Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové,
mám dotaz, jak probíhá tzv. kombinované studium na Vysoké škole. Je to tedy dle jiného názvosloví Dálkové studium.
Nikdy jsem na VS nebyl, tak bych chtěl vědět, co by mě čekalo a neminulo. Jak se studuje, jak často, kolikrát, j ak se dělají zkoušky a jakou formou. Co jsou kredity, jak se dělají semestrální nebo jiné zkoušky. Jak se to přesně jmenuje.
Prostě bych byl rád, kdybyste mi mohli přiblížit jak takové dálkové studium probíhá, jaký je rozdíl oproti dennímu studiu a hlavně co je třeba o struktůře vyuky a zkoušek vědět, aby byl člověk trochu v obraze
Předem moc děkuji
Rozdíl mezi dálkovým a denním studiem je hlavně v tom, že "dálkaři" mají z jednoho předmětu např. 2 čtyřhodinové semináře, kdežto deňáci mají třeba každý týden 2 hodiny + povinná cvičení.
U dálkařů se tedy spoléhá na samostudium.
Kredity jsou něco jako body, které člověk získá za splnění předmětu, a aby mohl postoupit do dalšího ročníku, musí jich mít určitý počet (třeba 54 z 60).
Jak často se studuje.. značně individuální U nás dálkaři tak cca 2x měsíčně třeba po dvou, třech dnech.
Některé předměty jsou zakončeny zápočtem, některé zkouškou. Zkoušce předchází zápočet. Zkoušení závisí na každém učiteli zvlášť, někdo má písemný test, někdo zkouší ústně.
Ale řeknu Vám upřímně, kdybych se mohla rozhodnout, rozhodně bych šla na "kombíčko" (dálkové), než na denní. Dálkaři jsou hodně zvýhodňovaní, nemusí mít docházku do školy a celkově mají cestu k titulu snadnější. No.. já už ty tři měsíce denního studia do státnic nějak doklepu
Ještě bych to rozvedl. Jak je to se studiem, tedy mám na mysli kde si to dalkaři seženou? Denní si to vyslechne na přednášce, nahraje nebo zapíše, a pokud je chytrý tak snad něco pochytí, Při denním studiu je to tak podrobné, že by to pochopit měl a navíc se to dá - snad - prokonzultovat na přednášce.
Jak to mají dalkaři? Z jedné přednášky toho moc nepochytí, tak musí studovat a studovat. Mají ale realnou šanci sehnat dost kvalitního textu, skript nebo knih, aby mohli udělat zápočty? Třeba v knihovně mají u nas 3 knihy a všechny zarezervovány na 7 měsíců dopředu. Každá kniha stojí 300 až 500 kč, takže tudy cesta taky nevede. Něco určitě bude na netu, ale "žvásty" co napíše kde kdo na svůj blog není k učivu, ale pro smích. Takže jak to mohou dělat dálkaři, pokud nechtějí kupovat drahé texty? Většina lidí nemá zrovna mnoho peněz. Já jsem třeba na podpoře.
Ohledně učiva, slyšel jsem od jednoho VS, že dalkaři musí zvladnout stejne ucivo jako denní , Není to tak?
Zatím děkuji.
p.s. a jak je to ostré při přijímačkach? Na Ost.univerzitu, na jeden obor je 600 přihlášek a berou jen 60 studentů. Je vubec šance?
doplněno 08.02.11 19:45:Ještě ohledně přijímaček? Jak je to s odvoláním, pokud někdo neprojde na 1.kolo? Jak to pak probíhá?
Někteří profesoři dělají skripta, které pak dají ke stažení třeba na internet, nebo jim je vydá škola a lze si je třeba za 80-100 Kč koupit. Spousta základních knih (třeba moje marketingová bible Kotler ) je ke stažení na internetu. Ale většinou se studenti na VŠ neučí podle skript, ale podle otázek ke zkouškám. Navíc, jestli budete mít jako dálkaři dobrý kolektiv, jde se domluvit, že z 20 otázek každý udělá jednu a je to.
Co se týče učiva, samozřejmě, že dálkař by měl zvládnout to, co deňáci. To se pak ukáže u státnic.
Uvedu schválně příklad rozdílu mezi denním a kombi studiem: Jeden předmět, deňáci maji na zápočet: 75% docházku na CV, seminární práci a test + úsntí zkouška. Kombi: zápočet seminární práce, zkouška ústní.
Za zkoušku to určitě stojí. Je spousta lidí, kteří si podávají přihlášku na kombíčko jen pro jistotu, kdyby se nedostali na denní. Pokud skončíte cca do 20 lidí "pod čarou", má smysl psát odvolání. Já se například hlásila na 3 obory, vzali mě na všechny, jeden studuji a ve dvou jsem "pustila" na své místo toho, co byl pod čarou.
