Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přerušení studia

Od: random odpovědí: 3 změna:
Zdravím, před asi třemi lety jsem přerušil vzdělání na střední a příští měsíc jsem nastoupil na plný úvazek do práce. Dlužím něco na zdravotní pojišťovně za jeden necelý měsíc kdy jsem byl stále brigádníkem po ukončení studia?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím, pro zaplacení zdravotního pojištění Vám teoreticky stačí i jeden den v měsíci. To znamená, jestli tam nemáte volný celý jeden měsíc od 1. do třeba 31., tak zřejmě nic nedlužíte. Pár dní nevadí. Když jste byl na střední škole, tak pojištění platila škola a v práci by jej měl odvádět Váš zaměstnavatel.

Doporučoval bych ale pro jistotu si to ověřit. Zajděte na Vaši zdravotní pojišťovnu a vyžádejte si informační list o pojištění, případně to proberte s pracovnicí na přepážce. Je třeba to řešit opravdu co nejdříve, aby Vám tam případně nenaskakoval nějaký dluh, tak s tím neváhejte. Ohledně zaměstnavatele, měl byste mít vše na výplatnicích, pokud jste je dostával, ale jak uvádím, raději vše ověřte pro Váš klid rovnou na pojišťovně.

Dopl.: Ještě se zaměřte na tu Vaši práci. Píšete jednou o plném úvazku, po druhé o brigádě. V tom může být rozdíl. Při brigádě za Vás zdravotní pojištění nemuseli platit, při plném úvazku téměř jistě ano.

random
hodnocení

Zdravím, studium jsem přerušil 4.2. a na plný úvazek sem nastoupil 1.3.

hodnocení

0x

Jen doplním - miluju lidovou terminologii. Slovo brigáda v zákoníku práce nenajdete. Je tam jen pracovní poměr, dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Tyto tři druhy pracovněprávního vztahu, nic jiného v této oblasti neexistuje. Každý má jiné podmínky pojištění, takže ani nestačí říct "pracuji na dohodu", protože ty dva druhy dohod se liší dost markantně.

Jestli jste z té "brigády", ať to bylo co chtělo, dostal výplatní pásku, mrkněte na ni, jestli je tam zmíněno pojistné na zdravotní pojištění. Jestli ne, zajděte se zeptat na tu zdravotní pojišťovnu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]