Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám sedmnáctiletou dceru na střední škole ve třetím ročníku. Od poloviny druhého ročníku prochází školou s velice odřenýma ušima. Není to snad tím, že by na to neměla, ale absolutní ignorací k nějakým pravidlům... Pozdní příchody, hádky s učiteli, nechuť učit se atd. Jelikož je to škola soukromá, za kterou platím, mám pocit, že peníze vyhazuji zbytečně oknem. Řekl jsem dceři, že jí chci odhlásit a přehlásit na jinou - státní školu, což absolutně odmítá.
Máte nějakou radu na to, jak jí to rozumně vysvětlit, případně poradit mi jak postupovat, abych přestup realizoval co nejrychleji? I když už nemám moc chuť to s ní řešit, přece jenom bych jí chtěl nějak umožnit, aby si dokončila vzdělání. Nečekám snad, že by to nyní ocenila, ale snad postupem času jí to dojde. Moc děkuji za případnou radu.
Dobrý den, když dceru násilím odhlásíte, vykašle se vám na školu už úplně. Je v pubertě, tudíž to s ní mává ze strany na stranu. Vzal byste ji z kolektivu, na který je zvyklá, kde si už vybudovala určité místo. Hm, hovořil jste se s ní o tom, jestli ji ta škola vůbec baví a co by jednou chtěla v životě dělat? A proč ty pozdní příchody? Není nějak zaláskovaná? Víte, když děcko nechce, ani párem volů s ním nehne. Ona si na to musí přijít sama, že je hloupá, když má školu na háku. Bohužel takto se chová hodně mladých lidí. Myslí si, že vzdělání je na nic. Proč by se učili, přeci nebudou šprti... Strikními příkazy u takového sedmnáctilého člověka nepochodíte. Strikní příkaz je jak červený praporek na býka. Zabejčí se a just to dělat nebudou. Jak se k dceři stavíte? Neustále ji to připomínáte, že by se měla více učit, že by měla dělat to a to? Pročpak asi tak šla na soukromou školu? Protože si ji vybrala sama, nebo protože je to nějaká škola elitnější, protože na ni máte, protože jste jí řekli, nebo protože se jinam nedostala? Své dceři asi rozumně nevysvětlíte potřebu vzdělání, ona vás stejně asi moc poslouchat nebude, jedním uchem tam, druhým ven. Až si sama nebije nos, to pro ni bude škola života. Ale to už bude pozdě plakat nad rozlitým mlékem. Ta její ignorace k pravidlům ukazuje na to, že si v životě hledá svoje místo. Bohužel z pohledu dospělého - úplně špatnou cestou. No uvidíte, třeba vám tu někdo poradí, jak na puberťáka.
Dobrý den,
díky za reakci. Školu si vybrala sama a podle všeho je to i obor, kterému by se chtěla v budoucnu věnovat, proto nechápu, že se k tomu takhle, vlastně rok před maturitou staví... Mě už v komnikaci s ní bohužel ty rozumné argumenty došly a teď nevím co dál. Nutno dodat, že podobný názor jako vy - neodhlašovat jí ze školy mi radí i lidi v mém okolí...
Já vás chápu, že vás musí děsně štvát, že holka na školu kašle a nosí škaredé známky. Zkuste ale vytrvat, nechte ji, ať tu školu dochodí, neodhlašujte ji. Vy se na vše díváte dospěláckýma očima, jste určitě zodpovědný, chápete cenu vzdělání. Ona je puberťačka, bude odmlouvat třebas už jen z principu, protože my dospělí přeci zásadně pravdu nemáme, že. Možná by pomohlo omezit přísun finančních prostředků dceři, omezení vybavení šatníku, nic moderního, omezení volnočasové zábavy, prostě takové určité represe, jelikož chápu, že něco asi udělat musíte.
michalcerný. Neargumentujte. Je to zbytečné. Dcera Vás stejně nevnímá a snaži se Vás vytočit. Prostě ji docela v klidu jednou větou oznamte, že do školy chodit bude a víc, že o tom nebudete hovořit. V případě, že se jí to nelíbí, ať si dělá co chce - ale za své finance. Musíte být důsledný a to, co jednou řeknete dodržet. Ze začátku to možná zaskřípe, ale v 99% to funguje.Vyvarovat se příkazů a zákazů. Prostě dceru postavit před jasnou volbu. JEJÍ VOLBU. Buď škola a Vaše pomoc, nebo přestřižení pupeční šňůry se všemi následky.
sebod, vy musíte být stejná krevní skupina jako já! Přesně takhle to vidím a cítím i já. Neodhlašovat dceru za školy je sice moc krásná věc, ale třeba má tazatel malé příjmy. Všichni v rodině si utrhují od pusy, počítají jako blázni, zjišťují, že bůček vyjde nejlevněji, vietnamské boty z předloňska jsou ještě dobré a to všecko pro to, aby rodiče mohli dostát svému závazku a mladá mohla s pohrdáním házet na všechno bobky?!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.