Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Faktoriál sčítání

Od: lukas* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, ahoj,
prosím o radu, pokud existuje faktoriál n! pro násobení od n k 1. Existuje nějaká početní operace pro sčítání např: 1+2+3+4+n, kde by stačila stejná operace jako například faktoriál a nemuselo by se to počítat ručně? Diky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

4x

1+2+3+4+...+n = (n/2).(1+n) viz Součet aritmetické posloupnosti ( Wikipedie)

riva
hodnocení

2x

Když si nechceš pamatovat vzoreček, tak si všimneš, že součet prvního s posledním je stejný jako druhého s předposledním a tak dál.

A vzoreček sis nemusel pamatovat, protože jsi ho vymyslel znovu.

lukas*
hodnocení

Díky moc, nejsem úplně matematicky zdatný. Můžete mi prosím někdo říct, například pro 1+2+….10, což je 55, ale to jsem spočítal ručně, nedovedu si to představit sčítat například pro 125.

lukas*
hodnocení

Moje chyba: n/2.(n+1), kdy n=125, 125/2.126= 7875. Je výpočet správně?
lmgify

Je to správně.

Důkaz (sešteme vždy první a poslední člen posloupnosti):

1+125 = 126

2+124 = 126

3+123 = 126

atd. až

62+64 = 126

zbyde ti poslední číslo 63, které nejde s ničím spárovat, protože je celkem lichý počet čísel (125)

Součet je tedy 62.126 + 63 = 7875

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]