Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mat. rovnice

Od: jerrysek* odpovědí: 9 změna:

zdravím :)

mohl by mi prosím někdo zkontrolovat tuhle rovnici?

log x - log (2x-5) = log 3

log x/(2x-5) = log 3

x/(2x-5) = 3

x = 3.(2x-5)

x=3

a ještě mám dvě rovnice, u kterých netuším jak začít *zed*

8.2 na (2-x) = 16 na -3 "na" značí exponent, doufám, že je to aspoň trochu srozumitelný :)

(1+cosx) / (1-cosx) = 1

poradil by mi někdo postup? stačí jen nějakej začátek, první krok, zbytek už si spočítám

děkuju :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ta první rovnice je dobře, jen obecnou poznámku, nezapomínejte na podmínky. Zde x > 0 a 2x > 5. Tady se takové opomenutí neprojeví, ale někdy to může vést k chybnému řešení.

U druhé rovnice si všimni, že 8 je 2 na 3 a 16 je 2 na 4 a převeď na expúonenciální rovnic.

No a u té třetí by to mělo být snadné, začni roznásobením jmenovatelem levé strany (nezapomeň na podmínky).

doplněno 06.02.11 22:56:

Abych s těmi podmínkami nemluvil do větru. Rovnice

log (-x) - log (-2x+5) = log 3

se dá upravit stejně jako ta tvoje na tvvar

log x/(2x-5) = log 3

ale podmínky jsou x <0 a 5>2x, takže řešení x = 3 těmto podmínkám nevyhovuje.

jerrysek*
hodnocení

v té první tedy ale doufám vyhovuje :) a v té druhé s exponenty mi vyšlo, že x=2. je to tak? :)

Skutečně v první rovnici je x = 3 řešením, podmínkám vyhovuje, ale vlastně je to částečně štěstí, prototože jsi je nezkoumal. A v té druhé? Občas není na škodu udělat zkoušku. Nejprve upřesním rovnice, místo "na" použii symbol "^". Předpokládám, že tu osmičku v první rovnici neumocňujeme, tedu po doplnění závorek je

8.(2^(2-x)) = 16^(-3)

Zde pro x = 2 se levá strana rovná osmi, což určitě není rovno przvé straně. Jakou chybu děláš, bych mohl řící, kdybys postup popsal (Má vyjít x = 17)

doplněno 07.02.11 10:14:

Oprava:

osmičku v první rovnici NA LEVÉ STRANĚ neeumocňujeme...

TEDY po doplnění...

jerrysek*

No podle prvni rady jsem vsechno prevedla na zaklad 2 a pak jsem pracovala s exponenty, coz nevyslo...

doplněno 07.02.11 10:56:

Jeste si to doma jednou spocitam ;)

Chyba musí být někde v té práci s exponenty, ale samozřejmě nevím kde, když ten postup nevidím. Zkusím ukázkově zapsat pravu levé strany, snad to pomůže: (hvězdička je ásobení)

8*(2^(2-x)) = (2^3)*(2^(2-x))= 2^(3 + (2-x)) = 2^(5-x)

podobně uprvíme pravou stranu, tam ovšem bydeme mocninu dvou ještě umocňovat, takže exponenty se násobí.

jirbar*
hodnocení

1x

Druhý je snad jasný. Obě strany rovnice upravit na jeden stejný základ s různým exponentem. Princip je v tom, že pokud je na obouch stranách stejný základ a různé exponenty, tak aby se obě srany rovnice rovnaly musí se rovnat i exponenty.

No a pak se zabýváme již jen jednoduchou lineární rovnicí.

U třetího příkladu nerozumím, že "roznásobíme" pokud tím nebylo myšleno odstranění jmenovatele ze zlomku.

Ovšem stačí úvaha (pochopitelně na místě je i podmínka řešitelnosti). Kdy je podíl rovný jedné. Snad jen tehdy, když se čiatel a jmenovatel rovnají. No a pokud se mají rovnat a k jedné se přičítá a odčítá tatáž neznámá, tak aby se rovnali musí být ta neznámá rovná nule.

Takže stačí řešit cos(x) = 0

No odstranění zlomku je skutečně lepší termín a měl jsem ho na mysli. Měla to být jen stručná nápověda.

doplněno 07.02.11 13:34:

Ještě lepší... vynásobíme rovnici jmenovatelem zlomku na levé straně.

jerrysek*
hodnocení

ta druhá už mi vyšla, měla jsem tam chybu tu, že místo 3+2-x jsem měla 3.(2-x).

a v té poslední mi opravdu vyšlo, že cosx=0, tzn že ten úhel je 90 nebo 270°... jak to zapíšu? :)) x1=90, x2=270?

doplněno 07.02.11 17:16:

x=(pí/2)+k.pí ... ještě něco dál nebo je tohle výsledek?

jirbar*

Já myslím, že je to dobře s jedním "X" nebo i "X1" a "X2" ale pak plus 2kPí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]