Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šikana ukrajince

Od: jitka* odpovědí: 57 změna:
Ahoj
Je mi 14 a chodím do osmé třídy.
Ve třídě máme jednoho ukrajince a je docela fajn. Ostatní si to však nemyslí. Holky ho furt pomlouvají, jeden kluk v naší třídě který mluví rusky i česky mu nechce překládat důležité informace a když ho k tomu učitelé donutí mluví na něj docela naštvaně.
Nebo jsme minulej týden dělali plakáty ve skupinách a kluci ho sezvali za to že neumí ttupsá. Furt na něj jenom řvou a on se jenom usmívá protože neví co poněm chtějí (to usmívání jím vadí že všeho nejvíc)
A tohle vše je jenom polovina z toho co mu dělají a mě to řve srdce
Poraďte mi prosím co by se stím dalo udělat
Jitka

57 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sony*
hodnocení

8x
Milá Jitko, obdivuji tě za odvahu,za soucit a za to,že nezustavas lhostejná k těmto projevům šikany. Není nic lehkého jít proti celé třídě,ty jsi to možná už i pocítila, že se to obrátí i proti tobě. Učitelé to vědí, to jsem jistá, nevím z jakého důvodu to ale neřeší.Dobře, s nimi tedy nepočítej. Tvoji rodiče by možná mohli pomoci,usuzuji tak proto,že si prinasis od nich postoje a hodnoty,které ve vaší rodině jsou měřítkem. Ale pokud dokážeš s tím ukrajinským chlapcem komunikovat tak aby bylo jasné,že mu pomoci chceš,a to před celou třídou,možná se pár spolužáků k tobě přidá,jde o ten první impuls. Jestli máš tu odvahu,zkus to. Jsi skvělá dívka,Jitko.

michalverner
hodnocení

7x
Nebude to souviset,ale rád bych se zeptal jak to máte se známkováním.Dcera chodí do 5. třídy.Ve třídě mají od září 2 děti z Ukrajiny kteří náš jazyk neovládají.Např. nevědí jak se řekne stůl,váza,skříň apod.
Celá třída píše diktát a tyto děti mají vždy jedničku.Doplňování y/i vždy za 1.Čárky ve větách 1,podmět a přísudek 1.Jakto?
Stejně tak angličtina.Učitelka umí pouze česky a anglicky.Ruštinu a ukrajinštinu neovládá.Třída dělá překlady do češtiny a tyto děti mají opět samé jedničky.Ano je fakt že anglicky lehce umí,ale jak dělají překlad do češtiny (nikoliv do ukrajinštiny)?
Básnička-celá třída u tabule.Tyto děti místo toho doplňují i/y...oba za 1.
Co od dcery slyším tak děti to štve a dávají jim to řádně najevo ačkoliv za to nemohou.
To ovšem není zdaleka jen problém dětí z Ukrajiny. Podobné nesmyslné "nadržování" se děje v rámci třídy leckdy i u českých dětí.
asd1

V tomhle případě bych jim dával známky dvě, jednu za správnost (jasná koule) a druhá za snahu (klidně za 1) a zprůměroval to. Děckám to vysvětlit a snadno pochopí, že nemůžou dostat za 1 když to je blbě, na druhou stranu když jsou takhle hozený do cizí země tak se těžko dá čekat že hned budou umět jazyk jako rodilí češi (i když děcka se učí hodně rychle)

asd1: Souhlasím...

liska5

Přesně takhle funguje inkluze. Učitel to ví, že děcko na to nemá, ale nechce ho potopit, aby to nevzdalo. Známka je tu víc motivační, než hodnotící.

asd1

Klasická inkluze je cesta do p... Když se chytrej snaží, učí se až se z něj kouří aby to uměl perfekt a pak vidí že blbeček bez snahy má stejný hodnocení tak proč by se měl tak snažit.. Tohle stáhne celou třídu. Blbeček je blbej tak propadne a když to nedá ani tak tak se přesune do zvláštní školy pro blbečky, kde to už zvládne. Dělat že blbeček je chytrej a zvládne normální výuku je blbost.

liska5

Kupodivu takoví osmáci už chápou onen dvojí metr.

