Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvě důtky za jeden přestupek

Od: tomkk® odpovědí: 8 změna:

Zdravím, může být za jeden přestupek proti ŠŘ na SŠ udělena současně důtka třídního učitele i ředitelská důtka?

Jak je myšleno to "uděluje ředitel za závažný přestupek proti školnímu řádu (po předchozím udělení důtky třídního učitele".

Je to za tentýž, nebo za další přestupek?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, výklad je možný obojí, resp. pokud je ve ŠŘ tato formulace, tak to není jednoznačné. Ve fotbalu je za první ostřejší faul žlutá karta a až za další ošklivý potom červená. Ovšem, také se stane, že je jeden těžký faul potrestám žlutou a hned i červenou kartou. Takže, učitelská důtka je ta žlutá karta a ředitelská důtka je ta červená karta. Zdravím!

hodnocení

0x

Nejde takto paušálně odpovědět, záleží jak na škole jak si lokálně upravila svůj školní / studijní / disciplinární řád, nicméně většinou se hodnotí závažnost prohřešku a míra recidivy (opakování), tedy jedna středně závažná věc může rovnou skončit ředitelskou důtkou, ovšem i třeba série pozdních příchodů, i když tam by třeba za první tři následovala důtka od třídního učitele a za 10 třeba už ředitelská.

Většinou se dává jedno, nebo druhé, případně obojí v sledu za sebou. Ředitelská důtka je za závaznější porušení řádu, např. že se s někým porveš, přijdou Ti na plagiátorství v ročníkové práci, anebo třeba bys hacknul školní systém a upravil si tam známky.

Třídní důtka je spíše za středně lehčí prohřešky či kraviny ale opakovaně, tedy například pozdní příchody v sledu za sebou, viděl jsem to i u soustavného opisování u pětiminutovek.

Pak jsou ještě vyloučení a podmínečné vyloučení. Vyloučení je celkem jasné. Podmínečné vyloučení je pak buď za vícero důtek, anebo za jeden ještě závažnější prohřešek, např. padělání / úpravy známek u jinak bezproblémového studenta. Tam to bývá tak, že máš třeba pololetí zkušební lhůtu a když tam uděláš i prohřešek, za který bys normálně dostal jen důtku třídního učitele.

lmgify
hodnocení

0x

> Je to za tentýž, nebo za další přestupek?

Je to za další přestupek. Buď je přestupek tak malý, že "stačí" udělit třídní důtku nebo je tak velký, že je to rovnou dvojka z chování. Není tedy možnost, že by člověk dostal hned ředitelskou, když má čistý šťít, poznámky nebo napomenutí třídního učitele a provede další (menší) kokotinu.

hodnocení

To si myslím že ne, je asi logické, že některá velmi vážná porušení řádu se nevyřídí jen důtkou tř. učitele proto, že jsou prvním porušením.
lmgify

Psal jsem, že v takovém případě bys rovnou dostal dvojku.

hodnocení

Mně se jedná o konkrétní případ, kdy v tomto roce nebyl dosud žádný kázeňský postih, a pak rovnou za jeden přestupek proti ŠŘ byla udělana jak důtka třídního učitele, tak ředitelská důtka. Případná snížená známka z chování může být udělena až v pololetí.
lmgify

Máte to tam nějaké divné. Prostě to ber tak, že jsi něco podojil takovým způsobem, že jsi dostal rovnou ředitelskou.

Přestaň teda dojit věci stejně blbým způsobem, ať se do pololetí ještě zbytečně nepropracuješ k dvojce a odnes si z toho nějaké poučení do budoucna. V budoucnu stejně tvoje ředitelská nikoho zajímat nebude. Lidi si jen všimnou toho, jestli jsi si z toho něco odnesl nebo jestli ještě pořád dojíš věci dál jak nepoučenej blbej mamlas.

hodnocení

0x
Školní řády jsou různé.
Pro doplnění:
Před mnoha (už šesti) desítkami let jsem dostal trojku (3) z chování, v pololetí.
(Tenkrát platilo, že kdo má více jak 20 poznámek, dostane trojku.) Jinak na vysvědčení plno jedniček, dvojek. Jo, ještě trojka z hudební výchovy.
Mojich 21 poznámek většinou typu: nemá domácí úkol, přišel pozdě na vyučování, nedává pozor, nemá pomůcky, vykřikuje, běhá o přestávce po chodbě, vyhodil spolužákovi penál z okna, napovídal, a podobné prkotiny túto podmínku splnilo. Byl jsem normální živý žák. Jako mnozí jiní. Jen asi "lepší, výkonnější". I stejně živý spolusedící v jedné lavici měl na tom zásluhu.
Žádná poznámka typu: krade, rozbil spolužákovi nos, vědomě poškodil zařízení, má hodně absencí. Žádné závažnější přestupky.
Důtky asi tenkrát nebyly. Žádnou jsem nedostal. Ani pár facek v kabinetu, jako někteří jiní. Ti ale zhoršenou známku nedostali.
Stejně to vysvědčení potom nikdo nikdy neviděl. A na to, že mne tenkrát četli ve školském rozhlase, spolu s jinými žáky, jmenovitě vyznamenanými a čistými jedničkáři, vlastně až na konci, asi pro výstrahu, na to jsme dlouho vzpomínali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma podmínečné vyloučení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]