Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moje problémy začaly od 6.třídy když jsem přešla na gymnázium.Moje kamarádka se se mnou přestala bavit, do kolektivu jsem nezapadla, kluci mi nadávaly, když mě při něčem přiřadily do skupiny k těm klukům tak se mnou nechtěly bejt a měly narážky, když mě jednou při písemce učitel přesadil s jedním klukem že jsem seděla na jeho místě a když jsme tu písemku dopsaly tak si tu židl vyměnil protože jsem na ní seděla! prostě tohle se dělo pořád a já začínala mít čím dál větší problémy se sebevědomím a samotou.Nakonec jsem si našla dvě kamarádky ale stejně jsem se rozhodla (kvůly učení a kvůly lidem) že se vrátim zpátky na ZŠ, že tam ty lidi budu znát a bude to lepší jenomže pak jsem se dozvěděla že mě ve třídě nechtěj přihlásila jsem se na spolužáky a četla jak o mě psaly že jsem kráva a dokonce i jeden kluk se kterým jsem v 5.třídě měla takovou dobrou partu kámošů psal že mě moc nemusí. Stejně jsem tam musela jít, vypadalo to že to bude celkem dobrý akorát že jsme byly na tělák spojený s béčkem a tam byla parta namyšlených holek který mi zase začaly nadávat byla to skoro taková psychická šikana kdy mě pořád vybíjela a když se netrefila tak říkala škoda,nebo řekla že mi narve hlavu do popelnice atd bylo toho docela dost ted už na tý škole neni takže mam docela klid i když se pořád najdou nějaký lidi co maj narážky.A kvůly tomu jsem tichá a nemám vůbec žádný sebevědomí ,nikomu nevěřim a mam furt takový pocity že nikdo nemá rád a chci zmizet z tohohle světa, s nikym se nedokážu bavit takže každou přestávku prosedim v lavici, a často mam pocity úzkosti kdy se nedokážu ani zasmát.Nemám komu se svěřit protože moje jediný 3 kamarádky mi moc pomoct nedokážou a já si nechci pořád stěžovat.Když se třeba s někym bavim tak si říkam zase vypadam hrozně a vim že si to o mě každej myslí.Když jdu s mojí nejlepší kámoškou tak vždycky když člověk co zná mě i jí ale třeba mě víc tak vždycky zdraví jí a na mě se skoro ani nepodívaj
ani na facebooku mi nikdo nekomentuje žádný příspěvky (pak je vždycky smažu protože mi to příjde trapný) prostě nezájem
Pokusila jsem si psát s jednou holkou co jde na stejnou střední jako já jenomže jsme si psaly jenom jednou a ted už si se mnou asi psát nechce nebo co
skoušela jsem jí pak napsat první ale vymluvila se že někam jde a pak najednou za 5 minut přišla a nenapsala to nechápu přitom se mi zdálo že si rozumíme :// nevim co každýmu dělam
přitom já nejsem ňak zaostalá nebo něco kámošky mi dokonce říkaj že jsem hezká..
Ahoj, co se týče vztahů na ZŠ, mohla bych vyprávět dvě hodiny, ale nejspíš bych tím jen nudila. Zkráceně - byly tam dvě skupiny lidí, těch, co mě nesnášeli a pak ti, kteří mě milovali. Nic mezi.
U tebe vidím zásadní problém, že neděláš takřka nic jiného, než že úzkostlivě přemýšlíš nad tím, co si kdo o tobě myslí, zda nemáš háro k popukání, moc pupínků na xichtě, zda máš cool oblečení či nikoliv, zda jsou tvé příspěvky na fb vtipné a duchaplné a tak to jde donekonečna. Mohla bys mi napsat, v čem podle tebe vynikáš? Co se ti na sobě líbí?
no právě že asi nic jinak zkoušela jsem si najít nějakého koníčka ale nic mě napadá jedině sport ale ten mě nebaví, nebo jsem zkoušela se naučit kreslit to mi taky vubec nešlo :/
Naprosto každý člověk v něčem může vynikat. Ty sabotuješ sama sebe už jen tím svým přístupem "jsem na nic". Další věc - proč jsi proboha odešla z gymnázia. Ze strachu. Ty se zřejmě potřebuješ naštvat a začít se sebou něco dělat. Jak vidím, skončila jsi u toho, co dělat nechceš - a dál hledat neráčíš.
