Nejste přihlášen/a.
> málo doskočím, běžím pomalu, nejde mi šplh ani sportovní aktivity jako třeba fotbal a florbal
Neboli:
- "skočím (sice málo, ale skočím a vážně se snažím skočit co nejdál)"
- "běžím (pomalu, ale opravdu co nejrychleji umím)" a
- "kopnu do míče (ale driblovat s ním neumím)"
Z toho plyne, že z tělocviku už určitě propadnout nemůžeš.
Spíše než tvoje neschopnost dokáží tělocvikáře vytočit lenost nebo nechuť něco pořádně a s cíleným úmyslem uspět to vyzkoušet. Lidí, kteří přijdou na střední a umí výmyk, je naprosté minimum. Každý s tím u hrazdy zápasí. Někomu to jde líp, někomu hůř. Nejhorší jsou ti, co to ani vážně a několikrát nezkusí a jen kňučí.
Přesto ten jeho jazyk je nepřijatelný, snad jen kdyby to bylo po delším, výrazně přátelském slovním týznění, což v tomto případě nevypadá.
Natrénovat 4x10 kliků nebo 100 skoků za minutu je otázka tak měsíce. Ty výkony tě pak automaticky umísťují do horních 20% tvojich vrstevníků podle fyzické kondice. Jsou to docela slušné hodnoty. Kup si kvalitní švihadlo. Na youtube jsou pěkné návody a rady na trénování ( rope jumping ). Nemusíš být zrovna Lauren
To vystupování tělocvikáře není v pořádku. Ale Ty mu nahráváš. Co ho asi nejvíc vytáčí, že neprojevuješ snahu a diskutuješ. Pro tyhle typy neexistuje předem to zabalit, když mi něco hned nejde. Jako kdybys češtinářce řekl, že Tě nebaví písmena, že je zbytečné zkoušet číst. a psaní že Ti dělá zle...V životě ale nějakou kondici potřebujeme, i když zrovna nebudeme pracovat jako pokrývači nebo polárníci. I za počítačem je dobré být ve formě. Jinak se nezpevněné tělo bortí. Navíc špatně prokrvené orgány neokysličené pohybem jsou náchylnější k nemocem. Pohyb je základní projev živé hmoty. Pro člověka jen trochu sportujícího jsi shnilej chlap. Žádné úlevy od doktora nedoporučuji. A už vůbec ne osvobození! To raději za tím tělocvikářem zajít, že i když Ti chybí nadání, co by Ti poradil. Já osobně bych Ti zadala vést rozcvičky. S řádným provedením a dodržením všech zásad, aby se postupně procvičilo celé tělo a s počítáním a správným dýcháním. To bych hodnotila. Pak bych Ti dala jedničku za každé uběhnutě kolo, i když ostatní poběží kola čtyři. A když uděláš o dva kliky více, než minule, taky jedničku, abych vykompenzovala neschopnost zvládnout technicky náročnější věci, jako výmyk nebo přeskok. Taky bych Tě využila k dávání dopomoci a záchrany v gymnastice. i tady je třeba znát techniku provedení.
Z Tv jsem dávala maximálně trojky a pokud měl dotyčný absence, tak neklasifikováno a po prázdninách pak absolvoval testy z předem daných disciplín. A ti, co se vymlouvali na skoliozy, tak měli v přísálí nápravný tělocvik.
Já to dělala na SŠ zhruba tak: Nadaný a snaží se 1, nenadaný a snaží se 2, nadaný a fláká to 2, nenadaný a nesnaží se 3. Zhruba. U mne bys měl možná za 2, ale snaha by měla být vytrvalá, abys vykazoval zlepšení. Nechtěla bych, aby kluk na sport zanevřel, ale něco pohybového ho oslovilo, když už s tím nezačali doma v dětství..
liska5: A teď to převedeme třeba na matematiku, chemii, fyziku..
3, když nemá nadání a nesnaží se? Nebo za 5?
Já jsem i ve "výchovách" pro využívání celé stupnice..., ovšem nejsem učitel, nebyl bych oblíben
Manželka (bývalá učitelka) razila názor, že tělocvik, hudebka, výtvarka mají na základce především bavit a umožnit i jinak neúspěšným žáčkům dosáhnout nějakého úspěchu.
Ano, beru i cizí názory i když s nimi nemusím souhlasit.
Jenže i tento názor by se dal vztáhnout i na další předměty z kterých se propadnout dá..
