Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad s faktoriály

Od: jarin* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

mám dva příklady na faktoriály. Zajímalo by mě, jak ve vrchním příkladě v postupu přišli na 29 + 1. Je mi jasné, že je potřeba 30 aby se to dalo vykrátit s vrškem.

U toho druhého příkladu by mě zajímalo jak přišli na tu další devítku červeně označenou.

Děkuji.

Příklad s faktoriály

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V prvnim prikladu jde o beznou praci se zavorkami. Konkretne o vytykani pred zavorku. Vyraz 28! je u obou clenu ve jmenovateli, takze si ho muzes vytknout pred zavorku. Tedy z 29*28!+28! ziskas 28!(29+1).

Zkus si zavorku zpetne roznasobit a hned to bude jasne.

-

V druhem prikladu jde o castecne rozpsani faktorialu na jeho jednotlive cleny, tak aby s tim slo dale pocitat. 11! lze zapsat treba jako 11*10! a nebo prave i jako 11*10*9!. A tak dale. Az po 11*10*9*8*7*6*5*4*3*2*1. Pokazde se hodi si ho rozepsat trochu jinak. Vzdy jde ale o ekivaletni upravu.

Zrejme je matouci, ze prvne tam strcili to *5 a pak teprv pridali *9!. Pri nasobeni ale na poradi clenu nezalezi.

hodnocení

0x

Obecne, ak mame cislo N, tak jeho faktorial sa da rozpisat ako N ! = N x (N - 1) !

V prvom priklade v menovateli zlomku takto rozpisali 29 ! = 29 x 28 ! a nasledne vytkli 28 ! pred zatvorku.

lmgify
hodnocení

0x

29. 28! + 28! = 28! .(29+1)

doplněno 26.09.22 09:54:

Červeně označená devítka není devítka, ale čtyřka.

doplněno 26.09.22 09:56:

Jestli myslíš červeně podtrženou 9!, tak na to se přijde: 11! = 11.10.9!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]