Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psaní diplomové práce

Od: bdvsc odpovědí: 4 změna:

Zdravím. Když jste psali diplomku, tak jste si téma vymysleli sami nebo ho někdo jinej vymyslel?

Jak vymyslet výzkumnou otázku?

Osnova se píše, když ještě nemáte zadání nebo až pak?

Díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zdravím,

jak kdo. Buď vám ho nabídne vedoucí, nebo s nějakým přijdete sám/sama. Já v obou případech přišel s tématem sám a vedoucí je schválily jako "zajímavé".

Nejlépe se píše o něčem, co vás v daném oboru zajímá, a to natolik, že jste o tom schopen/schopna přečíst desítky knih, načerpat znalosti a učinit nějaké zajímavé závěry.

Osnova se píše předem – má především pomáhat diplomandovi utřídit si informace a strukturalizovat práci.

bdvsc
hodnocení

Díky za reakci.

Lze to chápat tak, že prvně pošlu vedoucímu nějakou předběžnou osnovu? Podle harmonogramu mám trpeve v září/říjnu přinést literaturu apod... – tak, aby to moje téma bylo jasněji vymezené. Zpracování a předložení osnovy má být v listopadu.

Jak mám teď dobře zpracovat osnovu, když úplně ještě nevím, co bude vhodné zařadit a co ne...

Nebo se předpokládá, že už teď mám o tématu hodně informací?

Díky.

Já ohledně DP dostala tuto velmi užitečnou radu: Nepište o tom, co vás zajímá, pište o tom, čemu se dlouhodobě věnujete už během studia. Nad čím se zamýšlíte, co vás v některých předmětech chytilo a nepustilo, co je pro vás dlouhodobě poutavé?

Já tuto radu při prvním studiu nevyužila, při druhém pak ano (psala jsem pak právě o tom, co mě provázelo při prvním studiu) a práce se psala o mnoho snadněji.

Jinak nám byl v prvním studiu přidělen vedoucí a měli jsme sami přijít s tématem. Při druhém studiu nám byli nabídnuti vedoucí a přibližné okruhy jejich výzkumné činnosti - např. můj vybraný vedoucí se zabývá učebnicemi, takže téma bylo učebnice, ale měli jsme samozřejmě přijít s konkrétním tématem sami.

A výzkumná otázka? Pokud píšete o něčem, co vás chytlo, zajímá, co chcete zkoumat, tak ta se vymýšlí sama ;) (i když samozřejmě ne za hodinu sezení u počítače a čumění do prázdné obrazovky...)

honza7*
hodnocení

1x
Každá fakulta/katedra vypisuje témata, resp. je vypisují jednotliví vyučující podle jejich odborného zájmu. To uvidíte v systému. Na tyto témata se můžete přihlásit. Obvykle jsou to ale hrozné jobovky, protože někteří třeba ani nechtějí moc práce vést, ale musí vypsat nějaká témata, takže tam vypíší něco, na co vědí, že se skoro jistě nikdo nepřihlásí. Když už se tam objeví něco použitelného, obvykle je to rychle rozebrané. Takže vřele doporučuji sledovat vypsaná témata, případně včas navrhnout nějaké vlastní téma a najít si někoho, kdo by to byl ochoten vést. Vedoucí pak toto téma pro vás vypíše. Akorát pozor, termíny pro vlastní témata mohou být na některých školách jiné (dřívější), než pro předem vypsaná témata. Pokud budete mít vlastní téma, tak aby to vedoucí vůbec byl ochoten vést, bude chtít zřejmě něco jako projekt DP. Kde uděláte nějaké uvedení, do čeho se chcete pouštět, rámcově osnovu, výzkumné otázky podle toho jakým směrem chcete práci dělat (min. 1, max. bývají 3) a předběžný seznam literatury. Doporučuji rozhodně nejen českou, ale i zahraniční a v dostatečném počtu. Projekt DP pro vlastní téma doporučuji neodfláknout, jinak to vedoucí nemusí chtít vést a budete muset shánět někoho dalšího. Vše doporučuji řešit dostatečně v předstihu a ne až ke konci termínů na konkrétní kroky. Jinak se vám může stát, že vám oslovení vedoucí řeknou, že už toho vedou plno a že bohužel další studenty už neberou. Pak na vás zbyde výběr z předem vypsaných jobovek, které již budou navíc značně probrané. Takže pak budete vybírat z jobovek non plus ultra. A není nic horšího než psát na téma o kterém člověk mnoho neví a které ho vůbec nebaví. Absolutně ideální je, pokud se v předem vypsaných tématech objeví něco, co by vás zajímalo, ale na to se nedá příliš spoléhat. Jinak ještě doporučuji vzít si za vedoucího raději nějakého interního zaměstnance školy než externistu (z důvodu dosažitelnosti a konzultací). A rozhodně někoho, kdo je schopný rychle reagovat na maily a netrvá mu týdny než dá nějakou zpětnou vazbu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]