Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednotné číslo z množného

Od: karel* odpovědí: 13 změna:

Poradí někdo správné jednotné č., případně rod, od slov hranolky, oplatky?

Ještě mám otázku: když "uzel" je vyjádření rychlosti X námořních mil za hodinu, už je přece nesmysl udávat v "uzlech za hodinu", ne?

A další: "světelný rok" je přece jednotka vzdálenosti, ne času; takže když se v písních či jinde říká, že něco trvá "svět. rok", i to je nesmysl, že?

Prosím o odpověď někoho, kdo češtině rozumí, ne jako ti "matematici" u otázky "Pravděpodobnost výhry na stírací los".

Předem děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml1
hodnocení

3x

Pokud jde o češtinu, hledal bych ve slovníku spisovné češtiny, případně online na stránkách Ústavu pro jazyk český Akademie věd české republiky (ujc.cas.cz). Dřív to měli hned na hlavní stránce, teď to tam nevidím, ale určitě to někde bude na proklikání. Zkuste hledat, bývá to poučné (člověk se dozví i to, co nehledal).

Uzly za hodinu jsou nesmysl a taky jsem to už několikrát slyšel. To by byla jednotka zrychlení a ne rychlosti. (Ono vůbec v této soustavě se musí dobře dělat fyzika, když se počítá s koňostopami na čtvereční palec, librami, librostopami, galony na čtvereční stopu, krychlovými stopami za minutu a nemusím snad pokračovat, abych vyjádřil vděčnost za zavedení metrické soustavy.) Uzel je sice číselně míle za hodinu, ale minimálně podle wikipedie je definice jiná (o mílích za hodinu se ani nezmiňuje), co si pamatuju, když jsem to hledal (GPS ve své základní zprávě (RMC) pracuje s uzly a já to chtěl přepočítávat na kilometry za hodinu).

Měření času na světelné roky je opravdu jen uměleckou ozdobou. Vím, že to v nějaké písni bylo. Ale toho by se našlo daleko víc, přecejenom u písní je potřeba hlavně, aby to pěkně znělo a nějaká správnost je až na druhém místě.

lmgify

> Uzel je sice číselně míle za hodinu, ale minimálně podle wikipedie je definice jiná (o mílích za hodinu se ani nezmiňuje)

Uzel je poměrová jednotka - odpovídá rychlosti cestování 1 úhlová minuta po obvodu (povrchu) Země (40 075 km / 360 stupňů / 60 úhlových vteřin = 1,8km). Jestli tuto délku 1,8km nazveme námořní mílí nebo obvodovou kilometrohodinou je už jen věcí dohody.

> GPS ve své základní zprávě (RMC) pracuje s uzly a já to chtěl přepočítávat na kilometry za hodinu

Ano, údaj je v uzlech, protože je to na jednotkách vzdálenosti nezávislý údaj. Pro přepočet na km/h stačí vydělit číslem 1,852.

lmgify

> v této soustavě se musí dobře dělat fyzika, když se počítá s koňostopami na čtvereční palec, librami, librostopami, galony na čtvereční stopu, krychlovými stopami za minutu a nemusím snad pokračovat, abych vyjádřil vděčnost za zavedení metrické soustavy.

Za domácí úkol si můžeš zkusit spočítat převodní koeficient mezi BTU a kWh nebo kolik galonů vody se vejde do krychlové stopy. *smich*

Pozn.: To nejsou nějaké vymyšlené převody, ale běžně používané přepočty.

hodnocení

2x

Oplatek lze psát dvěma způsoby, tedy oplatka i oplatek. Oplatek - vzor hrad. Oplatka - vzor žena. Na rozdíl od okurky, která má pravopisně správně pouze jednu variantu, ta okurka. A na rozdíl od hranolku, který má pravopisně také pouze jednu variantu, ten hranolek.

liska5

Já někde četla, že okurka je rostlina a okurek plod.

