Nejste přihlášen/a.
Neměj strach. Stejné pocity jsem proživala poprvé 13. června 1974. Četla jsem hodně, bavilo mě to, dělala jsem si rozbory. Z vlastní iniciativy jsem se u některých otázek naučila třeba i kratší báseň, která k autorovi patřila.
Povedlo se mi. Vytáhla jsem si mimo jiné i Fráňu Šrámka. Po té "omáčce" kolem jsem řekla, že přidám ukázku z díla. Uměla jsem Šrámkovu báseň Splav. U maturity seděl i tehdejší kovaný soudruh ředitel. Byl to dědek chlípný, oplzlý, rád se podíval či přitřel. /Tehdy se ještě harašení neřešilo./ Začala jsem procítěně recitovat. Když jsem došla k verši.."muž má touhu rozsévače, žena má úrodný klín..." viděla jsem, jak se soudruh pochvalně usmívá a pokyvuje hlavou.
Maturita dopadla výborně. Připadá mi, že tehdy byly na žactvo kladeny vyšší nároky, než dnes. Tak ať Ti to dobře dopadne. Když se profesoři snažili 4 roky žáky něco naučit, určitě je přinejhorším podrží i u maturity. Pokud někdo přípravu nehodil za hlavu úplně. Tomu věř. Jaga.
A Splav si opamatuji dodnes.
Ničeho se neboj, pokud jsi knihy četl, na spoustu věcí si vzpomeneš, až se na tu jednu zaměříš. A to zasazení tě trkne hned. Bude tam totiž hodně typická ukázka, takže si díky ní vybavíš i to ostatní. Ukázka hodně pomůže v celkové orientaci. A třeba si zrovna vytáhneš knihu, kterou si pamatuješ úplně nejlíp, a bude to skvělý výkon.
Buďte v klidu. To dáte. Dneska dělat maturitu je opravdu velmi, velmi jednoduché. Sám jsem knihu na maturitu nepřečetl ani jednu (na to se můžu z vysoka vykašlat číst ty nesmysly) - sehnal jsem si výcucky a ty se naučil. No, a jeden špatně a ten jsem zrovna dostal tak mám za 2
horší to bude až maturu uděláte a pak zjistíte, že je vám stejně úplně k ničemu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.