Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vezmou me na sš?

Od: oo odpovědí: 10 změna:
Dobrý den potřebuji se zeptat da se jít na sš když jsem 2x propadl a mám doporučení od ředitele a vlastně dochozenou ZŠ?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

> da se jít na sš když jsem 2x propadl

Ano.

Pro přijetí na SŠ jsou jen 2 požadavky ( zákon):

1) mít odchozených 9 let do ZŠ (oficiálně: "mít splněnou povinnou devítiletou školní docházku"), tedy není nutno dojít a projít devítkou, klidně stačí dojít s dvojím propadnutím jen do sedmičky a na jejím konci propadnou potřetí a ani nejít na opravky

2) udělat přijímací zkoušky na té SŠ, jestli nějaké má (hodně učňáků je nemá a viděl jsem snad i běžné střední školy, kde nemají dostatek zájemců, brát bez přijímaček, respektive bez dalších přijímaček nad rámec toho standardního testu z ČJ a Mat, kde ale berou i ty s horšími výsledky)

Vyber si vhodný obor, který by tě bavil a podívej se tam na těch stránkách na pár škol ve svém okolí, jaké mají požadavky. Je tam pak i odkaz na internetové stránky té konkrétní školy, kde typicky bývá část věnovaná informacím pro zájemce o studium s podrobnostmi o přijímacím řízení, včetně případné přijímací zkoušky.

To, že se umíš rozumně a slušně zeptat na řešení svého problému, je velmi dobrý postoj, který tě dostane nejen na SŠ, ale pomůže ti i dále po škole v životě.

Kromě SŠ můžeš za jistých okolností se svolením ředitele své ZŠ s ohledem ke tvému studijnímu postoji a šanci úspěšného dokončení ročníku pokračovat na své ZŠ (nebo klidně i jiné, jestli tě její ředitel přijme) v osmé (a později klidně i deváté) třídě.

Jestli se dostaneš na SŠ, tak tě to snad bude bavit, važ si toho, že tě přijmuli a třeba to nebudeš tak flákat jako základku.

Hodně štěstí! *palec*

Ono se jde životem protrmácet i jen se sedmou třídou, ale je to mnohem těžší. Ty možnosti výdělku hodně peněz jsou méně pravděpodobné. Ne nemožné, jen méně pravděpodobné.

doplněno 30.07.22 06:15:

Když se podíváš na své poslední vysvědčení, tak by tam někde na zadní straně mělo být: "Žák splnil povinnou školní docházku".

> mám doporučení od ředitele

To nevím co a k čemu to je, ale k přijetí na SŠ to nepotřebuješ.

doplněno 30.07.22 06:34:

Nevhodně píšu "to nebudeš tak flákat jako základku" , ale různých důvodů propadnutí jsou pochopitelně spousty (motivační, inteligenční, zdravotní, rodinné, psychické, abstraktní/praktický přístup k objevování, nepochopení účelovosti a využití vyučované látky atd.) a já samozřejmě neznám tvůj konkrétní případ, tak jsem měl spíše napsat: "třeba situace na té SŠ ti umožní dosahovat lepších výsledků než na ZŠ" .

Moje chyba.

lmgify

> Ono se jde životem protrmácet i jen se sedmou třídou, ale je to mnohem těžší. Ty možnosti výdělku hodně peněz jsou méně pravděpodobné. Ne nemožné, jen méně pravděpodobné.

Tuším, že @liska5 zmiňovala přidat se k české partě dělající v zahraničí (podavač/pomocník zedníků nebo stavebních dělníků v Německu) jako dobrý způsob, jak si přijít na slušné peníze. Nic nemusíš umět, ani žblebtnout německy, jen být ochotný makat a peníze se budou valit.

Další možností je třeba Uber/Lyft a podobné. Spousta nevzdělaných nelegálních imigrantů v ČR to dělá.