No, jestli rodiče těchto dětí dělají někde ve skladu, jak náš známý, který odešel kvůli tomu, že Ukrajinci měli větší prémie, tak je jasné, jak to tady funguje. To není integrace, ale l... do p..., které vymysleli dobrosráči, kteří umějí jen rozhazovat z cizích peněz a hrát si na důležité. Dnešní pokřivená doba je cestou do pekel.

Tak už víme z čeho plyne nas*anost na ukrajince?

asd1

Neměl ty menší prémie spíš za zevlování a ukrouši na rozdíl od něj makali?

break
Nejvíc problémů mají vždy takzvaní známí...

Nikoho netrklo, že Jitka nereaguje?

Bylo by snad diskriminační a nevhodné říct, že je to troll, když je ještě malé děťátko schoulené v koutě a nevyjádří se k žádné odpovědi?

asd1
hodnocení

3x

Můžeš ho podpořit, za 1 debilům říct že jsou debilové a jestli jim to neni trapný, 2. pomoct mu s doučováním - jazyk a písmo.. 3. probrat to s třídní a klidně i s ředitelem školy že se to děje.

Nechat ho v tom samotnýho je špatně, pokud neni opravdu silnej kus tak z něj bude otloukánek a potopí ho to..

Ty chytráky tady z diskuze bych vyexpedoval to cizí země ať si to z nuly zkusí, nejlíp někam kde se nepíše latinkou a na ČR koukaj jak na póvl z východu..

liska5
18.10.22 10:14

asd1 *palec2**palec2**palec2*

wft
hodnocení

1x
co by se stím dalo udělat - O přestávkách se s ním uč česky a nauč ho česky. Tedy pokud má vůbec zájem a pokud je aktivní… neboli, udělej něco taky ty…
sony*
Souhlasím s vaší radou. Jitka je úžasná a moc jí fandím

fom
hodnocení

1x
Ať je ten ukrohajzl rád, že je v bezpečí a žije tu za naše peníze... snad nema nuz aby někoho nepobodal, to Ukrajinci delaji
asd1
Taky bys měl varovat před duchodcema z Tanvaldu, ty nevrazdi nožem ale rovnou bouchackou.
Mmch na 99% soud bude řešit jestli ta obrana byla nutná nebo neprimerena. Následná ferovka 20 na 2 sedící u piva by se měla řešit jako rasistický napadení v organizovaný skupině, bohuzel jsou hajeni tak se to spis zamete.
Napadnout mě 3 (nebo byli 4?) agresivní útočníci tak se taky branim všemi prostředky, nerad bych dopadl jako šéf záchranky kterého podobný typci jen náhodou neumlatili.
ben®
fom - dotaz je starý už více, jak půl roku, ale Vám evidentně jeho nalezení zde udělalo radost i hezčí den. Vy určitě chodite vlastenečit na Václavák .
asd1

fom naráží na aktuální cikánskej bordel + obtěžování v šalině, výzva k pořádku od asi ukrajince (jestli šlo o ukrajince nebo rusa příp. moldavana se neví) a následnou férovku na zastávce tři nebo čtyři na jednoho. Je otázka jestli při napadení a následné obraně měl nůž svůj nebo ho vytrhl z ruky cikorce. Vyšetření bych nechal na policii a trestání na soudu. Podezřelý ve vazbě, nejspíš i kvůli ochraně před lynčem viz to napadení nic netušících sedících na zahrádce dvacetičlennou bandou.

Můj názor je, že při napadení přesilou borců vyhrožujích "tě zabijem ty svině bílá ukrajinská" by i bouchačka byla v mezích nutné obrany a trest by měl padnout naopak za napadení v organizované skupině. Nožů tam mohlo být víc a i často viděné kopání do hlavy ležícího jde brát jako pokus o vraždu a obrana nožem není nic nepřiměřeného. Jeden ho strhne na zem, další dva začnou kopat ze všech stran a jejich fandové z oběti dělají vraha a chtějí pořádat pogrom na ukrouše (přitom na rozdíl od přizpůsobivých tady může x let normálně pracovat)

hodnocení

1x

Nejprve ti gratuluji, že tam máte jednoho Ukrajince, že jich není víc.

