Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozlož na součin

Od: julik odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

poprosila bych znovu o radu, jak postupovat v tomto příkladu

x2y2-axy-2xy2+y2+ay

bohužel mě nenapadá co vytknout, abych z toho pak něco měla. zkoušela jsem vytknout y a a :(

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím.

Vhodně seřadit: x2y2-2xy2+y2-axy+ay= y2(x2-2x+1)-ay(x-1)=y2(x-1)2-ay(x-1) a nyní z obou členů vytknout před závorku společného činitele x-1...

doplněno 11.06.22 20:43:

Pozn.: Pokud by měly být činitelé rozkladu co nejjednodušší, je možno z druhé závorky výsledku ještě vytknout "ven" z obou členů y...

lmgify

Návod, jak na to @Amos přišel:

- viděl, že 2 členy obsahují "a", tak ho z nich zkusil vytknout a pak si všiml, že může vytknout i "y", takže mu zbylo (x-1)

- podíval se, jestli ze zbylých výrazů může nějak vytknout (x-1). Buď si hned všiml, že z nich může vytknout y2 nebo v nich viděl vzorec (a-b)2: x2y2 - 2xy2 + y2 = (xy)2 - 2.(xy).y + y2 = (xy - y)2 a z něj pak ještě vytknout "y": [y.(x-1)]2 a už vidíme, že tam to (x-1) dostáváme

julik
hodnocení

Moc děkujii:)) nejde mi vás bohužel ohodnotit :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]