Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli musím platit výživné, když dcera přešla z denního studia vysoké školy na dálkové studium.
Je jí 22 let.
Děkuji za odpověď.
Radek
@id - přeplacené výživné se až na vyjímky nevrací.
Jen bych upřesnila - placení výživného zletilému dítěti, které na něj již nemá nárok se může posoudit jako bezdůvodné obohacení:
OZ § 2991
(2) Bezdůvodně se obohatí zvláště ten, kdo získá majetkový prospěch plněním bez právního důvodu, plněním z právního důvodu, který odpadl, protiprávním užitím cizí hodnoty nebo tím, že za něho bylo plněno, co měl po právu plnit sám.
a lze je tedy požadovat zpět. Návrh na zrušení vyživovací povinnosti je možno podat i zpětně, tj. od data, kdy dítě začlo být schopno se živit samo.- např. právě tím přechodem na dálkové studium.
Studovala jsem kdysi dálkově, přitom jsem pracovala. Takže jsem se dokázala prací živit sama. Byla jsem v té době už vdaná a na svém manželovi jsem rozhodně nepožadovala, aby mě živil.
Takže rozhodně nemusíte. Na druhou stranu, pokud Vás kdysi před 21 lety matka Vaší dcery neznásilnila a ke styku nedonutila, určitě jste dceru zplodil z lásky. Proto, i když platit nemusíte, nějakou tou korunou bych jí určitě pomohla. Co Vy na to? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.