Sporty, umění, vaření, móda, zvířata, charita, cizí jazyky, čtení knih, pomáhání v útulcích, matematika, architektura, dinosauři, adrenalinové sporty, vylepšování vzhledu, mám pokračovat dál? Co zajímá tebe? Tím nemyslím to, že po škole zalezeš domů a pozoruješ nové příspěvky lidí ze třídy na fb.
Aby tě lidi měli rádi, musíš jim pro to dát nějaký důvod.
Reakce na odpověď "ch.p" : Myslím, že tady právě bylo řečeno vše, není co dodat. Přestaň přemýšlet o tom jaká jsi, buď sama sebou a neřeš vztahy s ostatními ve třídě. Nemysli, oni to vycítí že jsi nejseš sama sebou jistá a dávají Ti to sežrat. Vykašli sa na fb, to snad nemáš zapotřebí sledovat a o přestávkách ve škole si můžeš klidně číst, případně si proběhnout látku na příští hodinu. Možná budeš "šprtka", no a co? Pokud nacházíš na sobě nedostatky, udělej z nich přednost. Právě v Tvém věku jsem se dobrala k "životní moudrosti", která mi vydržela po celý život : když něco nemůžu mít, tak to nejspíš nepotřebuju. Patronka
doplněno 13.02.11 18:36:Ve volných chvílích se můžeš věnovat pravopisu jazyka českého, zaslouží si to.
Ahoj popelnice, ráda bych si s tebou popovídala, třeba bys přišla na jiné myšlenky teď je mi jednadvacet, ale taky jsem zažila tyto stavy, a znám lidi, kteří to měli na zš ještě horší než já. Jestli by sis chtěla popovídat, zaregistruj se tu a pošli mi vzkaz
nebo mi rovnou pošli svůj email do vzkazu, či icq.. třeba ti pomůže vypovídat se. Nastudovala jsem si dost psychologických knih a přišla na mnoho prospěšných způsobů, jak podobné situace řešit.
Jinak doporučuji jako NAPROSTÝ ZÁKLAD pro vylepšení sebedůvěry tuto knihu: zbozi.cz/...
Jinak jestli můžu poradit, nezahazuj ten sport Rozhodně neuvěřitelnou inspirací a motivací pro sebezdokonalování je Zuzka Light - je to Češka, která si vzala Kanaďana a spolu založili takový "blog", kde se dělí o zážitky ze svého života, a hlavně cvičí a to v pohodlí svého domova, ale velmi intenzivně 20 minut každý den.
Ani nevíš, jak dokáže člověku zvednout sebedůvěru to vědomí, že se zdokonaluješ- nejdříve pro sebe, že máš výdrž, že jsi silnější - nejen fyzicky, ale i psychicky, že se něčemu věnuješ - a to opravdu stačí jen těch 20 minut denně
Zuzka měla také nepěkné vzpomínky z mládí a velmi malé sebevědomí, ale dostala se duševně hodně vysoko. Ostatně všechno najdeš na jejích stránkách www.bodyrock.tv tak se mrkni. Možná jsem to teď shrnula trochu chaoticky, ale snad ten příspěvěk pochopíš, já teď momentálně trošku spěchám
Tak pak dej vědět, co na to říkáš a opravdu zkus si v klidu projít ty stránky, staly se inspirací milionům lidí a mnoho z nich mělo ke sportu odpor, ale díky ní se do něj zamilovali
Jinak je to v AJ... snad anglicky umíš, jestli ne, vyřeší to google překladač
Nezapomeň, že už staří Řekové se řídili heslem KALOKAGATHIA = což je harmonie fyzické i duševní krásy (Aneb ve zdravém tělě zdravý duch ), tak bys neměla zapomínat na své tělo. Pár minut cvičení denně nikomu neublížilo a naopak to pozvedlo i duševní stránku
Milá popelnice, měla by ses nad sebou fakt zamyslet. Student gymnázia by si neměl opravdu dovolit tolik a tak strašných pravopisných chyb. Takhle strašně by to napsal absolvent placaté školy. Vím, že nemám řešit pravopis, když někdo má problém, hledá řešení a pomoc, ale to co píšeš a jak to píšeš, je tvým obrázkem, tvou vizitkou. A je to horší, než strašné!
