Nejste přihlášen/a.
Hledám a nenacházím - z čeho se dělají přijímací zkoušky z jednotlivých oborů, konkrétně by mě zajímaly tyto obory:
překladatelství a tlumočení - angličtina pro mezikulturní komunikaci
filozofie - religionistika
anglistika-amerikanistika
Vyznáte se v tom někdo lépe? Já to nemůžu vůbec najít.
Jinak doplňující dotaz ještě - dovedl byste mi někdo nějak "po lopatě"vysvětlit, co znamená u jednotlivých oborů dovětek "jednoobrové/dvojoborové"?
Děkuji Vám, pěkný večer .
Jo, takže pražská. Tak viz tvá druhá otázka, tam jsem ti popsala, jak to v Praze vypadá
Nejdřív k těm oborům - jednoobor znamená, že lze daný obor studovat samostatně. Dvouobor, že nelze. Tj. např. když bude u filosofie napsáno "jednoobor", můžeš ji studovat samotnou. Když "dvouobor", musíš si ji vzít např. s tou filosofií. Když se přihlásíš na dvouobor, uspět musíš z obou oborů na minimum bodů (u nás bylo 70 ze 100) a potom mít ještě štěstí a být v horních xy (fil-rel, to je tak 20 až 30 lidí, počítám). Ale bude-li jeden z těch oborů jednoobor a ty uspěješ třeba jenom v tomhle oboru, může se stát, že si tě vyhmátnou na jednooborové studium (budeš-li o to stát). Ten druhý obor můžeš zkusit později a připojit. Pozor, ověř si, jestli jde kombinovat vše se vším. Některé roky to lze (a dává to smysl), jiné ne. Taky ne každý obor každý rok otevírají...
RE přijímačky - to přece musí být na jejich stránkách, zkus ještě pohledat, jinak se pak mrknu.
Ale pár slov k překladatelství... Heleď, překládat můžeš i bez tohoto oboru. Mrkni se třeba na to, co říká Janiš tady: iliteratura.cz/... . Odchodila jsem některé předměty na překladatelství jen tak ze zájmu a blahořečila jsem si, že to nedělám. Úvod sem, úvod tam, praktický překlad se dělá až nevím kdy - před diplomkou? Ale na stranu druhou, pokud by ses specializoval na tlumočení, je to nenahraditelná průprava.
A stejně...když se ti to nebude líbit, vždycky můžeš za rok zkusit jiný obor Možná budeš pak ke konci doplácet, ale to je lepší, než dělat něco, co by tě nebavilo...
Všechno najdeš tady:
doplněno 12.02.11 22:53: "Tj. např. když bude u filosofie napsáno "jednoobor", můžeš ji studovat samotnou. Když "dvouobor", musíš si ji vzít např. s tou filosofií."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.