Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
píšu tento týden test z matematiky, kde je od každého typu jeden příklad. tedy dohromady 3 příklady. Učitelka to ale říkala děckám pod pojmem - totožná, rovnoběžná, různoběžná.
Já ve škole nebyl, učím se to z YouTube, tam počítají vzdálenost bodu od přímky, odchylku atd. Potřeboval bych vědět, co patří k čemu. Podle zapísků co jsem viděl ze školy tak mi příjde - vzdálenost = rovnoběžná, odchylka různoběžná a u totožné se počítá co?
Samozřejmě při nejhorším napíšu učitelce na edupage, ale věřím, že tady dostanu rychlejší odpověď.
Děkuji
Nejspíš jsou zadané dvě přímky - a úkolem je zjistit, zda jsou různoběžné, rovnoběžné, nebo totožné (splývající).
U různoběžek můžeme vypočítat jejich průsečík a odchylku (úhel, který svírají), u rovnoběžek jejich vzdálenost, u totožných přímek nic dalšího neurčujeme.
Vždycky porovnáváš směrový se směrovým a normálový s normálovým. Nemůžeš to míchat. Směrový a normálový vektor jsou na sebe vzájemně kolmé.
Z parametrického popisu přímky je jednoduché vyčíst směrový vektor.
Z obecné rovnice přímky je jednoduché vyčíst normálový vektor.
Ještě poslední dotaz. Tím červeně označeným výpočtem se určuje, jestli jsou rovnoběžné nebo totožné?
Protože když se podíváte do zadání různoběžných, tak tam se nic takového nepočítá, rovnou se dosazuje do vzorce.
Myslel jsem, že rovnoběžnost/ruznoběžnost jde určit pomocí zadaných vektorů.
Totiž nevím, jaké bude zadání. Jestli bude zadané rovnou vypočítat vzdálenost, odchylku nebo nejprve bude potřeba určit co to je za přímku. V tom případě u té různoběžné nevím jak to udělat.
Červený rámeček: do obecné rovnice přímky q jsi dosadil souřadnice bodu A a vyšlo ti, že jeho souřadnice neodpovídají (tj. nejsou řešením) obecné rovnice přímky q, tedy bod A nenáleží přímce q (neleží na ní).
Ahoj, řešením soustavy rovnic vypočítáme průsečík přímek, v tomto případě má souřadnice [13, –28].
Úhly se značí písmeny řecké abecedy - možná používáte fí (ne y).
Řádek před soustavou rovnic už bude bez cos, třeba α = 15°12’.
U kosinu bych počítal s více desetinnými místy: cos α = 0,96477; pak vychází α = 15°15’.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.