Přítel má za sebou kombi VŠB (pobočku v Mostě), já studuju UJEP denní studium a ve složitosti se to nedá srovnat
Tak přeju hodně štěstí u přijímaček - a jestli se můžu zeptat - jaký obor plánujete?
Já hlavně držím palce k posledním zkouškám, ani netuším, jak se jim správně říká. Jinak se pilně připravuji na sociální práci, máme doporučených osm knih jako téma k přijímacím zkouškám. DVě už umím, tedy pochopil jsem je a mám dostatek výpisků. Přijímačky jsou za 2 až 3 měsíce a já tak zvládnu ještě max. dvě knížky, pokud je vůbec seženu. Mám dost obavy Dávat si rezevní obor nechci, protožr chci tělat tento a jiný blízký nabízen není ...
Zkuste pohledat na ulozto.cz nebo na books.google.com - nejsou tam celé knížky, ale aspoň něco, kdybyste je nesehnal
fidonet-dejte si rezervní obor kdyby nevyšel ten co chcete, třeba nějaká pedagogika (volného času, specka, psychologie pro učitele a td) pak vám pro soc. prácí stačí podle zákona k vystudovanému oboru(Bc nebo Mgr ) 200h akreditovaný kurz MŠMT pro sociální práci, v Brně se studuje dálkově o sobotách na Kotlářské kde je VOŠ sociální, cena za kurz je cca 14000Kč. Dcera před mateřskou pracovala jako soc. zaměstnanec v ústavu pro nevidomé, studovala specializace v pedagogice-učitelství odborných předmětů a odborné praxe pro SŠ (Bc), právě proto, že se 2x nedostala nikam na Vš sociální, v průběhu 2ročníku VŠ si udělala ten 200h kurz a vzdělání splňuje 100%.
Vůbec se toho nebojte, dcera nekoupila jedinou knihu, přednášky měli pedagogové přístupné na netu, scripta ve velké většině rovněž, otázky ke zkouškám a seminární práce vypracujete pohodlně z toho co na netu je. Pokud budete něco potřebovat (seminárku, otázky) napište mi do vnitřní pošty, dcera nic nevyhodila vše je k dospozici a třeba by se vám něco hodilo.
Na každé škole je to jinak zde je jeden příklad. Studium každých 14dní pátek 8-16, sobota 9-16 (v sobotu zpravidla končilo ve 14h)
seminární práce 5-8 stran téměř za všechny byl zápočet, některé se obhajovaly a pak 1-2 doplńující otázky byla zkouška (otázky obvykle 20-30 dodané vyučujícím v předstihu a tak jste si je v klidu vypracoval) Domluva a rozdělení otázek fungovalo jen u některých, ti další to stahovali i s nesmysli, pravidlo znělo 1 otázka-odpověď max. A4.Po prvním semestru se o otázky dělilo 6 studentů co byli svědomití. Některý předmět pouze zk-pí¨semná, jiný zase ústní. Každý semestr jinak podle toho jaké byly předměty-vždy je to dopředu vypsané na vašich stránkách té školy, zde se i pod heslem hlásíte na volné termíny zkoušek a také máte výsledek zapsaný v el. indexu.
Zkouškové období jako na denním, domluva s profesorem možná vždy podle toho kdy má čas.
Každý předmět-zápočet i zkouška obodován počtem kreditů, je dáno kolik musíte získat aby jste prošel dál.
3ročník-Bc práce rozsah určí škola cca 50str, vybíráte s témat které vám nabídnou-jednejte rychle aby téma nebylo obsazené jiným studentem, konzultace a zase konzultace-domluvíte vše přes net. Radím konzultovat části práce ne celou, to se může stát že budete vše předělávat.
Popsala jsem studium dcery, Bc zkončila loni snad jsem na nic podstatného nezapoměla. Já studovala distanční před lety a já i dcera tvrdíme, že distanční studium je lepší než denní.
U nás je sociální pedagogika a výuka u dálkařů probíhá každý týden v pátek odpoledne a v sobotu většinou celý den. Výuka probíhá blokově, to znamená, že nemají třeba každý týden v pátek pravidelně stejný předmět, ale jeden týden mají třeba jeden předmět v kuse šest hodin a příští týden mají zase jiný předmět. Zkoušky za zimní semestr mají v lednu a za letní květen až červen. Mohou být ústní písemné, nebo kombinované např. písemná doplněná o ústní zkoušení. Kredity jsou přidělené za splnění zkoušky, každý semestr je stanovený počet kreditů, které musí být splněny pro postup do dalšího ročníku. Většinou na denní formě stačí zápisky s přednášek a ani si nemusíte kupovat skripta. Myslím, že to bude obdobné i u dálkařů. Výhodu mají dálkaři např. v tom, že pokud pracují nemusí si shánět praxi, ale počítá se jim za praxi jejich práce (v oboru). Taky mají třeba z praxe více zkušeností, které mohou uplatnit při studiu. A také předměty u dálkařů jsou více zajímavé. Nemají ppředměty zbytečné, ale opravdu ty, které jsou pro obor důležité.
