Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká jsou čísla energetických hladin nanočástice selenidu kademnatého?

Od: kip odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

aby nanočástice selenidu kademnatého vyzářila foton o energii E=hf, tak musí elektron přejít z vodivostního pásu přes zakázaný pás do valenčního pásu, tím zrekonbinuje s dírou a uvolní foton o energii E. Pokud tomu správně rozumím, tak si můžu přechod z vodivostního pásu do pásu valenčního představit jako přechod elektronu z nějaké hladiny v nekonečné potenciálové jámě do hladiny energeticky nižší a díky řešení Schrödingerovy rovnice můžu napsat: E=(8mcL^2)\[(m^2-n^2)h]+E(g)=hf a mám frekvenci fotonu. Ale jak zjistit čísla hladin m (vyšší hladina) a n? A co je v tomto případě délka jámy L?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kip
hodnocení

To "m^2" má být myšleno jako energetická hladina na druhou, chtěl jsem to číselně odlišit, ale "m" je označena i hmotnost elektronu v čitateli, takže pardon.

hodnocení

0x
KADEMNAD SELENIDÝ, to mě rozsekalo.
Ty pásy jsou trochu tajemné, ale nic na tom není, jen je to trochu jiná formulace. Vodivostní pás = v podstatě volná částice co se může volně pohybovat uvnitř materiálu bez omezení, proto vodí, protože se může pohybovat od +k-. Valenční pás = částice je vázaná k danému atomu. Pásy to je nazvané, protože to tak je znázorněné na grafu, kde jedna osa je energie.
Není chyba v té rovnici, nemá tam být druhá závorka ()*(1/m² - 1/n²;)?
Obávám se, že počáteční stav je m=∞.
Tohle je co hledáš:
en.wikipedia.org/...
(používám terminologii polovodičů tam jsou tyčástice jednotlivé atomy, křemík, bor, fosfor,), netušim jak by vypadal polovodič z selenidu.
Jámy a schrodingerovy rovnice bych do toho nepletl. délka jámy si myslím že je prostorová souřadnice.
A nebo délka jámy naopak může být na energetické souřadnici "šířka zakázaného pásu"(tedy rozdíl mezi vrškem valenčního a spodkem vodivostního), ne opravdu by to měla být prostorová souřadnice
Viděl bych to tak že vvodivostní pás= nulový potenciál, zakázaný nekonečno a valenční pás konkrétní hodnota (z tvé rovnice E(g)) kde v druhé závorce je jen n²
Nejsme blbí, když je m 2 krát součinu, tak to asi něco znamená
kromě toho by neseděly jednotky
kip
hodnocení

No ale když elektron přeskočí z vodivostního pásu přes zakázaný pás do pásu valenčního, tak si to přeci můžu představit jako přechod z vyšší energetické hladiny nekonečné potenciálové jámy do hladiny nižší, ne? A abych mohl něco spočítat, tak potřebuji znát délku té jámy a pokud mám nanočástici CdSe o průměru d, tak délka té jámy je podle mě rovna d. Nebo nemám pravdu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]