Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Turistické značení

Od: zo odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, ve škole jsme dostali několik otázek ohledně turistických značení. Většinu jsem již vyřešila, ale s následujícími úlohami mám problém:

Jaké provedení turistických značek můžeme vidět, například v lese? Popiš. (Učitel nemyslí barvy.)
Popiš, jak vypadá provizorní značka. Může se něco takového vyskytnout?
Popiš způsob značení na křižovatkách a odbočkách - shoduje se pokaždé? Popiš.
Je značení, podle kterého jdeš, vidět i z opačného směru? Nebo se pro opačný směr nějak liší?

Pokud někdo ví odpověď na nějakou z těchto otázek, tak mi ji prosím napište. Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

Nevím, ale tipnu si podle toho, co jsem tak viděl:

Provedení: tabulky, nakreslení symbolu na strom nebo kámen

Křižovatky: šipka nebo kresba má tvar šipky, na tabulkách udány cíle s přibližnou vzdáleností v kilometrech, v horách v hodinách (doby v hodinách se pro cestu tam a zpět mohou lišit podle profilu trati - do kopce/z kopce)

Symboly pro oba směry jsou stejné. Řekl bych, že na přehledných úsecích se malují tak, aby byly vidět z obou směrů, v nepřehlednějších úsecích jsou malovány tak, aby byly dobře vidět ze směru, ze kterého se přichází.

Více na stránkách KČT.

liska5
hodnocení

0x

Já myslela u té jedničky, že by mělo jít o značení pro cyklisty a lyžaře na běžkách, kde jsou značky větší a hlavně místo bílé je žlutá, resp. oranžová. Někde s uvedeným prudkým klesáním nebo ostrou zatáčkou. Pak může jít o značení třeba lázeňských okruhů a naučných stezek, které mají ty pruhy svislé. Pak po Vás možná chtějí značení cíle / konce/ cesty nebo studánky ve tvaru kolečka či přírodního útvaru nebo zříceniny. jako je v legendě v mapách.

hodnocení

0x

Otázky jsou poněkud nejasné. Co se myslí pod pojmem "provedení"? Odpověděl bych že malované, plechové nebo samolepicí. Proč ale zrovna v lese?
Co je myšleno pod způsobem značení na křižovatkách jsem také nepochopil. Každá křižovatka nebo odbočka je přece jiná a tomu se musí přizpůsobit značení. Na křižovatkách bývají plechové směrovky, na odbočkách šipky a potvrzovací značka na začátku cesty.
Jediná třetí otázka je jasná. Ne, není. Zásadou je, že ze značky musí být vidět na značku. To se často nedá udělat jinak, než jiným značením pro každý směr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]