Z těch trošku těžších je to pak otevření vlastního krámku a přeprodej věcí. Typická činnost nevzdělaných Vietnamců, Arabů v ČR a Pákistánců a Indů kdekoliv ve světě.

Dále pak řízení kamiónu. Typická činnost nevzdělaných Pákistanců a Indů v ČR a Evropě.

Obecně platí, že znalost získáš buď naučením se (ať už ve škole nebo sám doma z knížek nebo Internetu) nebo odkoukáním, jak se to dělá (např. zdění rovných plochých stěn z tvárnic) a pak to budeš dělat sám a brát stejně, jako ten vyučený, od kterého jsi to odkoukal. Sice budeš jen kouzelník s jedním trikem, ale jestli je to trik (práce, zručnost), která je žádaná, tak tě to může živit dlouhé roky nebo dokonce pořád. No a když to přestane být žádané, tak odkoukáš zase něco jiného a pokračuješ dále.

hodnocení

1x

Už jen to, že někdo s tvým prospěchem si pomýšlí na střední školu, dokazuje neskutečný úpadek našeho školství. To nemáš v okolí někoho rozumného, kdo by ti řekl pravdu?

K tomuto bych se přidala. A pak máme sice lidi co se chlubí tím, že mají VŠ a přitom píší tak strašné hrubky, že by je v dřívější době nenapsal ani žák páté třídy. A o podivných, hloupých myšlenkových pochodech a způsobu písemného vyjadřování, to ani raději nemluvím.

Podivné hloupé myšlenkové pochody - moc pěkné spojení! Dnešní "vzdělanci", kteří mají úroveň pubertálního dítěte a přitom sebevědomí mají až nad hlavu, tímto opravdu "oslňují."

jd
hodnocení

0x

Já pamatuju, že spolužák ze základky propadnul, a v poslední třídě je pak máknul a šel na střední :) A myslím že ji i udělal, on to teda ještě ochcal ale to nebudu popisovat radši.

liska5
hodnocení

0x

Jít ano, když uděláš přijímačky, ale vydržet tam bude nepoměrně těžší.

lmgify

Jestli půjde na učební obor, který ho baví a půjde mu, tak může i dobře prospívat. Nevíme, proč propadl. Třeba mu nejdou biflovací předměty, takže bude plavat v těch všeobecných, ale z těch ho asi propadnou nenechají, když mu odborné půjdou dobře.

Propadnout poprvé v prvních pěti třídách je dost umění. Jeho psaný projev mi nenaznačuje, že by měl limitující inteligenční problém. Možná předčasné zahájení školní docházky, možná dlouhá nemoc, možná vyhrocená rodinná atmosféra, ... kdo ví.

Osobně jsem znal jen 2 porovnatelné případy jako tazatel a ani jeden z nich by se ani nepřiblížil k té úrovni, na které je tazatelova otázka zformulována a zapsána, ačkoliv neměli omezené IQ. Možná nízké, podprůměrné, ale pořád v nějaké normě. Oni ale prostě takto vůbec nemysleli. Žili v momentě. Právě teď. Co bude zítra, je daleko a co se stalo včera, je už dávno pryč.

liska5

Na učební obor, co ho baví, to ano. Ale on píše SŠ. A taky nevysvětlil proč propadl, z čeho, a na co se chytá za obor.

lmgify

Učební obory se označují jako středoškolské vzdělání (s výučním listem [3-leté] nebo s výučním listem a maturitou [4-leté]) a "učňáky" jsou oficiálně střední školy.

Máte ale pravdu, že není uvedeno, jestli myslí SŠ pouze s maturitou, tedy bez praktického vyučování (práce rukama, dílny). Moje odpověď výše uvádí, že má možnost se ucházet i na ně (včetně lyceí a gymnázií, když udělá přijímačky). Jeho úspěch tam na těchto školách závisí na důvodech, proč propadl 2x na základce. V některých případech pomůže změna prostředí, která vyřeší ty problémy, které vedly k propadávání a on může být úplně normální student.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]