Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolikrát může dítě propadnout na základní škole?

Od: kristynaladna odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, mám takovou otázku můj syn Teď nastoupil na druhý stupeň ve škole. A já mám otázku kolikrát vlastně může ten žák propadnout když v prvním stupni nepropadl? Protože někde jsem četla že může celkem propadnout dvakrát ale moc jsem to nepochopila. Takže když na prvním stupni nepropadl, kolikrát můžu propadnout teď na druhém stupni? Jenom jednou nebo i 6? Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

4x

Na každém stupni může propadnout jen jednou. Když propadne na daném stupni podruhé, postupuje i přesto do vyšší třídy.

I kdyby propadl a odchodil 9 let povinné školní docházky dříve, než se dostane do devítky, může se hlásit na stř.školu nebo mu ředitel ZŠ může povolit chodit do 9.třídy (případně 8.+9.třídy, pokud se dostal jen do sedmičky, protože propadl na obou stupních).

doplněno 04.10.22 16:58:

Ještě doplním, že tyto podmínky pro propadnutí platí jen pro ZŠ, resp. 9-letou povinnou školní docházku, kdy je cílem poskytnout dítěti co nejvíce alespoň minimálního vzdělání a proto je snaha je posunout co nejdále i když se přes nějakou látku vzdělání nemohou dostat ("propadávání z přírodovědy").

Pro SŠ (vč. učebních oborů) platí úplně jiné podmínky (propadneš = žádný nárok na opakování), tedy žádná mimořádná ochrana jako na ZŠ už pro ně neplatí a pravidelné dotazy rodičů a žáků zde na poradně potvrzují, že je to vždy nečekaně překvapí.

kristynaladna
hodnocení

Takže chápu to správně že i kdyby měl třeba dvě pětky a vysvědčení tak postupuje dál pokud již jednou propadl? Ne že by moje dítě bylo nějak hloupé ale prostě mě to zajímá :) jak to potom funguje na učňáku? Protože vy jste popsal střední školu ale učňák?

Na ucnaku uz nekona povinnu skolsku dochadzku (9 rocnikov), cize ho skola moze vyhodit podla jej pravidiel.

lmgify

> i kdyby měl třeba dvě pětky [n]a vysvědčení tak postupuje dál pokud již jednou propadl?

Ano, je to tak. Můj původní příspěvek obsahuje odkazy na příslušné pasáže Školského zákona.

> jak to potom funguje na učňáku? Protože vy jste popsal střední školu ale učňák?

Učňák je z pohledu zákona stejná střední škola jako průmyslovka nebo gymnázium. Tam platí:

- kdo má 3 a více pětek, neudělal ročník, ředitel může (ale nemusí! není na to žádný nárok nebo právo!) povolit opakovat ročník (posoudí např. studijní předpoklady, tj. šanci úspěšné ukončení ročníku v druhém pokusu, ale i třeba zda má škola v nové třídě pro studenta místo). Pokud ředitel opakování nepovolí, tak studium tím automaticky končí ("vyhazov"). Student musí znovu projít přijímacím řízením (na stejnou nebo jinou školu), pokud chce i přesto nadále (někde) studovat. Je možnost žádat o přijetí do vyššího ročníku a žádat o uznání absolvovaných předmětů, ale opět na to nárok není, nic mu uznat nemusí a bude muset začít od prváku.

- 1 nebo 2 pětky: musí dělat opravné zkoušky z toho/těch předmětů v srpnu; pokud udělá, postupuje dále; pokud neudělá, pak se postupuje podle předchozího bodu (žádost o povolení opakování ročníku, povolení/nepovolení atd.)

Více v příslušném oddílu zákona.

kristynaladna
hodnocení

Děkuji Mnohokrát!
lmgify
05.10.22 07:41

Není zač.*zdravi*

hodnocení

2x

Školní docházka je povinná po dobu devíti školních roků, nejvýše však do konce školního roku, v němž žák dosáhne sedmnáctého roku věku (dále jen "povinná školní docházka").

Teda prepadat moze tak dlho, kym nebude 9 rokov v skole alebo nebude mat 17 rokov.

To je velmi nepřesné. Váš výklad říká, že může propadnout v šesté třídě třeba 3x... Takže může propadnou nejvýše jedenkrát.

Dežo z Luníka má iba pať tried

lmgify

Jenže Luník je na Slovensku (Košice) a tam mají jiný Školský zákon. ;)

lmgify

Koukám na slovenský Školský zákon a opravdu můžou propadávat pořád dokola, takže se za těch jejich 10 let povinné školní docházky ani dál dostat nemusí. Navíc opravky při max. 2 pětkách nejsou automatické, ale musí je povolit ředitel.

Na druhou stranu absolvováním 4.třídy ukončil 1.stupen ZŠ a tedy získal tzv. primární vzdělání. Pátá třída už je součástí 2.stupně ZŠ (5.-9.třída), neboli nižšího středního vzdělání.

Snad se potížista nebude chovat moc neukázněně, protože to by na něj ředitel musel volat policii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]