Nic ve zlém, ale úroveň výuky jde pak obvykle hodně dolů.

A co by se s tím dalo dělat? Nemusí se ti chování tvých spolužáků líbit, ale můžeš se k němu sama chovat slušně a jít příkladem ostatním. To, že ho"holky furt pomlouvají" může být pravda, možná si to jenom namlouváš, zveličuješ. A třeba také "pomlouvají" i další kluky a děvčata, pokud mají takovou povahu. A nebo se jim líbí a proto se o něm stále baví.

Na mě to dělá dojem, že jsi zbytečně pečovatelská. A že se ti malinko líbí.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, požádejte o pomoc třídní učitelku, resp. svěřte se ji s tímto problémem - měla by to řešit. Zdravím!

P.S. V tomto věku už by měla mít děcka trochu rozum.

ben®

jitka - sama se k němu chovejte slušně.

bene - puberťáci a rozum?

hodnocení

0x

Řekni těm klukům, že to jsou č*ráci a kopni je do koulí.

Tohle bytostně nesnáším a je jedno o jakého příslušníka národnosti jde.

Když vietnamci umí česky a umí se chovat, tak ať ti ukrajinci táhnou, když si myslí, že jim jejich jazyk v čr bude procházet.

Kdekoliv na světě, když se odstěhuješ česky mluvící třeba do švýcarska, německa nebo francie, tak se na tebe z vysoka vyse*ou, protože neumíš jazyk. Jaký smysl pak má žití v jiném státě, když jako cizinec neznáš jeho kulturu, jazyk, atd...

ben®

gumidek - fuj. Za obsah i za češtinu.

Potom to Bene u nás tak vypadá, že si necháme diktovat kde co. Už dnes je v ČR rasismus naopak. Co mají dělat chudé rodiny nebo matky samoživitelky na sociálce, kde je nechávají vyplnit tuny papírů a pak je téměř pošlou někam a musí projít trnitou cestou k nejistému výsledku?!

Příjde cigán nebo ukrajinec, vše jim vyplní asistenti nebo přímo pracovnice sociálky a s úsměvem jdou spokojení a vyřízení v krátkém čase.

Tohle je FUJ. A navíc my všichni tohle platíme z daní ty asistenty nebo co stát vynakládá z aprostředky k ukrajincům. Není toho snad málo? Nechtějí ti ukrajinci zavést v ČR povinou ruštinu? Nebo nechtěli by kandidovat na prezidenta ČR?

FUJ Bene a ostatním, které nenastaví jasné hranice pomoci.

Krom toho jak vypadá výuka v takové třídě. Učitelka jede podle nejpomalejšího a když je to ukrajinec, tak i ten nejlepší ze třídy bude mít problém jít na VŠ, pokud se nebude doučovat doma.

break
Gumidku, jak dlouho ten kluk může být v tý škole? Cizí jazyk se jen tak nenaučíš za pár týdnů...
A krom toho. Ukrajinština a Ruština jsou rozdílný jazyky.
ben®

gumidek - to je "nálev" od SPD a více to nebudu komentovat. Vidím, že toho ukrajinského kluka (a jeho osud) znáte.

ben... politiku nesleduji. Vycházím z logiky věci, že nic není zadarmo.

break... Výuka v takové třídě bude stejně efektivní, jako by do sedmé třídy dali pár třeťáků a učitelka se snažila vše polopatě vysvětlit a dohnat právě těm třeťákům. Rozhodně se nemůže rozdvojit a za 45minut proberou prd.

Stejně efektivní jako distanční výuka. Kolik dětí se ani nepřipojilo a učitel si to odvyprávěl. Za kolik dětí úkoly vypracovávali rodiče a pak z pětkařů byli pomalu jedničkáři.

