Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Když jste psali diplomku, tak jste si téma vymysleli sami nebo ho někdo jinej vymyslel?
Jak vymyslet výzkumnou otázku?
Osnova se píše, když ještě nemáte zadání nebo až pak?
Díky.
Zdravím,
jak kdo. Buď vám ho nabídne vedoucí, nebo s nějakým přijdete sám/sama. Já v obou případech přišel s tématem sám a vedoucí je schválily jako "zajímavé".
Nejlépe se píše o něčem, co vás v daném oboru zajímá, a to natolik, že jste o tom schopen/schopna přečíst desítky knih, načerpat znalosti a učinit nějaké zajímavé závěry.
Osnova se píše předem – má především pomáhat diplomandovi utřídit si informace a strukturalizovat práci.
Díky za reakci.
Lze to chápat tak, že prvně pošlu vedoucímu nějakou předběžnou osnovu? Podle harmonogramu mám trpeve v září/říjnu přinést literaturu apod... – tak, aby to moje téma bylo jasněji vymezené. Zpracování a předložení osnovy má být v listopadu.
Jak mám teď dobře zpracovat osnovu, když úplně ještě nevím, co bude vhodné zařadit a co ne...
Nebo se předpokládá, že už teď mám o tématu hodně informací?
Díky.
Já ohledně DP dostala tuto velmi užitečnou radu: Nepište o tom, co vás zajímá, pište o tom, čemu se dlouhodobě věnujete už během studia. Nad čím se zamýšlíte, co vás v některých předmětech chytilo a nepustilo, co je pro vás dlouhodobě poutavé?
Já tuto radu při prvním studiu nevyužila, při druhém pak ano (psala jsem pak právě o tom, co mě provázelo při prvním studiu) a práce se psala o mnoho snadněji.
Jinak nám byl v prvním studiu přidělen vedoucí a měli jsme sami přijít s tématem. Při druhém studiu nám byli nabídnuti vedoucí a přibližné okruhy jejich výzkumné činnosti - např. můj vybraný vedoucí se zabývá učebnicemi, takže téma bylo učebnice, ale měli jsme samozřejmě přijít s konkrétním tématem sami.
A výzkumná otázka? Pokud píšete o něčem, co vás chytlo, zajímá, co chcete zkoumat, tak ta se vymýšlí sama (i když samozřejmě ne za hodinu sezení u počítače a čumění do prázdné obrazovky...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.