Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je anglistika/amerikanistika

Od: vlk* odpovědí: 4 změna:

Ahoj,

hledám VŠ se zaměřením na jazyky (AJ). Nedaří se mi nic kloudného objevit.

Narazila jsem na VŠ s oborem anglistika/amerikanistika.

To je co?

Thanks ;).

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

3x

Anglistika se zabývá nejen jazykem jako takovým, ale i literaturou a tzv. reáliemi. :)

vlk*
hodnocení

Díky, tlapko, tak to by mě snad i mohlo bavit :).

pu®
hodnocení

1x

Vlku pozor, Tlapka má sice pravdu, ale taky záleží, kde daný obor studuješ. Jiná je AA v Praze, jiná v OL, jiná v Brně. Věř mi, jsem jejím absolventem...

Když jsem AA začala studovat, představovala jsem si to fakt docela jinak. Všechno se časem zvrhlo v literaturu. Reálie jako takové se nestudovaly - předpokládalo se, že všechno víš. Takže jsi všechno vědět musel...resp. musel ses doučit. S perfektní znalostí A při přijímacích zk se samozřejmě počítá na stopro, neexistuje, že by se probíral běžný jazyk - totiž, probírá se, ale pouze stran "špeků", lingvistických nuancí, morfologie, historie...s učením se jazyku, jak ho znáš teď, to nemá pranic společného. První tři roky jsou navíc základ všech věd - tj. lingvistiky, literatury americké i literatury britské (hlavní pilíře všech AA), specializovat se můžeš až od čtvrťáku. Respektive takhle, všichni se nějak specializují už od začátku, ale ofiko semináře atd (tak, abys z nich mohl konat závěrečnou zk/test/práci) jsou až od čtvrťáku. A pozor, všude je AA postavená na esejích, takže jestli nerad píšeš, bacha na to. Píšeš esej na všechno - na odstavec v knize do lingvistiky, na jedno dílo do literatury, na stylistické prostředky v povídce od ABC do literárního úvodu...všude se píše esej. A to je jenom připouštěcí záležitost, pak samozřejmě zkoušky, písemné práce...

Jinak říká se, že pražská AA je hlavně literatura (což je fakt), olomoucká taky, ale moderněji, brněnská údajně dost dělá i praktický jazyk. Nerada tě děsím, ale zkoušky jsou poměrně náročné, dost lidí tam jde, protože "když už je udělalo, tak tam zůstane" (ten rok, co sem je nechápu jak :D udělala i já, jsme měli menší procento přijatých než na právech), ale pak dost lidí odpadne. Ne že by je vyhazovali, protože to síto u přijímaček je tak velké, že není moc koho, ale prostě to ty lidi nechytne. Takže jestli vyloženě nejsi nadšenec, doporučuju zkusit, ale neupínat se na to.

A klidně se dál ptej, interní info je dycky nejlepší ;)

doplněno 13.02.11 00:17:

Mno, k tomu seznamu - že vás něco zajímá, je samozřejmě dobře ;) (myslím jako jedno celé ucelené téma, třeba). Protože to ukazuje na jakousi vyhraněnost. Že to není až tak úplně v oboru AA, to by nevadilo. A teď k tomu výběru - zpětně jsme se všichni shodovali na tom, že jsme vlastně až posléze probírali na AA to, nač se ptali na přijímačkách :D Tím je AA proslulá. Strašně záleží na tom, koho "chytnete" u té ústní (až se k ní dostanete, běžte si to den předem přečíst, určitě tam někde na dveřích najdete rozpis, pak mi můžete hodit jména do VP a já vám řeknu, co je jejich oblíbené téma *smich* - ale dost se to obměnilo, všechny neznám.. :( ). Nicméně zkusím vypíchnout:
Britská: Nějaký Shakespeare by tam být měl, pár romantických básníků (ale ne nutně, taky jsem žádného neměla), ale pak hlavně 20. století, tam je dost důležité drama (potažmo absurdní drama), někdo z Angry Young Men se vždycky hodí... A neměl by chybět George Orwell (1984) a William Golding (Lord of the Flies) - nemyslím filmy! No a modernisté... hlavně Lawrence a Woolfová. Ale na ty bacha, není to snadný. (Kdyžtak mrknout jedním okem do Hilský: Modernisté).