To je fér? Má to smysl? Není to spíš "přežívání" školních let? Benovi by se asi líbilo, kdyby jeho syn chodil do takto modelové třídy, kde by se dávali jedničky a ve finále by žáci uměli prd. Což možná dříve stačilo, kdy bylo potřeba dělníků do fabrik.

Já bych udělal pro své potomky maximum, aby něco uměli a nezkončili jako dělník. Ale vyber základku, která ve výuce jede a nebrzdí jí nějaká povinnost ubytovat do výuky ukrajice.

Čeština mi nejde, podnikání ano.

Kdo pamatuje, že dříve cigáni za minulého režimu integrovali do zvláštních škol. Dneska díky rasismu chodí s normálními dětmi do základek.

break
Ukrajinci nejsou jediní cizinci a není to model posledního půl roku.
Ty děti se ten jazyk naučí a dovedou to rychlé, ale chce to čas. Pro děcka to může být něco nového. Osobně v tom nic špatného nevidím...
Za mě na škole taky byla děcka cizinců.
Když ses takovej pamětník. Nenarodil seš náhodou po revoluci?

Problém je to množství díky válce a nabídkám výhod.

Před válkou tu šli cizinci se zájmem zde žít. To je velký rozdíl. To je jiná motivace integrace.

Dnešní cizinci sem jdou utéct a je jim fuk, zda se naučí česky rychle nebo až za několik let. Taky sem jdou za okamžitým bydlením a prachama, které dostanou. Nikdo neřeší, že na Ukrajině žili pomalu jako bezdomovci.

Není cizinec jako cizinec.

Cizinec, který projevuje zájem a snahu je zcela vpořádku.

Cizinec parazit je dle mého názoru problém a přítěž ostatním.

break
A z čeho usuzuješ , že je parazit?
Máš vůbec ponětí odkud ty lidi přichází a jak to tam vypadá, když podle tebe žijí jako bezdomovci? Třeba jednou budeš mít štěstí a budeš utíkat taky z rodný země...
Ukrajinci momentálně utíkali do různých zemí před válkou.
V našich dějinách taky Češi a Slováci utíkali ve velkým...
re4zon
Jojo, jsou to vsechno vsi a paraziti, jak si to jako predstavujou, nekam prijit a neumet jazyk. Meli rovnou na hranicich dostat testy a kdo neprojde, at si tahne zpatky. To by umeli vsichni hned, kdyby si museli vybrat mezi ucenim a vojnou. Nebo aspon nedat zadnou pomoc nikomu, kdo si o ni nebude umet cesky ustne pozadat, toho poslat zpatky na konec fronty, at si to pri cekani zopakuje.

Už jen podle toho, v jakých autech jezdí po ČR. Podle mě by se tací měli přímo podílet na svém integrování.

Po Olomouci jezdí co sám osobně vídám dva mercedesy SUV a jeden bílej qashqai. Podle RZ co jsem si všimnul ani nejsou z části území, kde probíhá válka.

Tímto jsem očitým svědkem a né přepisem blábolů z internetu.

break
A všimnul sis těch aut až teď nebo ta jezdí už delší dobu po ČR?
A myslíš, že bohatej Ukrajinec sem uteče pro pár tisícovek? Proč nedojel až do Německa, kde dostane víc?
A víš jistě, že dostává dávky a neumí česky?
Takže na Ukrajině žijí jako bezdomovci, ale jezdí v drahých autech.

A to je právě ten problém, na který jsem chtěl upozornit, že se to nekastuje. Všem stejným metrem.

Jasně, že u Olomouce v Dolanech je ukrajinec s autodílnou a poměrně schopnej a uznávanej pro svou pečlivost. Takže logicky by člověk taková auta čekal po okolí.

Ale já si všímám celou dobu, když za někým jedu, takže očitě poznám UA rzetu. Zvláště pokud najednou je takových rzetek boom kolem obchodních center.

