Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytýkání v exponencionální rovnici

Od: exponent odpovědí: 4 změna:

Nazdar, mám problém s tímto příkladem, netuším co s ním už od prvního kroku. Většinou v takovém případě použiju PhotoMath abych dostal radu jak začít ale v tomto případě nechápu už první krok - vytknutí 7x-1.

Úprava z aplikace mi absolutně nedává smysl i když se potom dopočítá správného výsledku (1). Předpokládám že je to tím že neumím pořádně vytýkat avšak když něco vytknu tak vynásobením závorky bych se měl dostat zpět k původnímu výrazu ne? To mi přijde nemožné když je v závorce i ta dvojka.

Obrázek 1 - zadání; obrázek 2 - řešení PhotoMath

Otázky: 1) Kde se tam vzala ta trojka? (zelený rámeček)
2) Jaktože je dvojka uvnitř závorky ze které se vytklo 7x-1 (pokud to není jen blbě zapsané aplikací)
3) pokud to teda jen aplikace blbě zapsala, jak by se to tedy mělo zapisovat a počítat správně?

Vytýkání v exponencionální rovnici
Vytýkání v exponencionální rovnici #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím.

O tom, že je vytknutí správné, se lze přesvědčit roznásobením výsledného výrazu (při násobení se exponenty sčítají, proto 3+x-1 a oba sčítance v závorce je nutno výrazem 7x-1 vynásobit...): (73 + 2)·7x-1 = 73+x-1 + 2·7x-1 = 7x+2 + 2·7x-1

doplněno 03.11.22 19:09:

Omlouvám se, že ta jednička z exponentu x-1 "utekla" na další řádku...

exponent
03.11.22 19:39
hodnocení

Díky

hodnocení

0x

nebo takhle:

Vytýkání v exponencionální rovnici #3

hodnocení

0x
Já na tom nic složitého nevidím. Vidím, že proměnná v mocnině tak udělám kroky, aby mocniny byly stejné. Jelikož násobení je jednodušší než dělení, tak zvolím cílovou formu x-1 . Abych z x+2 dostal x-1, provedu náhradu. Platí 7^(x+2)=7x7x7x7^(x-1). A je to 343+2=345 a dál to je jednoduché . 1= cokoli^0. x-1=0

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]