Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení studia v poslední ročníku všeobecného gymnázia před maturitní zkouškou

Od: richerd odpovědí: 10 změna:
Dobrý den
Nacházím se v situaci z které nevím jak se dostat ven.
Jsem studentem posledního ročníku(8 letého gymnázia) a mám před maturitou.
V současné době i pracují na HPP z důvodu finančního zabezpečení, jelikož jsem se musel odstěhovat od rodičů jíž v 18 letech z rodinných důvodu a v současné chvíli žijí sám a musím si platit veškeré své výdaje.
V posledních měsících bohužel už nezvládám nic.
Snažím se studovat i při práci, ale v poslední době mi to moc nefunguje, jelikož doba je taková jaká je a mi nestačí plat v práci abych se uživil. Proto jsem se musel rozhodnout pracovat více a brát více směn, jelikož se na mě stát vykašlal a neschválil mi žádné příspěvky,které mi mohly pomoci s výdaji.
V poslední době nejsem moc přítomen ve škole kde bych správně měl býti a hrozí mi že mě nepustí k maturitě jen kvůli toho že mám problém takový jaký je. Řešil jsem tuto situaci i s výchovný poradcem této školy a taky vedením a jedinou zpětnou odpověď jsem dostal, že prý je to můj problém a že musím omezit buď práci na minimum či úplně a žít skromně abych mohl dokončit studium a nebo být ve škole a vrátit se zpět k rodičům. Nedokážu si představit jak bych dokázal platit nájem mého bytu bez práce či malého příjmu peněz. Dozvěděl jsem se o možností předčasného ukončení studia či úplného ukončení studia. Znám plno lidí kteří jsou jen se základní školou a dokázali to. Ale nevím jak bych se měl rozhodnout.
Do toho mě trápí bolesti zad které mám už dlouhodobé, díky kterým jsem začátkem tohoto roku musel být na neschopence a být nepritomny ve škole což mi taky zkomplikovalo situaci.
Nevíte prosím co mám dělat?
Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honza7*
hodnocení

4x
Tvůj cíl není pracovat víc směn, abys měl o trochu víc peněz. Tvůj cíl je pracovat míň a brát víc. To se ti se ZŠ ale skoro jistě nepovede. Pokud nejsi nějaký geniální programátor samouk, či něco podobného, kde firmy až tak vzdělání třeba neřeší. Což dle toho, co píšeš, zřejmě nebudeš. Znáš plno lidí se ZŠ, kteří to dokázali? To je co jako? Našli si nějaký ten krcálek a dřou od nevidím do nevidím, aby se tam udrželi v nájmu? To asi na nějaký velký životní úspěch nevypadá. Dostudovat min. maturitu je dnes už absolutní základ, aby se ti otevřely lepší možnosti na pracovním trhu. Jinak budeš jen dřít, víc dřít, ale stejně si vůbec nic, co by stálo za zmínku, nevydřeš.
lmgify

> Znáš plno lidí se ZŠ, kteří to dokázali?

Už to tady bylo několikrát i s konkrétními případy:

- pomahač v české stavební/řemeslné partě dělající v Německu/Rakousku/Irsku (když odkouká jednu činnost nějakého řemesla nebo se naučí jazyk, tak ještě mnohem více peněz)

- řidič kamiónu

V obou případech plat 50 tisíc a více.

Další příklady jsem už zapomněl a jsem líný je dohledávat.

Je to gymnazista ze septimy, takže to nemůže být úplný blbec. Šance, že se něco sám časem doučí nebo odkouká v práci (ať už při práci rukama nebo v kanclu), je hodně vysoká. Navíc asi umí nějaké ty jazyky, takže v cizině by sice začal odzpodu, ale rychle by se vypracoval výše. Je mladý a svobodný, nic ho v ČR nedrží. Může té cizině pár let klidně dát.

witut
hodnocení

3x
Rodiče mají vůči tobě vyživovací povinnost, dokud studuješ. Zkus se porozhlídnout po možnosti spolubydlení, ať to netáhneš všechno sám. Studium neukončuj, se základkou nejsi nic.

hodnocení

3x

studium je hloupost ukončovat, jenom se základní školou budete mít hodně omezenou možnost výběru povolání a konec školy už se pomalu blíží. jde už jenom o nějakých posledních osm měsíců. zkuste si najít spolubydlení, abyste se o náklady na byt podělil a netáhl všechno sám. není volné místo na intru (domově mládeže)? ten bývá levný a jídlo na něm dotované. krajní možností je nakyblíkovat se do maturity ke kamarádovi, ale předpokládám, že kdybyste tuhle možnost měl, už by vám ji kamarád sám nabídnul. předpokládám, že výživné od rodičů nepobíráte, to vám uzavírá i cestu k další případné sociální pomoci od státu. protože v první řadě k vám mají vyživovací povinnost rodiče, ne ostatní občané. překousněte hrdost a požádejte si o výživné. z toho, co jste napsal, předpokládám, že škola nebude moc svolná k povolení individuálního vzdělávacího plánu, takže docházky do školy se nezbavíte.