I matematika, fyzika, chemie...mohu bavit, když je učitel umí pořádně vysvětlit..a nadto zábavnou formou (ovšem kolik takových je, že..)..
Martine, já měla dříve daleto tvrdší požadavky, ale to už dnes nejde! V tělocviku je třetina necvičících, druhá třetina diskutuje a jen třetina opravdu cvičí. To vím, když mne po letech povolali na měsíc suplování. Jinde to možná bude horší nebo lepší, ale obecně je to tragedie! Začátkem 80. let jsem si vypracovala tabulku limitů, kterou disciplinu a za jaký výkon dát jedničku až pětku. Tím jsem se řídila a holky tabulku měly na nástěnce. Když jsem ji ukazovala nedávno vnučce, mimochodem dnes ligové hráčce, tak připustila, že s tímhle bych dnes u nich na gymplu neobstála. A vedení školy by mi požadavky navrhlo k přehodnocení, že by byla samá trojka i u vyznamenaných.. Rodiče se naučili protestovat a vedení školy na ně dá. Výklad demokracie v praxi. Tak se stalo, že některé sporty se dnes někde v tělocviku třeba vůbec neobjeví!
Znám ZŠ, kde deváťáci neznají balon na basket. Kluci hrají roky jen fotbal a florbal, že to stačí! Za to by mne v 70. a 80. letech inspekce rozcupovala. Kdysi se jelo na odznak zdatnosti. Tabulky měli tělocvikáři i děcka k dispozici a byl zájem. Brzy po 90. roce nastalo rapidní zhoršení. Vedla jsem na SŠ basket. Chodilo tam tak 25 studentů a tak se hrálo, jak o dušu. Jenže ve škole zřídili počítačovou učebnu a hráči už mi nedošli, dorazila tak čtvrtina, později třeba jen 4! A brzy začaly přibývat omluvenky, dříve neakceptovatelné. Řešil se student, že se v Tv potí, polovina dívek odmítala udělat kotoul, další měli už jen z pohledu na tyč závratě.. Tak jsem si stanovila aspoň to orientační hodnocení, co jsem uvedla a v podstatě začala s nápravnou čili zvláštní Tv pro skoliotiky a obézní. Našěstí jsem šla před 12 lety do důchodu /a to jsem přesluhovala/. Jestliže byl prohlášen úvodní nástup v TV za zbytečný a znásilňující osobnost dítěte, tak jsem konec své kariery přivítala.
Martine, jsou věci pro život potřebnější a věci méně nezbytné. Ani nejpilnější žák s hudebním hluchem nebude hrát ve filharmonii první housle. Ale uživí se i bez toho a neohrozí ho to na životě, zdraví ani hmotných statcích. Neznalost základní matematiky, fyziky, chemie ovšem ano.
Pokud jde o zábavu - na základce jsem chodil na nepovinná praktika z chemie a přírodopisu, protože to byla ohromná zábava. Z fyziky a matiky praktika nebyla. U fyziky nám musela stačit specializovaná učebna, spousta pokusů, sestavování elektrických obvodů, elektromotorů (v každé lavici byl rozvod 12V stejnosměrných a střídavých). Ale do nepovinného sborového zpěvu jsem chodil .. v hloubi minulého století v Sudetech ..
liska5: Ano vím, také se "kolem" sportu pohybuji poměrně dlouho. Syn chodí do 9. třídy...sám hraje závodní tenis cca 9let. Ale 1500m nikdy v životě neběžel, 100m dtto, vrh koulí...gymnastika? To vše je pro školu asi sprosté "slovo".
Jediné na co se školní tělocvik zmůže je vybíjená a fotbal.
A v lesích potkávám 6ti leté děti na elektrokolech.
@runner2:
Jestli si to pamatuji dobře, tak 1500m jsme poprvé běželi tenkrát v 6.třídě (možná páté), což odpovídá dnešní 7.třídě, resp. šesté. Skok do dálky stejně tak. Takže jestli to toho staršího potká tento nebo příští rok, tak na tom bude úplně stejně jako tenkrát my.
12minutovku jsme ve škole (ZŠ, SŠ) neběželi nikdy.