Krucinál, přestaň nad sebou fňukat a litovat se! Popracuj na sobě. Na tom, co máš v hlavě i na hlavě! Nikdo ti nepomůže. Probuď se a pomož sama sobě!
Výše bylo řečeno skoro všecko.
Máš "nejlepší kamarádku", jak říkáš, tak buď ráda, užívje si holčičích starostí (co na sebe, co frčí za hudbu, který kluk vypadá fajn ..) ... jinak ale myslím, nevím, nějak snad musíš cítit, proč tě všichni údajně nechtějí (třeba do bývalé třídy) - puberťáci umí ublížit a hodně, třeba jen slovem, kolik lidí se přidá k názoru jen proto, aby byli s ostatními zajedno a ve skutečnosti je ani nenapadne, že na druhé straně vlastně sedíš Ty a čteš si, co napsali třeba "jen tak", jako stádečko. Osobně myslím, že buď důvod mají a Ty by ses ho dovtípila určitě, jistě by Tě kámoška upozornila třeba na to, že jsi moc nafoukaná, nebo drzá, nebo pomlouváš, prostě bys tušila, proč se asi tolika lidem nelíbíš, NEBO - a to spíš - si myslím, že to moc prožíváš a hledáš důvody ( k tomu názoru mě vede to, že Tě nic moc za koníčky nebaví, plus mohla ses cítit neúspěšně, že se na základku vracíš a oni zrovna nejásali, proč taky, tak sis to vzala k srdci víc, než jsi měla).
Stavěj na tom, že kámošku máš (teda nesněz ji samou láskou ) - myslím nezatěžuj příliš
) , jen normálka) a na tom, že ti někdo řekl, že hezká jsi. Prostě jsi a užívej si to.
Já bych ti mohla povídat. Na ZŠ v prvním stupni se mi všichni smáli kvůli brýlím/účesu/oblečení/místo jogurtu chleba na svačinu... Prostě děti. Na druhém stupni to bylo už horší. Tam už mě třeba i bili (ne úplně, ale jeden kluk neměl jaksi všech pět pohromadě a občas kopl i holku). Taky se objevily nové narážky a nadávky (že je máma rozvedená, že mám velký zadek atd.). No, zprvu mě to mrzelo, ale pak jsem si uvědomila, že když někdo něco takového říká, tak prostě nestojí za to. Jednu holku, co mne urážela jsem jednou přímo v hodině před učitelkou výtvarky poslala do patřičných míst (opravdu mě vytočila, poznámky o mojí rodině nemám ráda) a rázem jsem byla pro půl třídy hrdina (ale jen na chvíli). Nakonec mi pomohlo to, čím si pomáhám doteď - humor. Když jsem náhodou přišla do třídy a někdo tam rozebíral "ježiš, viděli jste, co má dneska na sobě?", tak místo toho, abych se naštvala nebo se rozplakala, tak jsem se začala smát a přidala se ke konverzaci "a to jste měli vidět, co jsem si vzala včera do kina!" Tohle mi hodně pomohlo. V deváté třídě už nikdo nikoho nešikanoval, neurážel ani nezesměšňoval (resp. všichni proti všem, žádné skupinky populárních a outsiderů). Na gymplu už to bylo v pohodě, vlastně famózní. Dělat si legraci ze sebe samé mi pomohlo úplně nejvíce. I když občas měl učitel/ka nějaké poznámky na mou osobu, tak jsem řekla, co mě první napadlo a většinou to vyvolalo smích celé třídy včetně daného kantora (smích tomu, co jsem řekla, ne smích na mou osobu). Pak jsem nevěděla, co dělat dál, tak jsem se vrhla na to jediné, co mě jakž takž bavilo už od dětsví - dinosauři. A tak to