liska5
hodnocení

2x

Studium nevzdávej! To by byla nejhorší varianta. Zkus s ředitelem školy dojednat přerušení studia na rok. To třeba dělávají vážně nemocní, vrcholoví sportovci nebo studentky, co otěhotní... Ta záda tě bolí od nervů, ze stresu. Rodiče jsou povinni Ti posílat výživné dokud studuješ, maximálně do 26 let věku. Posílají? Jestli ne, měli by i zpětně a je jedno, zda jste rozhádaní.. A nebydli sám, sežeň si solidního spolubydlícího studenta, výdaje na bydlení budeš mít poloviční.

přerušení studia mi tak těsně před maturitou nepřijde jako nejlepší nápad. hrozí tady dost riziko, že už se člověk ke studiu nevrátí, i když si původně myslí opak *nevi*

liska5

To máte pravdu. Je lepší maturitu "uplácat" na dostatečné, případně s jedním podzimním opravným tremínem, než roční odklad. Tady jde o to vůbec uzavřít ročník, aby byl k maturitě puštěn. Asi už tam jsou absence a učitelé už ztratili zájem vyjít vstříc. Ještě tak opakování ročníku, kdyby si vyřídil.

hodnocení

1x

Hladajte nieco ako poradnu pre socialne slabych, cirkevnu charitu a pod. Bezplatny pravny servis pre ludi s minimalnym prijmom. Mozno vas urady len poslali rychlo prec, s pravnikom a poradcom by to mali tazsie.

Nie celkom rozumiem tomu odchodu od rodicov, tam by som zacal, stale maju vyzivaciu povinnost, na to tlacte najviac, cez pravnika a sud. Z akeho dovodu ste sli prec z domu?

Skolu urcite ukoncite maturitou, aj za ceny prestupu inde alebo opakovania rocnika.

jano123
hodnocení

0x

Je smutné, že si odišiel od rodičov, nech už bol dovod akýkoľvek.

V tejto situácii by to bola aj zábezpeka.

Ja by som sa spýtal nejakého právnika, aký je právny stav voči škole, voči rodičom,

a či je možna aj výpomoc od štátu. Kombináciou argumentov by sa isto našlo riešenie.

Školský poradca je v Tvojej situácii "slabá káva".

Školu v každom prípade dokonči...*palec2*

lmgify
hodnocení

0x

> Dozvěděl jsem se o možností předčasného ukončení studia či úplného ukončení studia.

Podle zákona můžeš jako zletilý školu kdykoliv skončit.

Existuje možnost (ne nárok!) na přerušení studia až na 2 roky.

Pokud ti přerušení nepovolí, tak zkusit to utáhnout alespoň na ty čtyřky, tzn. napsat velké písemky alespoň na 4, nebo alespoň jednu na něco lepšího.

I když ti dají nakonec na vysvědčení pětku, můžeš se odvolat a pak následuje komisní přezkoušení, tak snad tou dobou už budeš mít více času se vše na nějaké minimální úrovni doučit.

Při neklasifikaci kvůli velkému počtu omluvených (!) hodin se přezkouší po konci pololetí. Je to tedy další způsob, jak oddálit naučení se látky. (Pozor: zameškané hodiny, u kterých nebyl uznán důvod omluvy, nebo 5 zmeškaných dnů za sebou, se považují za zanechání studia).

Kdybys přesto neudělal ani ty posunuté zkoušky a propadl z max. dvou předmětů, můžeš dělat opravky na konci srpna. Je to další možnost, jak odložit naučení se něčeho.

Kdyby ani tohle nevyšlo a propadl si, můžou tě nechat opakovat čtvrťák (není na to nárok).

I kdyby nepovolili a ze školy tě vyhodili, můžeš se do 7 (?) let přihlásit na libovolný gympl (třeba i ten samý) do vyššího ročníku (ideálně rovnou do čtvrťáku) a oni ti mohou (opět - není nárok) uznat absolvované předměty (je tam hranice 10 let, proto uvádím výše raději 7, protože nevím, jestli je to 10 let od konce prváku střední (kvinty), tedy 7 let (8 let?) od úspěšného absolvování předmětů septimy.) Když to nebude chtít uznat ředitel jednoho gymplu, můžeš samozřejmě zkusit libovolný jiný gympl.

Jak vidíš, možností, jak oddálit testy znalostí na absolvování, případně ztratit minimum času na znovuabsolvování, je docela dost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]