Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nazev slozitych sloucenin

Od: mikys odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, potřeboval bych pomoct, jak mam česky nazvat sloučeniny Li2Cr2O7 a AlAsO4?

Děkuji za pomoc!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

littleliar
hodnocení

2x

Souhlasím s tím, co píše jk2021.

Li2Cr2O7 je od H2Cr2O7 = kyselina dichromová, lithium má oxidační číslo 1, sloučenina je tedy dichroman lithný.

AlAsO4 je od H3AsO4 = kyselina trihydrogenarseničná, hliník má oxidační číslo 3, sloučenina se pojmenuje jako arseničnan hlinitý.

jk2021

Jako vystudovanému chemikovi (střední) mi při čtení vyvětlení od jabraka poněkud stoupl tlak... :D

mikys
hodnocení

Děkuji mnohokrát!

jabraka*
hodnocení

1x

Odvodit od patřičné kyseliny! Kyselina di chromová je H2Cr2O7 sůl dichroman sodný,draselný litný.

Dále-AsO4 Kyselina by byla H3AsO4 -fosforitá.

Dál by bylo potřeba řešit vazební mocenství.

JABRAKAarsenitan hlinitý.podle H3PO4 fosforitá.

mikys
02.06.22 16:16
hodnocení

Děkuju!

jk2021

Když už něco vysvětlujete, měl/a byste to také umět... kromě dichromanu máte všechno ostatní špatně.

jk2021

Li2Cr2O7 - dichroman lithný

AlAsO4 - arseničnan hlinitý

jabraka*
hodnocení

1x

No no, Snad jsem toho tolik neřekl?Ono se zase tolik oxidů arsenu nevyskytuje,moc jsem nad tím nepřemýšlel.Taky se žáček musí snažit sám a na chybu přijít,Ne,

JB

jk2021

Kdyby podobným způsobem (poslední věta - vážně stupidní pokus o argument) fungovali učitelé, nikdo by se nic nenaučil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]