Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Definicni obor priklad

Od: klara* odpovědí: 5 změna:
Ahoj, mohla bych poprsit o radu, proc je definicni obor rovnice takovy? Nemuzu prijit ja to, proc je ta mnozina od -2. Proc to nemuze byt od minus nekonecna? Velmi dekuji za ochotu. Tedka mi jeste doslo, ze musim zvyraznit podminky
Definicni obor priklad

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

3x

Odmocnina(x+2) je definována jen pro x ≥ -2

Definicni obor priklad #2
lmgify

Ze zájmu jsem ti ty jednotlivé funkce nechal vykreslit ve Wolfram Alpha (levá část obrázku). Je vidět, jak v nedefinovaných bodech ty funkce vylétají k plus nebo mínus nekonečnu (ty lomené - "zlomkové"- funkce), případně nemají vůbec žádnou hodnotu (odmocnina).

V pravé části je pak vykresleno grafické a numerické řešení rovnice.

Při ručním řešení rovnice by vyšel polynom 5.řádu s očekávanými nulovými body zhruba kolem -0,5 a 6,25. Po přesném vyřešení to pochopitelně vyjde stejně.

P.S. Jestli někoho - jako mě - zarazilo, že tam vyjde 3.kořen, tak jsem dohledal, že to je důsledek toho umocnění rovnice pro odstranění odmocniny. V grafu se pak místo křivky a přímky (1 průsečík) protíná křivka a parabola (2 průsečíky). Jak na to přijít předem mě ale teď nenapadá.*poctar*

Definicni obor priklad #3
Definicni obor priklad #4
Definicni obor priklad #5
klara*
hodnocení

Děkuji za tak podrobné řešení. Moc jsme mi pomohli :))

hodnocení

3x

Pod odmocninou musí být kladné číslo (nebo nula), tedy

x + 2 ≥ 0

x ≥ –2

klara*
hodnocení

Ahaa! Děkuji moc moc moc! Méjte se moc hezky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]