Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důtka ředitele školy

Od: zastance odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, dostal jsem ve škole důtku ředitele školy. Potřeboval bych poradit. Pohádal jsem se se školnicí která pravidelně žákům školy, dokonce i rodičům pravidelně nadává - např debil apod. (Několikrát řešeno s třídní ale bohužel s těmito výrazy nepřestala) a je nepříjemná. Zastal jsem se spolužaček kterým nadávala a bohužel padl i vulgární výraz - kráva. Neřekl jsem to ale doslova - tím myslím jí do očí. Řekl jsem - to je ale kráva -> to jsem říkal spolužačce ale zdůraznil jsem oné slovo aby to ona slyšela. Na to řekla jestli jsem to myslel vážně a že mi dá facku. Následně mě odvedla do ředitelny kde mi ředitelka oznámila ze dostávám důtku ředitele školy. S třídní jsem to řešil, zastala se mě a nechtěla dovolit ředitelskou - maximálně prý třídní důtku, což bych pochopil - chybu uznávám - dal se použít mírnější význam. Jenže jsem zjistil že spolužák, který na konci minulého školního roku házel na školu vyjíčka - na fasádu a okna - dostal jen NAPOMENUTÍ TŘ.Uč. To mi přijde absolutně nefér. Chápu že to pak šli uklidit - po výzvě od vedení školy, ale pořad je to neúměrné. Nemám problém se školnici omluvit popřípadě pomoci s pracemi ve škole - prostě mám snahu to odčinit. Existuje nějaká možnost přesvědčit ředitelku - dokázat to, že použila až moc velký kázeňský přestupek? Jde mi také o to, aby byla nějakým způsobem potrestána i ona školnice, protože očividně obyčejné tytyty na ní neplatí. Předem děkuji za odpovědi na návrhy.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nepatlej se v tom, nerozmazávej to! S nikým už to neřeš! Je začátek roku, ono to vyšumí, zvláště, když proti tobě už nikdo nic nebude mít. Věř mi, bude to tak Nedělj z prdu vzducholoď!

liska5
hodnocení

2x

Od ředitele to byl návrh ve vypjaté situaci, který měl hlavně uspokojit školnici. Mám pocit, že se ředitelská důtka odhlasovávala sborem na čtvrtletní poradě. Do té doby to asi vyprchá, případně se nastolí nějaká opatření. Třídní učitelka na poradě přednese, čím ses tenkrát provinil a řekne k tomu svoje. Ostatní vycházejí při hlasování z toho, jak se jim jevíš. Tuším, že nakonec z toho bude nanejvýš třídní důtka.

zastance
Bohužel třídní učitelka mi dnes předala vytištěnou tu ředitelskou.
destivyden

Napomenutí a důtky se neodhlasovávají, jen dvojky a trojky z chování a udělit se mohou kdykoliv v průběhu školního roku.

lmgify
hodnocení

0x

To je nějaké divné.

Ředitelským důtkám předchází dlouhé jednání, rozhodně se nedávají na místě.

Osobně bych tu důtku moc neřešil. Na vysvědčení se to snad nikam nepíše a jestli ano, tak to stejně nikoho později nezajímá.

Spíše bych řešil ty vzájemné vztahy uklízečky a žáků. Něco tam nefunguje. Buď děláte zvýšený bordel nebo špiníte už uklizené prostory, nebo ona běžně mluví vulgárně a nepřipadá jí to nevhodné. Samozřejmě je možné, že je jen hluboce nespokojená v práci a její frustrace pak spustí výlev nadávek.

hodnocení

0x

Pokud je pravda co píšeš a dopadne to tak, že dostaneš ředitelskou důtku, asi bych si to s uklizečkou vyřídil. Dnes není problém někoho natočit a zároveň ho předtím vytočit. Uklizečka nemá žádné právo být na vás vulgární nebo sprostá.

zastance
Bohužel dnes mi třídní předala po ředitelce tu ředitelskou důtku, nevím bohužel jak to s ní vyřídit tak, abych v tom nebyl ještě nakonec za dvojku z chování. Odůvodnila to slovy že prý se snažila udělat maximum abych v tom vyšel co nejlíp. Jsem v 9 třídě, prý se důtky na vysvědčení nepisou. Abych se vyjádřil co nejlépe, prostě nechci se nechat jen tak odbyt bez jakýchkoliv práv. Jen se ještě zeptám. Jaký máte názor na to s tím napomenutím u spolužáka? Přijde vám to také nespravedlivé -neúměrné k mému porušení školního řádu?
lmgify

Důtka ten incident uzavírá. Pro dvojku z chování musíš provést něco dalšího minimálně na úrovni ředitelské důtky.

Pokud s udělenou důtkou ty a rodiče nesouhlasíte, tak si rodiče musí domluvit schůzku s ředitelkou, asi v přítomnosti třídní učitelky, případně i té holky. Předtím si ale prostuduj Školní řád (asi na stránkách školy), co se tam píše o jednání se zaměstnanci školy (urážky, nadávky, fyzická napadení). Oficiální stížnost jde podat jen při snížené známce z chování.

Dostat řed.důtku pátý den školy, to musí být nějaký rekord.

