Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se právně napíše jméno Seleši

Od: fialinka* odpovědí: 4 změna:

prosím poradte mi chci poslat balík poštou a nevím jak se správně píše příjmení, které se čte či vyslovuje p. Seleši moc děkuji za odpověd hezký den Monika-fialinka

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Maďarsky by se psalo Szelesi.

doplněno 15.02.11 12:09:

Nebo možná Szélesi. nebo Szellösi (ale to přehlasované o by v tom případě bylo dlouhé), podle toho, jaká je přesná výslovnost. Já osobně bych skoro vsázel na Szélesi.

(Szeles, nebo i szellös je větrný, széles je široký.)

Jestě jsem se díval na internet do googlu, a na facebook, a našel jsem prakticky všechny varianty. Snad Szellösi vypadá spíše ojediněle. Ale podstatné je to sz na začátku a s na konci (maďarsky se s čte měkce jak naše š a naopak z ho "utvrzuje").

slonbonjohn*
hodnocení

1x

A nebo jednoduše Seleši. Dle odkazu na Googlu : google.cz/... , kde jich vidím min. pět a podle seznamu vyskytujících se příjmení v Česku je min. 9 nositelů takovéhoto příjmení.

To je samozzřejmě taky možné. Proto jsem svou odpověď uvedl "maďarsky by se to psalo..", A to nevím, jak by to psali třeba Rumuni.

doplněno 15.02.11 22:16:

Holt jméno se píše, respektive vyslovuje tak, jak si to přeje jeho nositel, tety více méně. Vzpomněl jsem si na Sarkozyho., který se původně psal Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsaa četl by se tedy (v Maďarsku) se š na začátku a s přehlasovaným o, tedy jako hluboké e. Ostatně se šlechtickými jmény je to vůbec všelijeké. De fakto y jako samostatné písmeno, čtené i, se v "normální" maďarštině nevyskytuje a funguje jen jako háček nad n (ny = ň) nebo d (ď se píše - sic - gy), ale právě ve šlechtických jménech přetrvává.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]