Americká: Traktáty Pilgrim fathers ani později Founding fathers po vás nikdo chtít nebude, nicméně nějaké zásadní dílo před 20. století by to taky chtělo. Třeba The American Henryho Jamese. Pak z 20. století rozhodně taky drama, ale hlavně v am. lit. literatura menšin - rozvoj černošské literatury už od 19. století (Mark Twain: The Adventure of Huckleberry Finn - pozor, co je u nás dětská kniha, se probírá na AA kus semestru, ono v originále to zase taková sranda není, je to dílo o rasových rozdílech a také coming of age), a dále ženská černošská (19.st. Kate Chopin: The Awakening), pojem double oppression (žena+černoška), tím si šplhnete, dál do moderní doby např. Toni Morrison, pamatuju si jak dneska, jak se mě na ni ptali a já jsem jen matně tušila, kdo to je :D Ale jinak proudově: neopomenout Lost Generation (aspoň jednoho Hemingwaye), Beatniky (Kerouac neopomenutelný) no a po nich postmoderna, za zmínku stojí T. Pynchon.

Jazyk: To je dost těžko odhadnutelné. My jsme dostali i diktát a nějaké doplňovací cvičení, dost pochybuju, že to tam ještě bude, ale měli byste se to dozvědět z pozvánky. Nějaké idiomy tam byly, pár předložek (pamatuju si dvě věci: ... 1980 onwards, kde mělo být doplněno from, nikoliv since, a "head over ... in love", kam patří heels. Ta předložka je věc znalosti gramatiky, ten idiom pobytu v anglosaské zemi. Příliš se na to nenaučíte, hodně čtěte. Pak tam byl krátký sloh...a už nevím. Ale vím, že jsem si říkala, že se na to fakt nedá nijak moc připravit, musíte prostě ten jazyk znát.

Co se překladu/originálu týká, jde o to, že chtějí jak přečtené knihy v originále, tak v překladu. Pokud jste četla obojí (A i Č verzi), uveďte, ale není to nutnost.

Dvě věci. 1) Mám ten obor za sebou, takže Vám možná píšu velké detaily. Já sama jsem šla na ten obor až 2 roky po maturitě, měla jsem to v hlavě trochu jinak sesumírované, ale znalostí o to míň. Pokud můžu soudit, roli hrálo obojí - osobnost (zájem o/rozhodnutí pro obor) i znalost. Dodnes se stydím za ten seznam, který jsem přinesla.

2) Když už v tom seznamu něco uvedete, musíte umět toho člověka zařadit a aspoň trochu o něm vědět. Např. pokud budete mít něco od Charlese Dickense (toho jsem opomněla, ale ten seznam je nekonečný), měl byste vědět, že jeho hlavními hrdiny jsou děti v tíživé situaci a vždy se najde nějaký element typu deus ex machina, který jim pomůže, autobiografické prvky, sociální témata společnosti v 19. stol., která se reformuje, industrializuje, nepokoje, které to s sebou nese. A k tomu pojem bildungsroman. Prostě kontext. Ale žádné detaily. Jen s tím můžete počítat, že když to tam máte, budou se ptát. Totéž třeba Kerouac - když tam bude, zeptaí se, do jaké skupiny patřil, kdo s ním a kdy to bylo.

*uf*

doplněno 13.02.11 00:19:

Jo ještě kolik... no, já měla A4 řádkováním jedna, ale co slýchám, jsou studenti lepší a lepší, tak aspoň těch 25-30 děl na každou lit. Já tam psala i Harryho Pottera - ono to v orig. není až tak snadné, tak hlavně proto. Nikdo se na to neptal :D Ale po státnicích jsme se shodli, že by se to mělo povinně probírat. Zmagoření celým studiem v tom totiž vidíme alegorii úpadku britské společnosti... A mimochodem, pamatujte si, že studium na FF UK není studium, ale diagnóza.

vlk*
hodnocení

Děkuji pu za vyčerpávající odpověď.

Ještě bych se chtěla doptat - na anglistice-amerikanistice a i na dalších oborech vyžadují seznam přečtené literatury. Jak moc se toto řeší, kolik tak chtějí přečtených knih, na jaké téma atd.? To vůbec netuším, co jim tam sepsat, kromě pár knížek z povinné četby. Věci o které se zajímám, příroda, fantasy a tak, je asi zajímat nebudou, to tam asi psát nemám... Jak to je s tímto?

A pak je tam psáno požadavky ke zkoušce: "Seznam četby - krásná a odborná anglicky psaná literatura v originále a v překladu. Co si pod tím mám představit? To jako že mám tutéž knížku přečíst v aj i v čj, nebo jak to mám chápat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]