Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednoduché stroje v domácnosti? Nechápu!

Od: nekdo007* odpovědí: 6 změna:

Ahoj,

prosím, poraďte mi. Jaké předměty v domácnosti mohou být znázornšny jako jednoduché stroje? Kde mají osu otáčení a působící síly?Jakými silami je přibližně nutné působit? Potřebuju ještě aspoň 5 předmětů. Poraďte mi, prosím. Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ono to půjde...když se trošku zamyslíte...

Třeba i takový obyčejný vypínač světla je v podstatě páka, hever u auta..., i na nůžkách je čep a přes něj opět páka na ostří nůžek.

Co mne ještě napadá...kladka, klín...a když nakloní Vaše maminka žehlící prkno, máte nakloněnou rovinu.

doplněno 11.02.11 15:44:

ještě mne napadá třeba ruční pumpa na vodu (tedy pokud jste ji coby nová generace někde ještě viděl:), nebo vrátek na zvedání vědra ze studny...Stačí se podívat na "Jen počkej zajíci"...je tam o tom jeden díl..Náš 3,5 letý prcek to ví...dívá se na to..:)

doplněno 11.02.11 15:46:

a na dětském hřišti...taková dobrá dětská houpačka...copak je to?...ááá...opět starý dobrý jednoduchý stroj:)

hodnocení

0x

Páka, kladka, nakloněná rovina, kolo na hřídeli, klín, šroub.

Páku njdež snadno, k tomu navrženému bych přidal nakloněná rovina - no, to žehlicí prkno bych možná tak neakcentoval. Ono to sice nekloněné je a rovina taky, ale aby to byl jednoduchý stroj, tak to bych po něm musel například něco vytahovat, k čemuž se moc nepoužívá. Ale klín, to je mimo jidé i ostří nůžek, sekera.

Šroubů uvidíš sopustu, krom vrutů bych přidal třeba vovodvodní kohoutek, ale třeba i "šnek"v masomlýnku.

Podívej se třeba na techmania.cz/... , nebo hoď dotaz na jednoduché strje strejdovi Googlovi.

lui*

Na tom masomlýnku je i kolo na hřídeli.

hodnocení

0x

Otvírák na láhve-páka, louskáček na ořechy, lis na česnek, věc, kterou páčíme víčko plechovky ať už je to nůž nebo šroubovák.

hodnocení

0x
Jednoduché stroje
« »

JEDNODUCHÉ STROJE JSOU ZAŘÍZENÍ, KTERÁ PŘENÁŠEJÍ SÍLU A MECHANICKÝ POHYB Z JEDNOHO TĚLESA NA DRUHÉ. PŘITOM UMOŽŇUJÍ MĚNIT SMĚR SÍLY, PŘENÁŠET JEJÍ PŮSOBIŠTĚ A ZNÁSOBOVAT VELIKOST TÉTO SÍLY.
Poměrně malými silami dosahujeme pomocí jednoduchých strojů velkých účinků. Přitom však účinek malé síly musíme nahradit působením po větší dráze, takže práce, kterou vykonáme s použitím jednoduchého stroje, je stejná jako bez něho - stroj tedy vykoná jen takovou práci, kterou mu dodáme. Usnadňují ale práci tím, že působíme menší silou, tedy s menší námahou.
Tvrzení, že jednoduché stroje zmenšují práci, je nesprávné. Zmenšují fyzickou námahu (a to je něco jiného než mechanická práce), protože působíme na dané těleso menší silou. Ve stejném poměru, v jakém se zmenší velikost síly, se zvětší dráha, na které budeme muset silou působit.
TĚLESO, NA KTERÉ POMOCÍ JEDNODUCHÉHO STROJE PŮSOBÍME SILOU, SE NAZÝVÁ BŘEMENO.
Jednoduché stroje dělíme na stroje založené na:
1. rovnováze momentů sil - tedy tělesa otáčivá kolem pevné osy: páka, kladka, kolo na hřídeli
2. rovnováze sil - nakloněná rovina, klín a šroub*jasne*
doplněno 11.02.11 16:41:

marenka*

Chápu to tedy dobře, pokud bych tam zařadila ruční mlýnek na strouhanku, struhadlo, nůžky a třeba paličku na maso? Palička je asi nástroj ne?

Díky za odpověď, nevím to ale zaujalo mě to. Zase se dozvím něco nového. *tanec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]