Dobrý den, potřebuji poradit s nasledujici úlohou. Šest švadlen může ušít šest švů za 20 minut, kolik švadlen by mohlo ušít 36 švů za 4 hodiny?. Můj postup : 36 švů by mohlo ušít šest švadlen za 120 minut. 4 hodiny je 240 minut => stačí nám na to 2 krát méně švadlen => 3 švadleny by ušili 36 švů za 4 hodiny. Nejsem si ale jist jestli je můj postup správný a odpoveď také nevim jestli je správná. Umím se k výsledku tak nějak slovně "selským rozumem" dostat, už ale nevím jak ho zapsat formálně nějak trojčlenkou nebo přímou úměrou, aby mi mohl být uznán. Nedokážu se ani ztrefit o jaký typ úlohy se jedná, a jaký pevně daný pedagogicky uznaný postup mám využít. Děkuji za vaši radu, a čas. Hezký den David
To není žádná "kravina" ale zjednodušený početní příklad.
Dovedu si představit, že kdyby někdo počítal např. potřebný počet autobusů nebo tramvají pro obsluhu linek MHD, tak by nějakej ma*or napsal, že to není kompletní výpočet, protože nějaký vozidlo se může porouchat apod.
To je ukázková úvaha i řešení. Říká se tomu složená trojčlenka (nebo dvojitá trojčlenka) a dá se řešit jako dvě jednoduché trojčlenky po sobě - anebo i najednou. Postup úvahou by měl být také uznán,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.