Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Římské číslice

Od: karel* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

zajímalo by mě, jak se značí čísla 5000 a výš.

Dík za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jeden tisíc je M.
Tudiz 5 x M = 5000.
Chtělo by to znát i další římská čísla.
karel*
hodnocení

Znám: I V X L C D M, i pomůcku Ivan Vedl Xénii Lesní Cestou Do Města. Chcete mi říct, že 10000 je MMMMMMMMMM?

kuchtik00*
hodnocení

1x

Jen kopíruju z wikipedie..

Symboly D (500) a M (1000) byly původně psány jako kolmá čára s obloučkem na jedné nebo obou stranách, resp. jako písmeno C zrcadlené za svislítkem (písmenem I) písmenem Ↄ (znak Ↄ neboli antisigma je jedním ze tří tzv. klaudiánských písmen, která se do latiny neúspěšně pokusil zavést císař Claudius). Symbol D proto vypadal asi jako |Ↄ a symbol M byl CIↃ nebo ↀ nebo ∞. Tento způsob zápisu umožňoval násobit deseti čísla větší než tisíc tím, že se na obě strany přidal další oblouček. Číslo 10000 se dalo napsat jako CC|ↃↃ, 100000 CCC|ↃↃↃ. Římané neměli žádné slovo pro milión a takto velká čísla používali velmi zřídka.

Teprve později a zvlášť ve středověku bylo nutné zapisovat i větší čísla. Proto se stal znak X číslem 10 000, C číslem 100 000 a M číslem 1 000 000, tedy nadtržítko násobilo daný základní znak tisícem. Tyto čárkované symboly se ale dnes prakticky nevyskytují.

V posledním odstavci nad těmi X, C a M bylo nadtržítko (vodorovná čára nad), nějak se to neokopírovalo.

hodnocení

1x

Velká římská čísla. Největší římská číslice bylo M (1000). Největší číslo, které se vyjadřovalo pomocí římských čísel bylo 3999. Pro vyjádření vyšších čísel se používaly různé způsoby, které ale nebyly používány jednotně a nenašly větší rozšíření do současnosti. Někdy používali vodorovnou čárku (tzv. vinculum) nad číslem, což značilo vynásobení napsaného čísla tisícem: VIII = 8000 Dalším způsobem zápisu bylo uvedení menšího čísla před větším a jejich vynásobení. Pro zápis se někdy používalo oddělení tečkou nebo zápis s horním indexem: VM nebo V.M nebo VM = 5000 VIIC nebo VII.C nebo VIIC = 700

Na googlu jsem zadal: 5000 římskými číslicemi a to nahoře vyskočilo. Najdeš tam množství dalších informací na téma o římských číslicích a číslech.

karel*
hodnocení

Protože nesmím vkládat nový dotaz moc brzo, ptám se Poradny: ta vyjmenovaná slova po F myslíte vážně? Jelikož jsem se kvůli nim kdysi dost drsně pohádal, zjistil jsem si pravdu: "... v Pravidlech českého pravopisu toto slovo mezi vyjmenovaná zařazeno není.Jinak doporučuji Vaší pozornosti normativní Internetovou jazykovou příručku, v níž lze najít odpověď na 95 % všech běžných jazykovýchdotazů. K tomu Vašemu na odkazu prirucka.ujc.cas.cz/... Ani IJP slovo fyzika mezi vyjmenovanými nemá, ale upozorňuje, že se tak může stát v učebnicích, na jejich podobu nemá Ústav pro jazyk český vliv.S pozdravem PhDr. Jiří Kostečka, Ph.D. ASČ"

ASČ znamená Asociace čestinářů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]