mohu se zeptat o které VS hovoříte? Bylo mi řečeno, že na Ostravské universitě je vyuka 6x za semestr. Je to možné nebo jde o "kachnu"? Děkuji
Mám na mysli UTB ve Zlíně. Dívala jsem se na rozvrhy dálkařů prvního ročníku bakalářského oboru sociální pedagogiky a mají výuku vždy jen pátek od 12.00 do 16.30 a sobotu od 8.00 do 17.45 (mezi je 30. min. přestávka) a to jednou za 14 dnů. Takže to není každý týden. Je to celkem 16 dnů za semestr. Každá vysoká škola si to stanovuje podle sebe, takže je možné, že v Ostravě to mají jinak.
Dival jsem se po dalsich oborech, ale zadny neni vhodný v oblasti, o kterou se zajímám. Spíše by mne zajímalo jak se dělá odvolání .. co se do něj píše? Nechápu jak se mohu odvolávat proti nepřijetí. Co se do takového odvolání píše? Přece nemohu napsat, že se odvolávám vůči tomu, že jsem nebyl přijat, protože ostatní měli lepší výsledky v přijímacích zkouškách ... Díval jsem se i na to books.google.com , ale knížky tam sice jsou , ale stáhnou se nadají
PŘ. hlásí se 600 lidí, berou 60 vy po zkouškách zjistíte kolikátý jste, pokud jste do 60 jste přijat, pokud zkončíte pod čarou 1-10 tak snad by mohlo odvolání mít smysl, pokud zkončíte pod čarou 10-600 tak se ani neodvolávejte to žádný smysl nemá. Do odvolání m ůžete napsat cokoliv např. zdvořile žádám o přehodnocení ..., nebo vypsat jak velký zájem máte zrovna o tuto školu nebo že jste byl u zkoušek indisponován. Nic z toho vám stejně nepomůže, je to jen formalita někdo by se za vás musel z odvolací komise a vedení katedry postavit.
Nevím kde jste hledal knihy-nedají se ani vytisknout? Některé knihovny poskytují za SMS 30-60kč el. půjčení knihy nejdéle však na 1 měsíc a velká většina těchto studijních materiálůa stahovat a tisknout jde. Napište co hledáte za knihy, zkusím pohledat.
Fido, odvoláváte se proti rozhodnutí děkana o přijetí/nepřijetí. Ale zatím o tom nepřemýšlejte, nebo si to přivoláte Pokud by taková situace nastala, není nic lepšího než se obrátit na studijní oddělení. Možná tam na to budou mít přímo nějaký formulář, případně poradí, co tam napsat.
Sylabus je souhrn učiva, co se bude probírat, spolu s doporučenou literaturou. Je to taková "osnova"učiva.. Tak co Fido, už se učíte a připravujete?
Např. zde moje sylaby: fse1.ujep.cz/...
paveldoulik.webnode.cz/... zde to hezky vidíte co to sylabus.
Fidonet netýrejte se zbytečnostma, učíte se víc než je nutné. To musí vyjít.
Už od listopadu každý den cca jednu až tři hodinky si dělam výpisky z doporučených osmi knih. Co pochopím ( tedy všechno ) si zapisuji a dělám poznámky. Kdyby šlo o ustní přijímací zkouškly nebyl bych tak nervozní jako z testu. Obkecat se dá vše když víme o čem je řeč. Ale nějak pořád nemuhu přijít na to, z čeho by mohly být ty testy. Jen doufám, že tam nebudou letopočty a jména různých myslitelů a zakladatelů. Toho je moc a šprtat se mi to ani nechce, když nevíc zda by to tam mohlo být. Takže uvidíme Rozdělím ještě oba poslední body, doufám, že i pak mi ještě budete odpovídat. Děkuji i Liduš, se kterou řešíme věci meilem. Hrozně mě to zlomí, pokud to nevyjde. Zatím PA, jdu zase DĚLAT VÝPISKY. Něco jiného je to ted´chápat a něco jiného si to ještě v květnu pamatovat...
Fido, já sociologii taky měla. Nečekala bych otázky na roky (možná jen některé stěžejní), ale spíše - kdo patří k jakému směru, kdo co prosazoval, co jaký směr znamená, vysvětlovat "cizí" slova.
Vyjde to, nebojte. Víte, co prý pomáhá? Musíte si představovat, že už sedíte ve škole v lavici, je po příjmačkách a musíte se s tímhle co nejvíc ztotožnit. Tak často si to představovat, až tomu sám budete věřit. Já si takhle pořád představuju, že jsem na promoci , i když mě ještě čeká za týden odevzdávání a v květnu státnice. Možná je to blbost, ale aspoň Vás to přivede na jiné myšlenky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.