Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odchylky rovin v jehlanu

Od: samas odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, pokud mám pravidelný jehlan s podstavou hrany 4cm a s výškou 6cm, kolik bude odchalka dvou bočních stěn? (mně vyšlo 90°).. a kolik roviny BCV a VXY příčemž X je střed DA a Y střed BC? To mi vyšlo nějakých 18°

Děkuju

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zdravím.

Předpokládám, že se jedná o pravidelný čtyřboký jehlan. S velikostí odchylky bočních stěn souhlasím.

Úhel mezi uvedenými rovinami vidím jako úhel, který svírá výška boční stěny s podstavou. Ten lze zjistit z pravoúhlého trojúhelníku VYS (S je střed podstavy), jehož odvěsny jsou 6 cm (výška jehlanu) a 2 cm (polovina strany čtverce v podstavě=polovina jeho střední příčky). Tangens hledaného úhlu (při vrcholu Y) je odvěsna protilehlá (6 cm) děleno odvěsna přilehlá (2 cm), z toho hledaný úhel je...

Pozn.: K prvnímu řádku odpovědi: Tedy, že boční stěny svírají pravý úhel...

90° je pro sousední boční stěny...

miztli
hodnocení

1x

Viz níže, sestrojí se např. rovina, kolmá na hranu čili průsečnici dvou stěn jehlanu a spočte se pomocný bod na patě kolmice a z toho vše ostatní. Nebo také jako úhel normál dvou rovin, je to pracnější.

Odchylky rovin v jehlanu

hodnocení

0x

Vychází mi odchylka bočních stěn přibližně 55,3° (cca 2*18°), vyznačil jsem si pravoúhlý trojúhelník VSY, kde S je střed podstavy, Y je střed strany BC.

Odchylka rovin BCV a VXY je podle mě 90°.

Zdravím a jen poznamenávám, že se zřejmě jedná o pravidelný čtyřboký jehlan...

...a dodávám, že těm výsledkům nevěřím...

samas
hodnocení

Měl jsem na mysli dvě vedlejší stěny. Pokud by byly protilehlé bylo by to tedy 2*18... pokud to chápu správně

A co se týče roviny SabScdV a roviny BCV byla by jejich odchylka 18?

Omlouvám se za mylné informace, boční stěny jsem špatně pochopil a druhé dvě viz amos (děkuji).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]