Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dobře naložit s rovnicemi ve slovní úloze?

Od: asdf

Dobrý den,

nevíte si někdo prosím rady jak dále postupovat. Dělám mi problém najít nějaký vhodný způsob jak mezi sebou rovnice odečíst aby nám to vyplivlo hodnotu nějaké proměnné.

příklad:

v obchodě stojí u pokladen 38 zákazníků. 11 má ve vozíku pivo, 24 jogurty a 29 má rohlíky. Každý ze zákazníků má aspoň jeden produkt. Každý zákazník má alespoň jednu z uvedených potravin. 6 zákazníků drží dietu, a proto nenakupuje ani pivo ani rohlíky. Zákazníků, kteří mají pivo i rohlíky je dvakrát více než těch kteří mají pivo a jogruty. 15 zákazníků ma jediný z výrobků. kolik zákazníků má pivo a jogurty? ale žádné rohlíky?

nevíte někdo jak efektivně a rychle postupovat? zkoušel jsem odečítat od sebe odečítat hromadně celé rovnice ale výsledkem byl jenom zmatek

můj postup : písmenem R budeme označovat rovnice. R* budeme označovat nově vniklé rovnice
Podlé zadání si vytvořím soustavu rovnic, tedy:
a + d + f + g + c + e + b=38 // R1 množina všech lidí kteří stojí ve frontě
a + d + f + g =11 //R2 ti co si koupili pivo
f + g + b + e =24 //R3 ti co si koupili jogurty
c + d +g + e = 29 // R4 ti co si koupily rohlíky
z = 0 //R5 jelikož každý kdo stojí ve frontě má aspoň jeden produkt, předpokládám že Z, tedy počet lidí kteří si nic nekoupili je roven nule.
b = 6 // R6 ti co drží dietu a nekupují rohlíky,
a+b+c //R7 ti co mají jediný produkt
d+g = d(f+g) //R8 tato rovnost nám říká že zákazníků, kteří mají pivo a zároveň rohlíky je dvakrát více než těch kteří mají pivo, a zároveň mají i jogurty.

od R1 odečteme R7 a dostaneme d+f+g+e=23 (R*) od této nové rovnice odečteme R3 a dostaneme že d je rovno 5.
dále jsem zkoušel všechno možné, ale už nevím moc jak dál zjistit novou proměnnou. Zkoušel jsem také odečítat od sebe rovnice hromadně, ale k výsledku to nevedlo. Pokude je zde někdo ochotný, kdo by věděl nějaký efektivní a rychlý způsob a poradil mi, byl bych mu vděčný.

Zasílám také obrázek vennova diagramu, podle kterého jsem si vytvořil rovnice.
Pokud je třeba můžu jako důkaz, že jsem opravdu zkoušel postupovat, zaslat i další mezi výpočty, kdy jsem se marnil snažil dojít k výsledku. Příklad jsem zkoušel i včera.

Děkuji moc za pomoc

hezký den

Jak dobře naložit s rovnicemi ve slovní úloze?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

Jen to trošku přepíšu, zpřehledním, opravím chyby z přepisu z fotky a uvidíme, co se s tím dá dělat:

a + d + f + g + c + e + b=38 // R1 množina všech lidí kteří stojí ve frontě
a + d + f + g =11 //R2 ti co si koupili pivo
f + g + b + e =24 //R3 ti co si koupili jogurty
c + d +g + e = 29 // R4 ti co si koupily rohlíky
z = 0 //R5 jelikož každý kdo stojí ve frontě má aspoň jeden produkt, předpokládám že Z, tedy počet lidí kteří si nic nekoupili je roven nule.
b = 6 // R6 ti co drží dietu a nekupují rohlíky,
a+b+c = 15 //R7 ti co mají jediný produkt
d+g = 2.(f+g) //R8

Úloha se ptá na hodnotu f.

---------------------------------------------------

Vypustíme zbytečnou rovnici R5, dosadíme za b a setřídíme abecedně proměnné:

a + c + d + e + f + g = 32 // R1
a + d + f + g = 11 // R2
e + f + g = 18 // R3
c + d + e + g = 29 // R4
a + c = 9 // R7
d - 2f - g = 0 // R8

--------------------------------------------------

Dosadit R7 a R3 do R1 a hned vyjde d = 5

Přepíšeme si rovnice znovu s dosazeným d:

a + c + e + f + g = 27 // R1
a + f + g = 6 // R2
e + f + g = 18 // R3
c + e + g = 24 // R4
a + c = 9 // R7
2f + g = 5 // R8

--------------------------------------------------

Rovnici R1 si přepíšeme do tvaru:

a + c + e + f + g + g = 27 + g

Dosadíme tam R2 a R4:

6 + 24 = 27 + g

g = 3

Dosadíme g do R8:

2f = 2

f = 1

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]