Teda aspoň na Moravě... V Čechách jsem znala jen okurku a na ní rostoucí okurku.

hodnocení

1x

Světelný rok není jednotka času, ale vzdálenosti. Používá se v astronomii. Je to asi devět a půl bilionu kilometrů, což je nepředstavitelná ... Světelný rok ly označuje vzdálenost, kterou uletí fotony za dobu jednoho roku. Vyjádřeno v SI jednotkách: 1 ly = 9,46×1015 m = 6,32×104 AU. Máš pravdu, že něco trvá "svět. rok" je nesmysl, v písni, ale často i obecně, to je nešikovně použito jako přirovnání, většinou těmi, kteří nejsou znalci fyziky.
A uzel? Uzel je délková míra, takže stejně jako kilometry za hodinu lze použít i počet uzlů za hodinu. Například. gotrekzagary viz výše nemá pravdu. Hranolek je rodu mužského neživotný, tedy hranolek, nikoliv hranolka /viz hranol, nikoliv hranola/, v 7.p. množ. s hranolky, nikoliv s hranolkami!

Uzel...napsal jsem nesmysl a moc se omlouvám! Uzel (knot, značka kt nebo kn) je jednotka rychlosti používaná v mořeplavbě, letectví a meteorologii (tam k určování rychlosti větru). Uzel je definován jako jedna námořní míle (1 852 m) za hodinu. Tato jednotka vznikla v mořeplavectví a používala se hlavně k vyjádření rychlosti lodi nebo vodního proudu.

hodnocení

0x

Jednotné číslo je jedna hranolka a jedna oplatka.

Udávání rychlosti v uzlech je námořní tradice. V mílích se obvykle udává vzdálenost, nikoliv rychlost. Asi nemá smysl nad tím špekulovat.

Světelný rok je jednotka vzdálenosti, takže použití které uvádíte je opravdu nesmyslné. Nicméně se vsadím, že by se autor odvolal na lyriku a autorskou licenci. Když to vezmete kolem a kolem, tak velká spousta textů (nejen v písních) nedává smysl.

hodnocení

0x
Světelný rok jako údaj času není kravina. Je pro zjednodušení. Pokud víme rychlost něčeho ve vakuu, tak to lze přirovnat k jednomu roku, což je mnohem lehčí pro představu a pro všechno než XXXXXX kilometrů.
Máme tady v dopravě a všude rychlost X km za hodinu, protože je to prostě jednodušší. Ta rychlost ve vesmíru je úplně někde jinde. Takže počítat Km je mimo.

karel*
hodnocení

Tak je to podobné jako u mnou zmíněného vlákna "Pravděpodobnost...", kde si různé odpovědi protiřečí a nikdo mi to nevysvětlil pro mě logicky a dost srozumitelně. Děkuji za čas všech odpovídajících, ale asi zůstanu u toho, co jsem si myslel už předtím: spíš než "oplatka" bych použil "oplatek"; neexistuje "hranola", nýbrž "hranol", tudíž zdrobněle "hranolek" ("hranolka" ne); jednotka rychlosti je "uzel" sám o sobě, neb udává míli za hodinu, tudíž "uzel za hodinu" už je nesmysl; jelikož vesmírné vzdálenosti, časy a rychlosti jdou mimo mě:), "světelný rok" beru hlavně jako jednotku vzdálenosti (Text písně ZAMILOVANÁ "...ten okamžik trval celý světelný rok..." šlo změnit jen o jediné slovo, např.: "...trval celý předlouhý rok..." A ano, mnoho písní má nesmyslné texty.). Nemějte mě prosím za nevděčníka:)

A ještě dotaz: ten brambor, nebo ta brambora?

lmgify

Rychlost lodi (v uzlech) se původně měřila tak, že pouštěli z lodi lano s uzly a počítali, kolik uzlů se za nějakou časovou jednotku odmotalo.

Ten brambor - celá rostlina. Když to roste, kvete, tvoří hlízy. Ta brambora - jedna z hlíz, třeba ve sklepě nebo na talíři. Trochu jako hrušeň a hruška.

A přidám koblih a kobliha. Oba tvary jsou správné.

S hranolkem jsem se spletl... sorry jako. Co se týká oplatek/oplatka, tam je prý možné obojí, ale u nás se stejně baští skládanky... *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]