame stejne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]