Dobrý večer, mám problém s fyzikou, viz. obrázek - nevím, jak vypočítat průměrnou rychlost, když se mění? Napadlo mě sčítat průměrné rychlosti u neměnících se úseků, a výsledek pak vydělit jejich počtem, ale nevím, zda je to správně. Pomůžete mi, prosím, někdo? Nickaname1
Průměrná rychlost se mění dle ujeté vzdálenosti. Podle mne nejjednodušší je spočítat čas jednotlivých úseků na např dvacátém... padesátém či stodvacatem kilometrů. No a průměrná rychlost na tomto kilometru je vzdálenost vydělená časem jízdy těchto kilometrů. Např první úsek od nultého do 20. kilometrů bude jízda trvat 20 km/ 40 km/h, tj 0,5 hod +
> sčítat průměrné rychlosti u neměnících se úseků, a výsledek pak vydělit jejich počtem, ale nevím, zda je to správně
Musel bys spočítat tzv. harmonický průměr. To se běžně neučí. Jednodušší bude z jednotlivých úseků spočítat celkovou dobu jízdy a vydělit tím celkovou vzdálenost (těch 120km).
Když ten vzorec vyjádříš obecně, tak se tam objeví ten vzorec pro harmonický průměr: 1/vprům = 1 / ( (s1/s)/v1 + ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.