U konfliktu jsem nebyl, tak nevím, co přesně se tam stalo. Ředitelka to jasně bere jako nevyprovokané slovní napadení zaměstnance školy.

lmgify

Školní řád ze zákona upravuje vztah se zaměstnanci školy a hodnocení vzdělání (chování).

zastance
hodnocení

0x
Rád bych ještě doplnil slova třídní učitelky - ředitelka prý rozhodla na poradě (byla v ten den co se incident stal)že mi dá ředitelskou a že prý jsem z toho vyvázl takhle dobře jen kvůli tomu jak se učím. Doplním ještě že jsem vždy byl a jsem slušný člověk, který měl vždy na vysvědčení maximálně 3 dvojky, zbytek vysvědčení jedničky, jen mi to prostě vzteky ulítlo
liska5

Někdo by to přešel, že nespravedlností ještě zažijeme a na tohle že se zapomene a nikam se to nepíše...Ale já bych nedokázala mlčet. Asi bych se písemně a zdvořile vyjádřila panu řediteli, že sice svoji chybu uznávám a jsem připraven ji odčinit, ale trest v podobě ředitelské důtky považuji za neúměrný. Nejen kvůli konfliktnímu chování dotyčné školnice, ale též ve srovnání s loňským incidentem, kdy za úmyslné poškození fasády házením vajec, dostal aktér pouhé napomenutí tř.učitele! Nečekala bych nějaké zmírnění trestu. Jen bych to prostě musela říct.

zastance
hodnocení

0x
Děkuji vám všem za odpovědi. Samozřejmě to budu nadále řešit. Jak psala liska5 tak mám stejný názor. Mlčet asi nedokážu. Odvolání mi tedy asi nepomůže, protože školní řád jsem porušil, a musel bych se tedy odvolávat jen na neúměrný trest což nevím jestli bych obhájil a hlavně jak. Někde jsem četl že se mohu s rodiči odvolat do tří dnů od vydání té důtky. Dnes je to druhý den od vydání důtky. Teď jen záleží na tom, jestli když se budu chtít odvolat, jestli tu ředitelskou důtku mám dát ředitelce podepsanou od rodičů nebo ne. Jelikož moc nemám odvahu to s ředitelkou řešit osobně - vyjádřit se jak napsala liska5 protože bych se nerad zas neudržel. Ve škole máme tzv. schránku důvěry kterou vybírá ředitelka. Nejspíš ji tedy napíšu dopis ale jak psala liska5, asi to bohužel nic nezmění. Jediná asi dobrá zpráva je, že dle třídní učitelky se to na vysvědčení nepíše, takže bych se v pohodě na SŠ dostat měl. Ještě jednou všem děkuji!

hodnocení

0x

Dnes opět velí uklízečky, uvědomte si to. Je to důležité do života.

smode2
Zalomněl jste dodat vrátné :)

smode2
hodnocení

0x
Rada je zcela jednoznačná a jasná: zajít za panem ředitelem, požadovat okamžité zrušení důtky. Pokud ne, oznámit mu, že napíšeš v několika dopisech na patřičná místa ministerstva školství (ministrovi v prvé řadě) a detailně mu popíšeš jak to pan ředitel vede. Samozřejmě uvést veškerá jména atd. ;) když nic, alespoň se pan ředitel projede na spoustu nepříjemných "porad" *smich*
liska5

Nikam bych nechodila, ani nic neposílala! On pak zažije krušný rok, kdy se po něm povezou i ti, co byli na jeho straně, jelikož pošpinil školu. Byla by to pozvánka pro inspekci, protože stížnosti se musí řešit a nevíš, komu padne do ruky. Mohli by se toho chytit novináři a ti dovedou udělat z komára velblouda. Dál bych to nešířila, jen do té interní schránky, aby si vedení uvědomilo...

Smode, věřím, že je to, co radíte, pokus o humor. Ale to nemusí tazazatel tak pochopit. Přijde inspekce, na kantory nic moc nenajde, školnice se posype popelem a kluk se může se školou rozloučit. Heslo dne: Nedělat vlny!

smode2

Rozumím že jste naučené z minulého režimu držet ústa a krok. To se ale už nenosí. Jistě, dříve něco říct znamenalo často tvrdý a dlouhodobý postih. Dnes je tomu naopak. Neříct a bát se znamená tvrdý a dlouhodobý postih - zejména na názoru žáka - začlení do svého myšlení že "nespravedlnost a křiváctví je normální a běžný standard" (Ne! Není to běžné a vůbec ne standard!) a až vyroste, bude to dělat stejně *zed* váš obrovský strach ze všeho a stahování kalhot, když brod je ještě daleko, je neuvěřitelný. Škoda. Bude-li tohle chování schvalováno, nikdy se nikam nedostaneme a nelze se divit, že je pak společnost tam, kde je.

Vy asi nechápete, že ať jsem žila v jakémkoliv režimu, lidé jsou prostě stejní a také mstiví. Klukovi to, věřte mi, pěkně osladí. A jestli si myslíte, že když bude študáček nějak vyskakivat, že cokoliv změní? Tak to si opravdu nemyslete.

Důtka ředitele školy
smode2
Toť právě otázka, kdo komu co osladí. Kluk totiž na rozdíl od zaměstnanců školy vůbec nic neriskuje :) a možnosti dlohodobého a systematického deptání učitelstva a provozního personálu pro vynucení slušnosti jsou naopak prakticky neomezené ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]