Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z čeho jsou přijímačky na FF UK?

Od: vlk* odpovědí: 1 změna:

ff.cuni.cz/...

Hledám a nenacházím - z čeho se dělají přijímací zkoušky z jednotlivých oborů, konkrétně by mě zajímaly tyto obory:

překladatelství a tlumočení - angličtina pro mezikulturní komunikaci

filozofie - religionistika

anglistika-amerikanistika

Vyznáte se v tom někdo lépe?*ee* Já to nemůžu vůbec najít.

Jinak doplňující dotaz ještě - dovedl byste mi někdo nějak "po lopatě"vysvětlit, co znamená u jednotlivých oborů dovětek "jednoobrové/dvojoborové"?

Děkuji Vám, pěkný večer ;).

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

0x

Jo, takže pražská. Tak viz tvá druhá otázka, tam jsem ti popsala, jak to v Praze vypadá ;)
Nejdřív k těm oborům - jednoobor znamená, že lze daný obor studovat samostatně. Dvouobor, že nelze. Tj. např. když bude u filosofie napsáno "jednoobor", můžeš ji studovat samotnou. Když "dvouobor", musíš si ji vzít např. s tou filosofií. Když se přihlásíš na dvouobor, uspět musíš z obou oborů na minimum bodů (u nás bylo 70 ze 100) a potom mít ještě štěstí a být v horních xy (fil-rel, to je tak 20 až 30 lidí, počítám). Ale bude-li jeden z těch oborů jednoobor a ty uspěješ třeba jenom v tomhle oboru, může se stát, že si tě vyhmátnou na jednooborové studium (budeš-li o to stát). Ten druhý obor můžeš zkusit později a připojit. Pozor, ověř si, jestli jde kombinovat vše se vším. Některé roky to lze (a dává to smysl), jiné ne. Taky ne každý obor každý rok otevírají...

RE přijímačky - to přece musí být na jejich stránkách, zkus ještě pohledat, jinak se pak mrknu.

Ale pár slov k překladatelství... Heleď, překládat můžeš i bez tohoto oboru. Mrkni se třeba na to, co říká Janiš tady: iliteratura.cz/... . Odchodila jsem některé předměty na překladatelství jen tak ze zájmu a blahořečila jsem si, že to nedělám. Úvod sem, úvod tam, praktický překlad se dělá až nevím kdy - před diplomkou? Ale na stranu druhou, pokud by ses specializoval na tlumočení, je to nenahraditelná průprava.

A stejně...když se ti to nebude líbit, vždycky můžeš za rok zkusit jiný obor ;) Možná budeš pak ke konci doplácet, ale to je lepší, než dělat něco, co by tě nebavilo...

doplněno 12.02.11 21:24:

Všechno najdeš tady:

ff.cuni.cz/...

doplněno 12.02.11 22:53: "Tj. např. když bude u filosofie napsáno "jednoobor", můžeš ji studovat samotnou. Když "dvouobor", musíš si ji vzít např. s tou filosofií."
-szř "vzít např. s tou religionistikou". Lapsus, pardon.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]