Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké i/y psát po měkkém l

Od: hanule odpovědí: 6 změna:

Jaké i/y psát ve 4.pádě u slovenského příjmení s měkkým l - Paľa v českém textu?

.. o žádosti pana Paľi (měkké i po měkkém ľ) nebo Paľy (podle vzoru předseda)?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Nejak mi to nesedí!
chcete 4. pád, teda (vidím) koho? co?
...o žádosti pana P... o kom? o čem? to je 6. pád
uvažujete o použití vzoru předseda, vychází mi proto příjmení PAĽA, ne Paľ ani Paľo nebo Paľi.
Já bych jméno nechal tak, jak je v origináli, :
...o žádosti pana PAĽA...
max2

A mimoto je to zmekcene L, tak proto tam nebude nikdy tvrde Y.

Proste Palo, maximalne v nekterem vztahu Palovi (jsme poblahoprali).

Palovy hracky.

max2

Nejak mi to smaznulo ty znamenka za L.

Zdá se, že ti to smazalo všechna "znaménka"!
On nemá zájem o 3. pád, komu?, čemu?
Ani 2.pád koho?čeho?

hodnocení

1x

Hledala jsem odpověď na tuto otázku zde, ale nezdá se mi, že by uváděné příklady zcela odpovídaly problému s měkkým slovenským ľ. Zná čeština měkké l? Občas se v textech vyskytují i jiné "nečeské"znaky písmen. Běžně vnímáme ä, ö, francouzské c s "ocáskem", občas zahlédneme přeškrtnuté o či a s kroužkem. Většinou víme, jak toto všechno vyslovit. Jak máme opravdu správně skloňovat příjmení Paľa, jsem nenašla. Než to najde někdo zdatnější, volila bych úhybný manévr.

.. o žádosti podané panem Paľou...

... o žádosti, kterou podal pan Paľa...

A také bych se přímo na problém zeptala v jazykové poradně.

hanule
hodnocení

OK, tak tedy ne ve 4. ale ve 2. pádě -"o žádosti koho čeho - pana Paľy/i" (6. pád o kom o čem se vztahuje na "o žádosti")

Čeština má ale měkké souhlásky pouze ž, š, č, ř, c, j, ď, ť, ň. Měkké ľ je slovenské, ale my bychom se měli řídit podle českých pravidel.

Příjmení Paľa není nesklonné, takže např osobu jménem Jozef Paľa bychom ve 2. pádě měli skloňovat (...rozhodl o žádosti pana Jozefa Paľy/i...)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]