Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na derivaci goniometrických funkcí?

Od: nevim odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, poradil byste mi prosím někdo, jak na tento příklad? Stačilo by jen nakopnutí, nějak nevím, jak mám zderivovat funkce se 4x a nebo s goniometrickou funkcí na nějakou mocninu. Výsledek má být 16sin na 2 x cos na 4 x.. děkuji moc
Jak na derivaci goniometrických funkcí?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Skuste substituciu a = 4x a derivujte najprv podla a

ml1
hodnocení

0x

Je to derivace složené funkce, to je součin derivace vnější a derivace vnitřní.

Takže když mám derivaci sin2x tak derivuju 2x to je 2 a sin2x to je cos2x, pokud se nepletu, je to ve výsledku 2cos2x.

S mocninou je to stejně, ale kvůli tomu zápisu se to blbě představuje, zkuste si to napsat jako (sin2x)3.

Já mám k derivaci složené funkce jednu příhodu, ale jako vždy si pamatuju jen pointu. Šlo o to, že někde figurovalo sinαt (α byla konstanta velikosti 100π=314, t byla proměnná - čas, ovšem celé αt bylo v programu označené tedy to nebylo zjevné). A bylo potřeba někam dosadit derivaci, a program absolutně havaroval, přestože tam kolega tam dal sinαt . No tak jsme zkoušeli hledat "ovečkinovu" konstantu (neboli pišvejcovo číslo), protože bylo jasné, že hodnota je o řád jinde, než by měla být. A vyšlo zhruba 314, to je podezřelé, když vyjde 100pí. Tak jsem si to srovnal v hlavě a došlo mi, že to je složená funkce, a my zapomněli na derivaci vnitřní funkce, po dosazení 100pí to fungovalo bez problémů.

lmgify
hodnocení

0x

Pro kontrolu: derivace sin32x, tedy [sin(2x)]3 je 3.sin2(2x).cos(2x).2

nevim
hodnocení

0x

Děkuji moc za odpovědi, ale pořád netuším co s tím, umím zderivovat zlomek, sin x ale proste nevim co s tou 4 a s tím sin na 3...

nevim
hodnocení

Děkuji moc za pomoc, již mám vyřešeno :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]