Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Differnce between I HAVE LIVED vs I HAVE BEEN LIVING

Od: adsfasd odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

nevíte jaký je rozdíl v anglické věte i have lived her since my youth VS I have been living here since my youth.

Osobně si myslím že mezi větmi není žádný rozdíl. a jsou obě gramaticky správně.

děkuji za kontrolu

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

michal*
hodnocení

1x

i have lived znamena, ze tam ziji od sveho mladi a v důsledku toho tam budu bydlet i nadále minimálně v blízké budoucnosti. I have been living nam rika, ze tam porad bydlis. Zacal jsi tam bydlet od sveho mladi a porad tam zijes

hodnocení

0x
Ano, jsou to synonyma, záleží hodně na kontextu. V praxi se pak been living používá, když tam chceš dát hlavně důraz na to, že tam součásně bydlíš.

hodnocení

0x
Více méně tam rozdíl není. A dodal bych, že mám pocit že průběhový čas Living se nepoužívá. (jako liking, ale od vynálezu facebooku už to neplatí)
Když nevíš, je dobré si dát nějakou alternativu:
(... = many bicycles since youth)
I have repaired(...), od mládí jsem opravil(dokončil opravu) dost kol, ty kola jsou nejspíš funkční a jezdí. Jedno kolo bylo dokonce pro Bouchala
I have been repairing(...) Vždy si pustím muziku a zavřu se do garáže, někdy to je hotové za den, někdy to trvá 4 dny.
2) Rozdíl
Předpřítomný:
Dělám ty opravy doteď nejspíš.
Kdyby to byl jen minulý čas: Opravoval jsem je někdy v minulosti . Možná už to pod čarou říká až dnes už ne, ale nejsem si jistý, jak moc je tohle striktní.
platí totéž, jen už je teď/v současnosti. neopravuji..
I have been repairing(...)
3) Rozdíl:
HAVE BEEN **ING = důraz na samotnou činnost a děj/čas který to zabralo, důraz na okolnosti činnosti (popisuji, jak mě to bavilo, co činnost obnášela), jak dlouhojedna oprava trvala
HAVE *ED = důraz na výsledek, (... pro koho jsem kola opravil, kolik se jich podařílo dokončit)
===> Zpět k Living/e:
Ukázat na rozdíl v pro Live/ing je poněkdu složitější. nemohu na nic přijít.
TOhle je z mé hlavy
HAVE BEEN LIVING (každodenní rutina)
-nevedla tam přívod vody, museli jsme mít studnu
-do školy to bylo hodinu cesty
-trávili jsme odpoledne lítáním po poli
HAVE LIVED (něco co zanechalo následky)
-dokončil jsem tu základní školu
-spadl nám strom na barák pobláž lesa a od té doby se bojím spát poblíž stromů
-odsud se znám s Petem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]