Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gymnázium? učňák? střední cesta?

Od: j0hn odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
rád bych slyšel názor jiné strany a potřeboval bych poradit.
Je mi 18 let. Ve svém volném čase se zabývám filosofií. Rád bych si udělal maturitu na škole, která by mě do budoucna připravila na studium filosofie na vysoké škole. Chtěl bych studovat při práci dálkově. Bohužel to bez maturity nepůjde, tak bych chtěl najít střední školu na které jsou humanitní obory. Mohu dovyšvětlit.
Předem děkuji za odpověď.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

Nepíšeš, jakou školu máš (dokončený učňák?). Podle toho ti můžeme poradit, jak co nejlépe dosáhnout na maturitu, což je jediný předpoklad pro přijetí na VŠ (na přijímačky se naučíš sám jen to, co tam chtějí, místo toho učit se vše, co stř.škola vyžaduje pro své ukončení v okrajově souvisejícím oboru).

Řekl bych, že lepší bude si sehnat seznam doporučených knih pro nové zájemce o filozofii a pak i seznam knih pro zájemce o studium na filozofii a ty si v klidu sám přečíst, svým tempem, dělat si výpisky, číst si výklady jiných autorů k těm dílům atd. Takovou kvalitu ti podle mě žádná střední škola dát nemůže, nehledě na to, že to budeš číst tak, jak na to zrovna budeš mít chuť a nebudeš muset strávit 35 minut někde na sobotním kurzu hladový těsně před přestávkou na oběd posloucháním výkladu o názorech Kanta na problematiku XY, když na to zrovna nemáš náladu, i když tě jinak Kant zajímá.

ml1
hodnocení

1x

Na Filosofii snad jen gymnázium. Nenapadá mě rozumná střední škola (natož učňák), která by byla nějak takto zaměřená (něco jako střední filosofická škola...).

Osobně bych teda nedoporučoval studovat vš dálkově, pokud k tomu není nějaký závažný důvod. I prezenčně je to dost fuška. Teda nevím jak filda, já mám čvut, ale asi to bude s náročností podobné (po absolvování doktorského programu paradoxně mám také titul doktor flosofie PhD, ovšem to je jiná filosofie, než ta, o kterou Vám asi jde, nevim kdo tak pitomý titul vymyslel). Měli jsme ve třídě několik lidí, co stihli studovat i něco dalšího, nebo i pracovat (většinou takové odychovky jako pokladní v supermarketu nebo revizor v MHD), ale já teda měl školy až dost že mi 24 hodinový den nestačil. Doktorské studium, to už byla spíš taková rekreace, ale magisterský program bych dálkově (při zaměstnání) opravdu nestudoval.

V 18 asi máte něco za sebou, takže by bylo dobré hledat možnost, co by nejlépe navazovala, jít na střední (či gympl) od prváku je sice možné, ale jestli to nebude ztráta času, existují i nadstavbové maturitní programy, třeba by se nějaký hodil.

liska5

S těma titulama to byla jeden čas sranda.. Známá měla VŠ sociálně právní a byl jí ex post udělen titul Ing. Naštěstí byla z těch, co se tím nehonosila.

lmgify

> nevim kdo tak pitomý titul vymyslel

Je to historické označení pro člověka, který má hluboké porozumění ve svobodných uměních vyučovaných v minulosti právě na za tímto účelem založených univerzitách.

Samozřejmě v případě technických škol typu ČVUT to dnes nedává smysl, protože to nejsou univerzity v tom pravém slova smyslu, jen se tak chtějí nazývat (název "univerzita" zní lépe a má to prestiž) a proto jejich studenti musí povinně absolvovat pár kreditů z předmětů kolem filozofie a umění.

tom*
hodnocení

0x

Kulturní antropolog.

liska5
hodnocení

0x

Ideálně gymnázium, protože podle něj se staví přijímačky na všechny VŠ. Ale, lze jakoukoliv střední školu, když budeš schopen si učivo v rozsahu gymnázia nastudovat sám - zejména ze ZSV, historie, jazyků a literatury, Znám případ kluka, co šel z hotelovky na práva. Ten si taky musel sám doplnit učivo, jelikož děják je na HŠ tuším jen v prváku a další, pro práva důležité předměty, jen okrajově, na rozdíl od gymplu. U filosofie bych měla obavy z uplatnění.

liska5

Možná knihovnická střední škola.

lmgify
hodnocení

0x

> Chtěl bych studovat při práci dálkově.

Jestli ti nejde přímo o papír (diplom), tak si můžeš sehnat seznam předmětů v prváku tvého ideálního oboru na tvojí ideální fakultě (viz např. stránky fakulty), podíváš se na seznam doporučené literatury v každém z těch předmětů a můžeš to začít číst sám. Žádný stres z toho mít to všechno načtené do zkouškového za 3 měsíce a prolézt zkouškou.

Nebo můžeš jít na první hodinu přednášek v semestru, kde přednášející většinou říkají, z čeho se bude učit, co je náplní atd.

liska5

Tady jde taky o přijetí. Tam budou určitě otázky o souvislostech, mezipředmětové.

lmgify

Tato moje odpověď byla pro situaci, kdy nechce být studentem a přesto chce získat ty znalosti. Doporučil jsem samostudium a popsal jsem, jak a kde získat učební materiály.

hodnocení

0x

Pokud si myslíte, že je to dobrý nápad, studovat filosofii dálkově, tak byste se měl nad svými názory trochu zamyslet a držet se při zemi. Jsou takové 3 rady, kterými by se měli lidé řídit. Když něco neumíš, tak to nedělej. Když tě někam nezvou, tak se tam necpi. A když něco nevíš, tak to přiznej. U hloupých budeš za hlupáka, ale chytří ocení tvou upřímnost. Kdyby se těmito radami řídila stáda těch, co musí mít za každou cenu nějaký titul, bylo by mnohem příjemněji.

j0hnmaybe
O titul mi nejde. Titul je k ničemu. Zvlášt z filosofie.
liska5

Pak jenom chodit na vybrané přednášky. Na určité přednášející, na určité téma. Tam by se dalo vmísit do davu. Nebo spíš férově se přiznait přednášejícímu, aby se nezeptal zrovna jeho na něco ze semináře a byl by trapas. Jen nevím, zda to dneska jde.

lisek
Vy že jste pedagožka?
Ony snad už nejsou přednášky na vysoký školách veřejné? :)
Myslím, že i dělník že Šroubárny může chodit na přednášky (na jednání soudu aj.), a tam, kde mají turnikety, tak stačí požádat vrátnýho.
lmgify

@lisek: Že jsou přednášky veřejné, se mezi lidmi traduje dlouhá desetiletí, ale ani zde se - pokud vím - nikomu ještě nepodařilo dopátrat, o jaký zákonný či jiný předpis se to tvrzení opírá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]