Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímalo by mně prosím, jestli si může udělat nástavbu i žák éčkového oboru?
Nebo je navždy ztracen?
Co je éčkový obor? Vždy jednej se školou, kde tu nástavbu chceš dělat. Tam se ptej. Oni musí mít nějak nastavená kriteria. Všude stejné to asi nebude.
@liska5: Klikni na "Středoškolské vzdělání - s výučním listem"
Zkopírováno:
Nižší střední odborné vzdělání s výučním listem
Jde o odborné (profesní) vzdělání v oborech s nižšími nároky na všeobecnou a odbornou přípravu. Absolventi získají výuční list a jsou připraveni pro výkon jednoduchých prací v rámci dělnických povolání. Po absolvování je velmi problematické pokračovat v nástavbovém studiu k získání maturitní zkoušky. Doba přípravy je 2 nebo častěji 3 roky.
@anoano: Jsou ještě nižší stupně středních škol než É-čkové obory. Éčka jsou v podstatě jednodušší verze uč.oborů zaměřené spíše na pomocné, vedlejší práce v tom oboru.
Definice Éčkového přímo z vyhlášky ministerstva:
Přehled kategorií dosaženého vzdělání:
[...]
E Dvouleté a tříleté obory vzdělání poskytující střední vzdělání s výučním listem (určené hlavně pro žáky se zdravotním postižením nebo zdravotním znevýhodněním; jsou koncipovány s nižšími nároky v oblasti všeobecného i obecně odborného vzdělání; absolventi jsou připraveni pro výkon jednoduchých prací v rámci dělnických povolání)
Teoreticky to údajně možné je. Záleží na přesném E oboru. Napiš, o který ti jde a já se to pokusím dohledat. Koukal jsem, že pár jich má oficiálně přiřazený nástavbový obor. Jak dlouho od absolvování E oboru uteklo? Možná se změnil přesný obor a už v té poslední verzi tabulky nebude.
> Nebo je navždy ztracen?
Je otázka, co chceš nástavbou docílit. Jejím účelem je rozšířit odborné a všeobecné znalosti a jít ke státní maturitní zkoušce. Samozřejmě můžeš tam na tu nástavbu jít jen pro ty znalosti a na jejím konci k maturitě nejít (nebo ji na třikrát neudělat), ale nevím, jestli to není ztráta času učit se věci, které tě nezajímají a není lepší si přečíst jen učebnice z té nástavby nebo knížky o věcech, které tě zajímají. Také je možnost získat zkušenosti přímo jejich děláním v práci. Zde strašně závisí na tom dokázat si najít práci, kde tě budou chtít (časem) zaučit na pokročilejší věci než umíš z Éčka.
Pro E obory bez určené nástavby bych asi zašel (nebo e-mail, telefon atd.) za ředitelem školy nabízející nástavbu pro příslušný H obor a ptal se, jestli by mě přijmul (zkus více škol a ředitelů).
Pokud by nešlo přijmout přímo na nástavbu, zkus přijetí do vyššího ročníku obdobného H oboru. Jdi za ředitelem školy nabízející H verzi tvojeho oboru a ptej se, co z tvého E by ti uznal, případně jaké rozdílové zkoušky bys musel ještě dělat pro přijetí do vyššího ročníku toho H oboru.
Jestli ani tohle nepůjde, můžeš vždycky začít libovolnou střední školu úplně načisto (H obor, obor L/0 (4-letý učební obor s vyučením a maturitou), odbornou stř.školu ("průmyslovku"), i gymnázium).
Rozhodně nic a nikdo není "ztracen". Možnosti jsou a my ti tady pomůžeme se nasměrovat.
Hodně úspěchů!
Ta Informační technologie má být nástavba? Tu jsem nenašel. Podívám se ještě dnes večer pořádně.
Podle té ministerské vyhlášky, na kterou jsem poslal odkaz ve svém prvním příspěvku, je nástavba Podnikání určena "pro všechny absolventy tříletých oborů vzdělání s výučním listem" , což by většina Éčkových oborů měla splňovat (některé éčkové obory jsou 2-leté a ty jsi nenapsal, který máš).
Obor Informační technologie jsem našel, ale je to obor na průmyslovce. Pak ještě existuje stejnojmenná nástavba, ale pro studenty po maturitě (tzv. vyšší odborné vzdělání).
Ty tedy můžeš pokračovat nástavbou Podnikání.
Hodně úspěchů!
Nepropásni termín podání přihlášek.
Seznam škol nabízejích tuto nástavbu. Zatrhl jsem ji už veřejné (státní) školy, ale některé soukromé školy mohou být také bezplatné. Naklikej si, co potřebuješ (denní|dálkové studium, kraj, ...). Pozor! Každá škola si může ten obor trošku zaměřit, tak se podívej na stránky každé vybrané školy (odkaz v tom seznamu), jestli a jak si ho zaměřili.
Pro jistotu si u ředitele vybrané školy s nástavbou ověř, že opravdu berou Éčkaře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.