Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gaussova rovina

Od: josefinka odpovědí: 6 změna:
Zdravím, můžu poprosit o narýsovaní této nerovnice v Gaussově rovině? Hrozně mě mate to 5a. Předem děkuji.
Gaussova rovina

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

Není to a jen typografická chyba a není to tak zadání vlastně 2 různých nerovnic, konkrétně:

|z-2-i| <= 5

a

|z+2-3i| > |z-5+i|

?

Taky mně to dneska napadlo. Myslím si, že to tak je, tedy že to a je prostě jen spojka.

Učitel, kterej takto zadal příklad, by aspoň čtvrt roku neměl mít prémie :)

hodnocení

0x

Je možné, že to a je chyba v zadání.

Stáhnul jsem nějaké soubory z netu, kde jsou podobné příklady a v zadání těch příkladů a není.

gvmyto.cz/...

gvmyto.cz/...

---

Je jasné, že obecný tvar komplexního čísla je :

z = a + b i

Pokud v tom zadání to a je správně.tak po dosazení a + b i za z by v té nerovnici možná vzniklo a2

Můžete ten příklad zkusit vyřešit bez a v zadání.

Taky je možné, že v tom zadání mezi tím 5a a tou závorkou chybí znaménko + nebo znaménko - .

Můžete tu nerovnici zkusit spočítat s oběma znaménky, a případně uvidíte, jestli je to možné spočítat.

/z/ je vzdálenost komplexního čísla z od středu gaussovi roviny

např. /z - 2 - i/ je vzdálenost komplexního čísla z od komplexního čísla -2 + i

Protože absolutní hodnota komplexního čísla je nějaké reálné číslo (tedy velikost nějaké vzdálenosti), tak součin 5a s nějakým reálným číslem by byl jiné reálné číslo.

V této nerovnici je z neznámá. Výsledkem příkladu má být tedy nějaká omezená plocha, tedy množina jakoby bodů z (protože znázorněním komplexního čísla je bod).

Pokud v tom zadání má být opravdu a , a za tím znaménko krát, tak to a je druhá neznámá.

Proto mě připadá přijatelnější varianta, že za tím a má být plus nebo mínus.

Jak zmínil někdo výše, tak se pravděpodobně jedná u chybný zápis příkladu. Tedy to a pravděpodobně není nějaká proměnná, ale je to pravděpodobně slovní spojka, kterou je vyjádřena konjunkce - ve smyslu - a současně platí.

Nevzpomínám si, že bych někdy podobně zadaný příklad viděl - ve středoškolských učebnicích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]