Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoká škola informatiky bez střední informatické školy

Od: student odpovědí: 2 změna:

Zdravím,

letos budu maturovat z oboru strojírenství na střední škole a přemýšlel jsem o vysoké škole s informatikou. Má někdo zkušenost popř. radu jestli bez střední školy s informatikou nebude nástup problematický nebo jestli mi nebudou scházet zkušenosti, které bych na střední s infomatikou získal?

V IT se orientuju už od mala, technologiím rozumím vcelku dobře (když kamarádi ve stejném věku potřebují poradit např. s mobilem nebo počítačem, tak většinou dokážu najít řešení), poskládal jsem sám 3 počítače a na počítači strávím většinu volného času (vím, není to dobré pro zdraví, snažím se to kompenzovat domácím cvičením, ale to odbíhám od tématu :). Díky volnočasovým kurzům z dob základní školy mám nějaké základní zkušenosti s tvorbou WWW stránek v HTML a se základní počítačovou grafikou. Jediné co mi schází je nějaké to programování, do kterého se v blízké době chci taky nějak ponořit, takže bych na závěr uvítal i radu, jaký jazyk vybrat.

Díky za odpovědi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pantatabateku*
hodnocení

3x

I když programovat neumíš tak to nevadí, na třeba UPOLu v Olomouci nemusíš mět žádné znalosti. Já jsem tam nešil, měl jsem to v rezervě (vzali by mě i bez přímaček na průměr známek), šel jsem na umění.

HTML, CSS není programování.

Jazyk, který si vybrat: C# (začít s .NET FRAMEWORK, přes program Visual Studio, začít s Console, pak na Forms)

Pak nejaký z hlavních... JavaScript, PHP, Java (C# a Java jsou hodně podobné), Python, C++

Programátor by měl znát více programovacích jazyků

hodnocení

2x

Programování není ani tak o tom, jestli dovedeš složit PC nebo naskládat obsah do HTML :) Programování je hlavně o logice, analytických schopnostech, tedy navrhnout si strukturu programu, vzít v potaz omezení daného programovacího jazyku, projít si požadavky, otestovat si / nechat si otestovat svůj kód. Jinak jako programovací jazyk mohu vřele doporučit tuto kombinaci: C# nebo Java, pak Python nebo Ruby , Javascript a nějakou variantu PL/SQL (relační databáze s možností volat procedury a funkce přímo na db serveru). Budeš tím pádem mít zažitý programovací jazyk se statickým typování, dynamickým typováním a pak i s použitím na webu a relační databáze. Podle toho, kde budeš zdatnější, tak se budeš dále profilovat, zjistíš-li že C# není to pravé ořechové, ale v PL/SQL budeš jak ryba ve vodě, tak se vyprofiluješ jako třeba DBA (database administrator)

Za mě má celkem smysl si projít takové základní fundamenty programování jako doprovednou teorii z matematiky (výroková logika, teorie množin, kombinatorika a doporučuji i statistiku) a obecnou algoritmizaci (datové typy, výpočetní / paměťové složitosti, apod.). Dost to pak ulehčí pochopení programovacích jazyků a nebudeš čučet jak vyoraná myš, když Ti třeba dají úlohu na transpozici matice (prohození řádků a sloupců v dvourozměrném poli) nebo jen se základními datovými typy sestavit vlastní spojový seznam. Navíc na VŠ se s tím určitě potkáš minimálně na ČVUT, VŠE a Unicorn University všude chtěli alespoň tu doprovodnou matematiku.

A třeba takto si testuji uchazeče na mém projektu, že se jich třeba zeptám aby mi na vennových diagramech nakreslili LEFT JOIN a pak ověřili jestli tato podmínka v SQL volání WHERE batterySize != AA OR batterySize != AAA vyloučí všechny baterie, které jsou buď tužkové AA nebo mikrotužkové AAA, pokud ne, jak by danou podmínku opravili.

Podle mě se určitě přihlaš ke studiu a cca první 3 semestry Ti dají jasnou odpověď, zda je to pro Tebe to pravé ořechové, anebo TCN (tudy cesta nevede) ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]