Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překlad textu

Od: ertl odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, pomůžete přeložit? Většinu mám, ale nechci vás ovlivňovat.
Děkuji.

Překlad textu

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Bude to pomníček někoho, kdo zemřel za bouřky.

...od gromu Na?du zabila

"bila" na druhém řádku může být od být i od bít. Neznalost pravopisu nebo bouře (hromy) bije (bijí).

Konec 3. řádku, asi "obrz", mě vede k datu 1. října (october). Předchází to letopočtu 1831 a jiný měsíc dosadit neumím.

Ale toto všechno jste asi vyčetl také. Kde se pomníček nalézá? Někde zde ve vnitrozemí? U hranic? Kterých? V cizině? Se zájmem budu sledovat odpovědi dalších rádců.

ertl
hodnocení

No.. Já jsem vyčetl toto :... bila dne 15ho brzna 1831 od gromu... zabita.
Z toho mně vyplývá:... byla dne 15.brezna 1831 od hromu (stromu, Romů?)... zabita.
Je to u Třeště v lese.

15. března, ano! Číslici 5 jsem nepoznala. Proč čtu g ve slově gromu: Napadlo mě, že by to mohlo být někde na Balkáně a kameníkovi se tam připletla cyrilice.

Věřím, že mezi zdejšími rádci je někdo od Třeště. Podobné staré události jsou kromě připomínek na pomníčcích podrobně zapsány v městských kronikách a připomínány v obecních zpravodajích. Turisté se na pomníček jistě ptají v informačním centru a jistě dostávají odpověď. Starousedlíci z Třeště a okolí ten příběh určitě znají od dětství.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]