Jestli máš normálního třídního učitele, tak za ním o přestávce zajdi a promluvte si o tom společně. Možná se budeš divit, co třídní, když chce, dokáže zařídit Mám s tím osobní zkušenost, a to šlo jenom o 3 z češtiny (na průmyslovce vedlejší předmět, jen o trochu důležitější než právě tělák; ten u nás vůbec nikdo neřešil a dostali jsme každé pololetí tak tři 1 a jednu 2 v náhodném pořadí, ani jsme nevěděli za co to bylo, většinu hodin jsme hráli jen stolní tenis nebo se bavili v posilovně :D ...).
A propadnutí se neboj. I když teoreticky samozřejmě asi i z tělocviku propadnout lze, ale i kdyby tomu učiteli kleplo, myslím, že tě těžko zbytek učitelů (zejména třídní) rozhodně propadnout z tělocviku nenechá, pokud budeš mít jinak dobré výsledky. Jestli to není škola zaměřená na TV, tak nikoho jiného tělocvik moc zajímat nebude... A reálně třídní a vedení školy nemá žádnou motivaci k tomu tě nechat propadnout z tak triviálního předmětu, pro ně je to jen obrovská hromada práce (a zejména papírování) navíc. V nejhorším případě budeš mít na vysvědčení 4, možná ani to ne, pokud máš jinak jedničky
Adame,
situaci zkus řešit s vašim třídním. Aby Tě někdo takto zesměšňoval, nadával do líných hovad atd...to hraničí se šikanou.Tohle není chování hodné profesora na gymnáziu. Dále by se o to měli zajímat i Tví rodiče a problematiku řešit na třídních schůzkách. Nehledě k tomu, že nehodláš v budoucnu studovat VŠ se sportovním zaměřením, jinak bys šel na sportovní gymnázium. Držím palce, neboj, to dobře dopadne, ale musíš se bránit... A tady z některých těch komentářů si nic nedělej. Člověk se v dobré víře zeptá a polovina diskutujících jej zesměšní. Asi si potřebují anonymně na někom uspokojit své nízné ego
No, měla by být ceněná snaha. Prostě každý nemůže být Zátopek. Na druhou stranu pohyb je strasně důležitý. Takže hýbat se, hýbat se...už jen proto, že se člověk cítí duševně i fyzicky lépe. A co ostatní spolužáci? Nikdo na tom není podobně jako Ty, že by se mu nedařilo plnit "normy"?
Buď máš zásadní zdravotní problém a pak bys měl být od tělocviku osvobozený, nebo jsi jen to líné hovado. Pan tělocvikář je dost hrubián, ale má pravdu. Bohužel z tělocviku propadnout nemůžeš, tak ti to aspoň dává sežrat pětkama (= nedostatečné). Plným právem, protože třeba těch 40 kliků udělá i chcípáček po měsíčním "tréninku" pouhých 5 minut obden. Podobně výmyk nebo 100x švihadlo za minutu.
Nemyslim že by si na tebe zasedl, spíš se tě snaží k pohybu dokopat když sám nechceš, nemůže se dívat jaký jsi chcípáček. Tebe nelituju, učitele ano, protože učit takový materiál je za trest.
Co máš dělat? Začít se aspoň trochu snažit abys nebyl líné hovado, pak nebudeš ani chcípáček co neudělá pár kliků. Jen ti to prospěje.
"Fakt snažim" je co? Kolik času jsi věnoval klikům za poslední měsíc a jak to snažení vypadá? Mladej kluk co neudělá 40 kliků chcípák je. Mmch to pořád udělám i já a to jsem starej chcípák.
Když neuděláš normální tak máš zahlásit "na normální nemám ale udělám aspoň holčičí" a tělocvikář pokud neni debil tak ocení snahu a dá ti za 4.
Když se budeš opravdu snažit aspoň trochu, tak 40 za měsíc musíš udělat. Jestli ne tak je to na lékaře a zjistit jaký máš zdravotní problém.
50kg je na kliky spíš výhoda, stačí i slabý tenký ručičky..
Pokud tě horší známka jak 2 mrzí, tak pro to něco musíš udělat. Nebo snad tělocvikář má být moderně hyperkorektní a rozdávat jedničky i chcípáčkům?
> 40 kliků ... to pořád udělám i já a to jsem starej chcípák
To bych si klidně vsadil. Starejch pařezů schopných udělat 40 poctivých kousků v jednom zátahu je úplné minimum. Moje šance na výhru by byly dost vysoké.
Sám jsem jako mlaďoch dával po pár týdnech natrénování kolem 45 hlubokých kliků a to jsem na to měl postavu a i tak jsem toho měl ke konci série plný gatě.
