Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
aby nanočástice selenidu kademnatého vyzářila foton o energii E=hf, tak musí elektron přejít z vodivostního pásu přes zakázaný pás do valenčního pásu, tím zrekonbinuje s dírou a uvolní foton o energii E. Pokud tomu správně rozumím, tak si můžu přechod z vodivostního pásu do pásu valenčního představit jako přechod elektronu z nějaké hladiny v nekonečné potenciálové jámě do hladiny energeticky nižší a díky řešení Schrödingerovy rovnice můžu napsat: E=(8mcL^2)\[(m^2-n^2)h]+E(g)=hf a mám frekvenci fotonu. Ale jak zjistit čísla hladin m (vyšší hladina) a n? A co je v tomto případě délka jámy L?
No ale když elektron přeskočí z vodivostního pásu přes zakázaný pás do pásu valenčního, tak si to přeci můžu představit jako přechod z vyšší energetické hladiny nekonečné potenciálové jámy do hladiny nižší, ne? A abych mohl něco spočítat, tak potřebuji znát délku té jámy a pokud mám nanočástici CdSe o průměru d, tak délka té jámy je podle mě rovna d. Nebo nemám pravdu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.