Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Patří číslo do sjednocení?

Od: 1234 odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

potřebovala bych poradit s intervaly v matematice. Chtěla bych se zeptat, když budu mít příklad:

A = ⟨-3,2⟩, B = (-♾, 2), C = (0,10⟩ a mám zapsat průnik a sjednocení, jak se to zapíše? Výsledek je podle intrnetu u sjednocení (-♾, 10⟩ a průnik (0,2), ale vždyť přece u toho sjednocení tam 0 nepatří. A u průniku to samé. Navíc tam je ještě problém v tom, že u A tam dvojka patří, ale u B ne. Předem moc děkuji za pomoc. Vážím si toho.

Přeji hezký den!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

0x

Sjednocení? No vždyť nula je v B = (-♾, 2).

Průnik? Ale vždyť nula není v C a dvojka není v A ani v B.

1234
hodnocení

Takže nezáleží na tom, jestli je interval otevřený, nebo zavřený?

riva

Samozřejmě záleží.

1234
hodnocení

Právě v tom mám trošku zmatek. Otevřenost a zavřenost intervalu nám označuje, zda-li prvek (hraniční bod) do intervalu patří, nebo ne, ne? Takže pokud vyjadřuji to sjednocení u dvou intervalů a u jednoho z těch bodů je, že je otevřený, tak tam patří, či ne? Tohle mi totiž dělá největší problém.

hodnocení

0x

Aby krajní hodnota z intervalu patřila do průniku, musela by být v obou intervalech hranatá závorka.

Značka průniku je

Např.

A = ⟨-3,2⟩, B = (-♾, 2)

A ∩ B = ⟨-3,2)

Protože v obou intervalech u 2 není hranatá závorka, tak ve výsledku je kulatá závorka.

---

Aby krajní hodnota z intervalu patřila do sjednocení, musela by být alespoň v jednom z intervalů hranatá závorka.

Značka sjednocení je u

Např.

A = ⟨-3,2⟩, B = (-♾, 2)

A u B = (-♾, 2⟩

V jednom z intervalů je u 2 hranatá závorka, tak ve výsledku je hranatá závorka.

Např.

A = ⟨-3,2), B = (-♾, 2)

A u B = (-♾, 2)

Ani v jednom z intervalů není u 2 hranatá závorka, tak ve výsledku je kulatá závorka.

U nekonečna je vždy kulatá závorka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]