Klidně o basu Plzně
Mmch. za mlada jsem měl oblíbenou sérii 10-20-30-40-50-40-30-20-10, pauza tak půl minuty mezi... Jen 40 v kuse je proti tomu zívačka
Každý učitel si myslí, že jeho predmet je ten najhlavnejší.
V každom predmete sú ale mantinely, na úroveň znalosti poznania,
kreativity, implementacie pre prax...
Takže aj pán učiteľ telocviku asi o tom vie, a ak naozaj má neprimerané
nároky nech si tiež niečo naštuduje, alebo nech trenuje ligistov.
Tiež nepoznám človeka, ktorý by prepadol z telocviku.
Ak budete mať zo všetkého "1" a z TV "4", na Karlovú univerzitu
sa určite dostanete...
Píšeš jak se snažíš a jak sportuješ a přitom vedle píšež že neuděláš 40 kliků, výmyk ani 100x švihadlo za minutu.. To mi s tim sportováním moc nesedí. Ale jestli tě sport nebaví nebo ti to fakt nejde tak proč ne, umíš jiný věci. Ale pak nemůžeš chtít jedničky. Jak by se ti líbilo kdyby blbeček kterej nevypočítá jednoduchou rovnici nedostal z matiky kouli ale dvojku?
Jen tak mimochodem - kolik procent adeptů na vojáky z povolání nebo policisty udělá těch 40 kliků? A kolik procent vojáků z povolání a policistů?
> se snažím jezdit na kole, plavat, ráno o víkendech běhat a v zimě hodně lyžuju
To je slušná fyzická aktivita. Chápal bych, že neuděláš těch 40 kliků (nemáš na to postavu) nebo výmyk (opět ti chybí síla horní části těla), ale časy z běhu bys měl mít bezproblémově průměrné (a po 2 týdnech natrénování a rozdýchání se pak i horní konec průměru) a i těch 100 skoků by po zvládnutí techniky mělo být hračkou.
Účelem tělocviku na školách je přivézt žáky k celoživotnímu pozitivnímu postoji k pohybu a fyzické aktivitě, ne je naučit výmyk (i když, když se ho naučí, tak je to plus!) nebo je dokonce známkovat za to, s jakou schopností udělat výmyk přicházejí do školy už před první hodinou výuky nebo co se naučili po pár minutách pokusů. Viděl jsem spousty lidí, kteří byli na celý život odrazeni od "gymnastiky", protože se jim během těch 3 pokusů tenkrát v té jedné hodině tělocviku nepodařilo udělat 3 sbalené kotouly popředu za sebou (o kotoulu pozadu nebo výmyku ani nemluvě!)
Sám jsem výmyk dělal během své školní docházky tak při 4 příležitostech a celkem jsem na hrazdě strávil určitě ne více než 10 minut. Udělal jsem ho (moc hezky to ale nevypadalo) a rozhodně jsem patřil k těch lepším. Říkám to proto, že 10 minut během 4 příležitostí rozprostřených do 8 let školní docházky není dost na to naučit se výmyk, pokud ho člověk nezkoušel už předtím mimo školu někde na prolejzačkách na dětském hřišti. Navíc si nevzpomínám, že bych někdy v dospělém životě výmyk dělal. Ano, lezl jsem v různých zaměstnáních a ve volném čase po stromech, trubkových, trámových a traverzních konstrukcích, ale výmyk jsem myslím nedělal ani jednou.
Chtěl bych také vidět tělocvikáře se sešitem se známkami. Jestli něco tak měli sešity na záznam žáky dosažených sportovních hodnot (časy, metry, ...).
Problém s tím neoznámeným testováním schopností (kliky, švihadlo) je ten, že testuje existující (dlouhodobou) schopnost. Ten, kdo to běžně mimo školu necvičí, má horší výsledky. Kdyby tělocvikář oznámil, že to bude za 3 týdny testovat, tak se na to dá alespoň připravit. Teď, i kdyby autor dotazu začal trénovat (třeba ty kliky), tak ani nebude vědět, jestli mu to k něčemu bude, protože neví, kdy (a jestli vůbec), bude další test na tyto stejné disciplíny. Může se stát, že natrénuje (kliky, běh), pak přestane, forma opadne a najednou přijde další test a on dopadne stejně "špatně"jako předtím. Testování existujících schopností tedy nemůže být známkováno. To je jako známkovat váhu člověka.
Pro zajímavost: Google vrací pár videí s návody jak se naučit výmyk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.