Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřešit úlohu

Od: jirilabus odpovědí: 1 změna:
Zdravím, mám následující úlohu ze cvičného did. testu z MAT:Rozhodněte, čemu je roven rozdíl c - b, pokud pro každé x, c, b ∈ R platí rovnost x2 + 7x + c = (x + b)2.A) 42B) 35/4C) (7/4)xD) (49 - 14x)/4E) 21/2Mělo by vyjít B - 35/4... ale nechápu jak se k tomu dospělo, to si mám vyjádřit z té rovnice rozdíl neznámých c-b? Předem děkuji za odpověď a srozumitelný postup.
doplněno 21.09.22 21:13:

Zdravím, mám následující úlohu ze cvičného did. testu z MAT:

Rozhodněte, čemu je roven rozdíl c - b, pokud pro každé x, c, b ∈ R platí rovnost x2 7x c = (x b)2.

Možnosti

A) 42;

B) 35/4;

C) (7/4)x;

D) (49 - 14x)/4;

E) 21/2;

Mělo by vyjít B - 35/4... ale nechápu jak se k tomu dospělo, to si mám vyjádřit z té rovnice rozdíl neznámých c-b?

Předem děkuji za odpověď a srozumitelný postup.

doplněno 21.09.22 21:14:

Zdravím, mám následující úlohu ze cvičného did. testu z MAT:

Rozhodněte, čemu je roven rozdíl c - b, pokud pro každé x, c, b ∈ R platí rovnost x^2 7x c = (x b)^2.

Možnosti

A) 42;

B) 35/4;

C) (7/4)x;

D) (49 - 14x)/4;

E) 21/2;

Mělo by vyjít B - 35/4... ale nechápu jak se k tomu dospělo, to si mám vyjádřit z té rovnice rozdíl neznámých c-b?

Předem děkuji za odpověď a srozumitelný postup.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

Předpokládám, že zadání je:

x2 + 7x + c = (x+b)2

c-b =?

Nepřišel jsem na řešení ani po více než hodině, tak jsem ho musel dogůglovat::(

x2 + 7x + c = x2 + 2bx +b2

Porovnáme koeficienty u jednotlivých mocnin:

1 = 1

7 = 2b

c = b2

Z 2.rovnice spočítáme b:

b = 7/2

Z 3.rovnice spočítáme c:

c = (7/2)2 = 49/4

Odtud pak:

c - b = 49/4 - 7/2

c - b = 49/4 - 14/4

c -b = 35/4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]