Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, neví někdo něco o Obchodním domě Koruna v Olomouci. Na internetu nemohu najít podrobnosti, jsou tam jenom pocity, jak na místní negativně působí, jinak se nemohu nic objektivního dozvědět. Potřeboval bych vědět aspoň jméno stavitele (architekta). Poradíte mi nějakou článek v nějaké knize/časopise? Kdyby nihdo z Vás nic nevěděl, tak mě napadlo, se podívat do archivu, myslíte, že bych tam nalezl i plány (půdorysy)? Poradíte mi když tak s kontaktem?
Dobrý den, zkuste se zeptat přímo na radnici (odbor stavební by měl mít dokumentaci ke stavbě). Kontakty jsou v odkazu.
P.S. Ano, pan Lukeš je znalec především pražských staveb. To už by více věděl asi pan Vávra (viz jeho TV cyklus o architektuře Šumná města).
Začněte na tom stavebním odboru na radnici, kde budou mít plánky a další "lejstra"ke stavbě. Památkový odbor tam je také, ale ona to asi památka (ještě) není.
Aha, dobře zkusím to tam, mám zkusit i Okresní archiv? Tváří se, že mají hlavně starší věci, jako Památkářský ústav.
jenik - zpoplatnění informací (a hlavně vyhledávání dokumentů a možná jejich kopírování) je dost pravděpodobné. Záleží na rozsahu info, které potřebujete vědět a kolik času to zabere. Zkuste se ptát konkrétně u zdroje (viz odkaz), více Vám neporadím.
Našla jsem dva poměrně staré texty, ale mohly by být jakýmsi východiskem. V článku Olomouckého deníku je zmínka o sdružení Za krásnou Olomouc. A sdružení už na své stránce uvádí i členy a kontakty. Něco by měli vědět i v muzeu, hlavně by měli znát předchozí pracovníky muzea, kteří jistě měli ke stavbě nějaký vztah. Pravděpodobně negativní vztah. Měli by mít v muzejním archivu stará čísla nějakého olomouckého zpravodaje. Něco by mělo být v městské kronice.
Informace z deníku jsem už dávno našel, ale nenapadlo mě kontaktovat sdružení, vyzkouším. Možná by mohl kontaktovat aji majtele? @bimbam jaké to "muzeum" myslíte? Četl jsem, že staré zpravodaje by mohli mět v okresním archivu, ale jak napsal @ben tak to zkusím nejdřív na té radnici, abych se na další ústavy/spolky/lidi připravil (neznám architekta, ani kdy to vůbec bylo postavené, zatím odhad 80. léta +). Bude to na hodně stran, takže každá informace dobrá.
Muzeum - Vlastivědné muzeum Olomouc. Ohledně zpravodajů, pokud je nemají v muzeu, bych rozeslala e-mail s dotazem. Klidně i do archivu, ale především do Vědecké knihovny Olomouc. Je to vlastně krajská knihovna a měla by mít tzv. povinné výtisky skoro všeho. Kdyby neměla regionální periodika, byla by to velká chyba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.