Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geometrie, úhly

Od: ales45 odpovědí: 16 změna:
Zdravím, narazil jsem na příklad, s kterým si nevím vůbec rady. Pomůžete prosím?
Zjistěte velikost úhlu AFD pokud:
-Trojúhelníky ABC a BDE jsou rovnostranné
-Body C a E leží ve stejné polorovině vymezené přímkou AD
Diky moc.

Geometrie, úhly

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Fotka se ti líbí? Proto asi tak málo odpovědí.

lmgify
hodnocení

0x

Zvýšený jas obrázku.

Geometrie, úhly #2

lmgify
hodnocení

0x

Řekl bych, že zadání není celé. Chybí tam podle mě ještě nějaký údaj.

hodnocení

0x

Zdravím.

Jedná se o letošní MO.

I. (tzv. školní) kolo kategorie Z7.

Z7–I–2 Jsou dány dva shodné rovnostranné trojúhelníky ABC a BDE tak, že body A, B, D leží na jedné přímce a body C, E leží ve stejné polorovině vymezené onou přímkou. Průsečík CD a AE je označen F. Určete velikost úhlu AFD.

Pozn.: Je vhodné zde řešit soutěžní úlohy?

lmgify

> Je vhodné zde řešit soutěžní úlohy?

Možná po termínu odevzdání řešení.

Zdravím a souhlasím.

lmgify
hodnocení

0x

Jestli to teď v rychlosti počítám správně podle toho zadání zaslaného @amos-em, tak mi vychází 120°. To jen tak pro porovnání výsledku tvého výpočtu.

ales45
hodnocení

A jaký postup?
lmgify

Postupem, který sedmáci ještě nebrali. Napadá mě i postup metodami 7.třídy.

Přesný postup až po 2.termínu odevzdání domácích úloh, z nichž toto je jedna.

ales45
hodnocení

Vim gde bydlis
jaroslavmrazek
@lmgify Bylo by mozne aspon natuknout, jakym zpusobem to vypocitat? Diky predem
ml1

@jaroslavmrazek Vypočítat se to dá naprosto jednoduše(*), špíš bych rád věděl, jak výsledek odůvodnit.

(*) Stačí si napsat souřadnice bodů A,C,E,D a rovnice jejich spojnic (bod B bych vzal jako počátek) a odečíst úhly těch dvou spojnic (použil jsem zobrazení v komplexní rovině, kde jsem doma, a tím to bylo jednoduché). Ale zajímalo by mě, proč to vychází 120 stupňů bez ohledu na vzájemnou polohu těch dvou spojených trojúhelníků (úhel mezi trojúhelníky lze zvolit libovolný a pořád to bude zmíněných 120°). Snad sem někdo dá nějaké vysvětlení (což je asi to, o co jde), samozřejmě po uzávěrce, abychom nekazili soutěž. Myslím, že už takto bylo prozrazeno dost.

hodnocení

0x

Zdravím.

Vzhledem k tomu, že termín pro odevzdání řešení této úlohy MO je 16.1.2023, uvádím znalosti (7.roč. ZŠ), které jsou postačující k vyřešení dané úlohy: Součet vnitřních úhlů trojúhelníka je 180°. Každý vnitřní úhel rovnostranného trojúhelníka je 60°. Součet vnitřních úhlů čtyřúhelníka je 360°. Vnější úhel trojúhelníka se rovná součtu vnitřních úhlů při zbývajících vrcholech. Přímý úhel je 180°. Trojúhelníky jsou shodné, shodují-li se ve dvou stranách a úhlu jimi sevřeném (věta sus o shodnosti trojúhelníků) - je vhodné použít pro trojúhelníky ABE a CBD.

Pozn.: Obrázek uvedený u dotazu je zavádějící. V textu úlohy MO Z 7 I-2 je uvedeno, že body A, B, D leží v jedné přímce.

jaroslavmrazek

Ahoj @amos ,

diky za odpoved. Vysvetleni k sedi opravdu k uloze Z7-I-2, ale puvodni dotaz vcetne obrazku patri k uloze Z9-I-2. Pochopil jsem to az z tve poznamky a napadlo me se podivat do zadani 7mych a 9tych trid. Jde o nedorozumeni :)

Tak prosim, kdo vi, at doplni reseni nebo nejaky napad. Vysledek by mel byt 120°.

Zadání Z9-I-2: Jsou dány dva shodné rovnostranné trojúhelníky ABC a BDE tak, že velikost úhlu ABD je větší než 120◦ a menší než 180◦ a body C, E leží ve stejné polorovině vymezené přímkou AD. Průsečík CD a AE je označen F.
Určete velikost úhlu AFD. Obrazek z prvniho prispevku.

Diky predem!

Zdravím a omlouvám se, že mne neúplný text úlohy v dotazu zavedl k úloze MO Z 7 I-2 a ne k míněné a dost podobné úloze MO Z 9...

Zdravím.

K úloze MO Z 9 I-2: Pomocí rovnoramenného trojúhelníku ABE a čtyřúhelníku ABDF lze vypočítat, že hledaný úhel při vrcholu F je 120°, tedy stejný jako v úloze MO Z 7 I-2...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]