teď studuji na VŠ a jsem spokojená. Dokonce tam mám víc přátel než kdy předtím. Prostě ty urážky atd. neberte tak osobně. Účastněte se různých akcí společně se spolužáky atd. Prvně si vás všímat nebudou, ale časem se to zlepší. Taky pomůže, když jim budete pomáhat (např. měli jste nějaký úkol a polovička třídy to zapomněla, tak se nabídněte, ať si to od vás opíší - ale ať se z vás potom nestane "úkolová prostitutka".). Chce to víc snahy a ne jen si říct "stojím za starou belu, tak se ani nebudu snažit". Trochu života do toho umírání, jak říká moje milovaná maminka
Ahoj, nevím co očekáváš, jestli chceš aby ti tady lidi veřejně radili a poučovali co máš dělat, nebo si jen chceš postěžovat na svůj život. Myslím, že ti chybí někomu se svěřit, aby ti někdo naslouchal, tak mi zkus napsat. Sice je mi přes třicet, ale psát si občas můžem. xklan@centrum.cz
Ahoj Petr
Dobrý den. Máte malé sebevědomí a lidé to z vás cítí a podle toho se k vám chovají. Svým způsobem již zažíváte mírný stupeň šikany. Ta začíná jako takové to nevinné pomlouvání, posměšky, ignorace. Vy se hrozně moc podceňujete a poměřujete svou hodnotu podle toho, jak se k vám chová vaše okolí. Ta nejistota z vás asi čiší každým vaším jednáním. Přestaňte se v první řadě podceňovat. I kdybyste byla nejohyzdnější osobou na světě, nikdo nemá právo se vám vysmívat. Každý člověk má svou lidskou hodnotu, když odmyslím takové zrůdy, jakými byli např. nacističní pohlaváři v koncentračních táborech za druhé světové války. Pochopte princip šikany - smějí se vám, protože vědí, že si to necháte líbit. A posměváčkům právě toto dělá velikou radost a sami sobe se utvrzují v přesvědčení, jakými oni jsou borci. Oni si na vás hojí vlastní nedostatečnost. Až toto pochopíte, pak vám třebas už bude úplně putna, že vám na FB nikdo nepíše. A je to tak podstatné? Musíte splynout s davem? Musíte mít FB? Musíte dělat to, co dělá většina? Buďte originál, na posměšky nedejte, ony nevypovídají nic o tom, jaká vy jste.
Eulálie má pravdu s šikanou a sebevědomím - často ne náhodou je šikanován určitý člověk, a když třeba změní i třídu, školu, nebo pracoviště, šikana zůstane. Jak vyzařujeme, to si k nám lidé dovolí.
Nicméně tazatelku bych nelitovala tolik, jako čistě oběť šikany - část věcí jsou holt starosti puberty (nej kámošky a parta), spíš se zamysli i nad tím, zda nepůsobíš nějak zvláštně na okolí , mám (omlouvám se, ale pro dobro věci) dva takové pocity, nemusí se tě to týkat, jen zvaž - nejsi třeba ve vztazích trošku hádavá, příp. moc upnutá na kohokoli, kdo ti nabídně přátelství? Ze se třeba na tu osobu moc upneš, čímž ji dusíš, příp. když s někým píšeš na netu, tak zvaž, proč přestal (bylo to od tebe moc často a neměl už čas, nebo tematicky - moc ses litovala, nebo třeba někoho pomlouvala ...). Vše uvedené myslím v dobrém jako náměty na zamyšlení, nic se tě nemusí týkat, ale třeba tě to k něčemu navede.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.