Jsou to sice jednotky, ale člověk si všimne. Tedy já ano. Možná deformace povoláním. Jsou lidi, kteří ani neví a nekoukají do zrcátek proti těm, kterým se třeba nějaké auto líbí či zaujme stavem ať už pozitivním či negativním a kouká, co to je za auto.

...

Když se bude na Karlově mostě válet bezdomovec, tak pochybuji, že mu někdo dá korunu z lítosti v situaci, kdy na tom bude podobně. Nebo z principu, že se vůbec někdo takovej válí na kulturní památce a dělá obraz cizincům. Naštěstí je regulují a vyhazují.

Co se týče podpory ukrajincům, tak se stát nikoho neptal a vytáhl z kapes všem. Bohatým i chudým.

Potom ti, kteří nesouhlasí a vadí jim to se sebereflexují a realizují ve třídě dětí a vyhojí si mindráky na onom klukovi ze třídy.

Kruh se uzavírá ;)

Tazatelka se ptá, co proto dělat. Já říkám, že nic moc nezmůže. Možná se sním skamarádit a nést tlak třídy ve dvou.

Je potřeba řešit prvo příčinu a né hojit důsledky.

break
Ono by spíš stačilo vytáhnout hlavu z prdele. To by bohatě stačilo...

Souhlasím. Strkáme ji do spousty prdelí.

rajskyprotlak

Pánové, myslíte, že zrovna toto musí číst holka, která ve svém věku projevila tolik empatie, citlivosti a hlavně lidskosti? Zkuste na ni brát trochu ohled.

Tak jsem si početl - mám stejné zkušenosti, jako Gumídek. Přihodím ještě jeden postřeh, z Rossmanu v Otrokovicích - do kšeftu vběhne rodina ukrajinců, stráví tam hodinu. Tu dobu stráví výhradně u parfémů, sjíždí testery. Nákup tvoří parfémy a laky na nehty, žádné čistící prostředky, mýdla, pasty na zuby. Pouze luxusní, nadstandardní zboží,arogantní přístup. Opakovaně. Takový typický nákup chudáka uprchlíka. Vysvětlí mi to někdo?

wft
@berger Na základě jedné zkušenosti ale nelze hodnotit celou skupinu uprchlickou
Proto jsem tazatelce poradil co jsem poradil:
wft 18.10.22 08:24
Tak sama velice rychle pozná, zda se dotyčný hošik chce učit a nebo se chce chovat arogantně, a podle toho si může udělat sama závěr, a může být i aktivní. A zvykne si, že má ovlivňovat věci a ne se snažit, aby někdo jiný něco dělal za ní

Wft, právě že to není jedna zkušenost. Hodně se pohybuji mezi prodavačkama kaufu, alberta, rossmanu a p. Všechny mi říkají totéž... Ty kaufy to mají ještě obohacené o vodku.

ben®

berger - také přidám jednu rozšířenou historku z lidové tvořivosti. Ukrajinka si v obchodě naplní celý nák. košík jídlem a u pokladny prohlásí: "Já nemusím přeci nic platit, když jsem z Ukrajiny!" A takových ověřených ("vlastnoušních") historek bude jistě více.

sony*
Ben, velmi dobře jste utřel ty slaboduche odpovědi.

No, nečetl jsem celé vlákno, poněvadž to je celkem nálož. Ale navrhuji, abyste se všichni uklidnili a dali si mokrý hadr na hlavu. Jen vypíchnu například @ben a jeho řeči o SPD dezolátech, a aby to bylo politicky korektně vyvážené, tak i @gumidek za jeho kecy o přizpůsobení, které s meritem věci v dotazu nemají co dělat.

Jste už všichni totálně na hlavu? Podle dotazu se ke klukovi z Ukrajiny chovají ostatní jako hovada.

Jen pro upřesnění, nejsem proruský šváb/troll, nejsem politicky korektní, nemám na ksichtě ukrajinskou vlajku a je mi to totálně u prdele tyhle postoje.

