Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Existuje slovo „bákat se“?

Od: bdvcy odpovědí: 13 změna:

Ahoj.

Někdy říkám, když mě někdo otravuje a nebaví mě už odpovídat na jeho otázky, ať se nebáká. Tedy myšleno, ať se již neptá. Napadlo mě to najít na internetu, ale vůbec žádnou zmínku tohoto slova jsem nikde nenašla. Existuje vůbec? Já myslela, že bákat se = ptát se.

Díky.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nov
hodnocení

4x

Tento výraz znám od své maminky. Kraj Vysočina Žďársko.

lmgify

Ten slovník SNČJ z prvního příspěvku doslova uvádí, že výraz "bákat" (zbytečně žvanit/mluvit) byl zaznamenán v Křižanově, 20km JV od Žďáru nad Sázavou. ;)

Lmgify - v uvedeném významu zbytečně mluvit to slovo běžně používám. Ale jen v neformálním hovoru, mezi "svými". I podstatné jméno bákání. Žďársko, spíše severní část.

bdvcy
Zajímavé. Bydlím v okrese Žďár n. S.

hodnocení

2x

Není to náhodou "Nebékaj" ?

sncj.ujc.cas.cz/...

kvizy.eu/...

lmgify

SNČJ má i heslo bákat

bdvcy
Děkuji. Zrovna se v Křižanově nacházím. Tak to bude pravda :D.

krtek6
hodnocení

1x

na Hané máme slovo "békat" a "nebékat" a výraz znamená mimo jiné i zpívat :)

lmgify

békat = od "vydávat zvuk jako ovce (bééé)", též bečet

hodnocení

0x

Tohle tady tedy vůbec v celém středočeském kraji neznáme. Nebo "loutat" ve smyslu "jíst" - taky nic.

ml1

Náhodou, znám ho třeba z Křemílka a Vochomůrky, a možná i odjinud. A protože mi to přišlo směšné, tak jsem ho taky několikrát použil. Ale bákat jsem opravdu neznal a dosud jsem neslyšel (nebo si nevšimnul).

hodnocení

0x

Nemohl bys použít slovo nebádej? To je jasné a české.

smode2
hodnocení

0x
Jazyk se neustále vyvíjí. Nejprve je vždy mluvená řeč, teprve až pak slovníky. = Pokud toto slovo používáte, existuje. Profesóři ať si jej zapíší :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]