Člověk je prostě člověk a je mi u prdele, jestli je to negr, Rus, Ukrajinec, Žid, buzerant, lesba nebo já už nevím co. Jen totální hovado si může o človeka otírat boty od hoven jako o rohožku.

ben®

ernie - ano, SPD jsem zmínil, o dezolátech jsem nic nepsal. Byla doba, kdy jste se zde dokázal vyjádřit i bez vulgarit. Asi máte nějaké špatné období (říká se tomu frustrace), tak snad ho překonáte.

A bene, jsou příznivci SPD dezoláti, nebo jak je vnímáte? Frustrovaný opravdu nejsem, jak jste si mohl všimnout v mém příspěvku, stranil jsem i vám.

ben®

ernie - já už tu diskuzi zde nechci prodlužovat. A jestli jste v pohodě, tak to je dobře.

Ke komentu Bena v 10,13 - tomu zdroji věřím, je od účastnice konfliktů, s kterou denně snídám a večeřím. Pokud Vaše paní přijde s informací, která není v souladu s Vašim přesvědčením, také ji řeknete, že to je fáma a JPP? Nevěřím. Ostatní holky z jiných obchodů dobře znám a věřím jim. Asi nejsem sluníčkář...*smich* Pokud tady uvádím pochybné informace, vždy tam napíši "asi, pravděpodobně, JPP..." Je tu dost lidí, co nevidí to, co nechtějí vidět... Ještě dodám další požadavek - Zákaznice podá mobil prodavačce se slovy " nainstaluj aplikaci!. Já neumím česky a ty to musíš!" (fakt tu není smajlík pro fakáče?*smich*)

ltz
hodnocení

0x
Ono se toho někdy tolik nasbírá, že to člověk potom už ani neunese. Aby si chudák kluk z velkého prožitého stresu nakonec něco neudělal. Také si myslim, že by si měla zajít za třídní a tak jako tady, ji všechno popsat.

hodnocení

0x
Njn válka. Ta se projevuje všude. A hlavně dezinformace z médií a děti toho spousty odchytí od rodičů.
Pokud chceš pomoci a víš kde bydlí, tak zajdi za jeho rodinou. Případně se svěř doma svým rodičům.
doplněno 17.10.22 19:38: Za třídní nemá smysl chodit. Ta udělá velký kulový a hlavně o tom učitelé na 100% vědí. Pokud tam probíhá takové chování, tak to žáci nikdy nedokáží skrýt aby si učitel nevšiml.

liska5
hodnocení

0x

Klukům řekni, žes netušila, že jsou tak primitivní, že se neumí vžít do těžké situace druhého. Že to je ubohost navážet se do někoho, kdo nemá šanci se bránit. Když neuspěješ u třídního / fakt tohle neví?/ , tak hledej pomoc u některého z učitelů, třeba učitele ZSV. Tam je prostor pro diskusi na to téma. Jinak na škole má fungovat výchovný poradce. Bývá to zpravidla někdo z učitelů. Zjisti si to a řekni mu, že chceš v této věci poradit, aby se kluk, kterej za nic nemůže, nakonec nezhroutil nebo nečekaně nepřiměřeně na kluky nezaútočil.

smode2
hodnocení

0x
Dále výchovná poradkyně a nebo rovnou ředitel. Jestli ale tak trošku netrolíte :)
Možná to vypadá jako šikana Ukrajince, ale mozná je to prostě shoda náhod, že je to zrovna Ukrajinec. Obdobné chování kolektivu bývá k novému žákovi a mnohdy i k sociálně slabšímu spolužákovi. Ve společnosti je tradicí se nad někým vyvyšovat a druhého ponižovat. To stejné platí vpodstatě i v zaměstnaní... Samozřejmě vždy záleží na kolektivu a i na jednotlivcích. Nechce se mi zdát, že by se našlo najednou tolik nesnášenlivých lidí najednou, neboť Ukrajinci bývají oblíbení, u nás v práci tedy určitě jsou. Někteří Ukrajinci Rusky nerozumí, případně nechtějí rozumět, byli k tomu tak vedeni, tak je možné, že se negativně staví i ke komunikaci s ruský mluvícím spolužákem?!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]