Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Angličtina poslech

Od: denisaa odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, trápí mě anglický poslech. Ačkoliv se snažím, málo kdy rozumím. A když už tak to zachytím, až třeba na potřetí. Poprvé většinou neslyším skoro vůbec nic.
Můj problém je asi v tom, že poslouchám, poslouchám, snažím se si v hlavě vše přeložit do češtiny a pak něčemu nerozumím a už je celý poslech v háji. Zkrátka už nedokážu navázat. Navíc můj mozek, když nerozumí, tak jako kdyby "vypnul" a nezajímá ho to. Naučil se to ignorovat.
Trápí mě to, chtěla bych se zlepšit. Abych si byla jistá a aby pro mě poslech nebyl noční můra. Problém je v tom, že zkrátka nevím jak se zlepšit. Přijde mi to nemožné se to naučit. :(
Hledala jsem si na internetu nějaké rady, ale všude se dočtu jedině to, že mám poslouchat co nejvíc angličtinu.
Jenže co poslouchat?
Písničky? Ty poslouchám, ale je mi jaksi jedno o čem zpívají, ani u českých písniček občas nevím o čem je. Dělám u nich jiné věci a poslouchám je, protože se mi líbí ta melodie, ne ten text. Anglické písničky poslouchají všichni a stejně většina neví, o čem se v nich zpívá.
Filmy? Ty nesleduju ani české, natož anglické. Můžu si nějaký pustit. Ale když mě nebaví dívat se na televizi ani normálně. Asi to bude stejně bez významu, protože když se u toho budu nudit, dlouho u toho nevydržím.
Když jsem se ptala učitelky, jak to zlepšit. Řekla mi, že to buď slyšíš nebo ne. Vlastně se to ani nijak neučí, jen pustí rádio a najednou čekají, že to všem půjde.:(
Můj mozek má zkrátka tendenci všechno překládat do češtiny a jakmile něco nepostřehne, "vypne" a dál neposlouchá.
Nemá někdo osvědčenou řadu, jak se zlepšit, tak aby člověk viděl po nějaké době zlepšení? A tak aby měl člověk z toho učení radost?
Já když něco poslouchám, tak mám pak potom akorát ještě horší náladu, protože to prostě neslyším a ostatní jo. A mě to trápí. :(

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

0x
serialy, ty ktere uz znate nazpamet ;) Friends, 2.5 men atd v originale.. nesmite to prekladat, ale rozumet v anglictine

hodnocení

0x

Bez poslechu to nejde a zazracna rada asi neexistuje.

Pisnicky ani filmy nejsou podle mne pro zacatecniky stejnak prilis vhodne. Je to rychle, pouziva se slang, slova se polykaji, jdou do toho jine zvuky...

Co youtube kanaly. Vlogeri, dokumenty, nejake tema, ktere Te zajima. Tam ta rec bude jasnejsi, jednodussi, navic si k tomu jdou obycejne pustit i AJ titulky pro overeni toho co slysis, snadno se to nekolikrat prehraje tam a zpet.., a tema si vyberes presne podle Tveho zajmu.

Dalsi vyhoda take je, ze tam casto AJ mluvi nerodili mluvci. A tem je obycejne rozumet mnohem lepe nez rodilym. To se pro zacatek take muze hodit.

joudic*

uz jsem to psal kdysi jinde a tady to plati dvojnasob, titulky jsou nesmysl, bude to jen cist, protoze jeji hlava odmita poslouchat a udela, co je jednodussi = cteni... Pod rodilym mluvcim se nezobrazuji titulky :)

lang
hodnocení

0x

"když se u toho budu nudit, dlouho u toho nevydržím" - s tímhle přístupem se jazyky učí dost špatně. Vyžadují motivaci a výdrž. Chce to začít poslechem jednoduchých textů. Film je obvykle pokročilý text.

mathew
hodnocení

0x
Podle mne jsou nejlepší na poslech zprávy, dokumenty a videa na YouTube. Filmy a seriály jsou složitější navíc dost záleží co je to za film/seriál některým rozumí i začátečník a jinde se nechytá ani pokročilý a není to tím, že by tam byl odborný text, ale spíš tím že nezná všechny fráze nebo je to tak hovorové, že vůbec netuší co jsou to za slova...

hodnocení

0x

Mne fungovali tri veci:

prekladanie textov pesničiek - i keď píšete, že nikoho nezaujímajú, nie je to zďaleka pravda. Ak počúvate len hudbu a je Vám jedno, o čom spievajú, prichádzate o veľa. Dobrý text je 50% kvality piesne. To len mimo témy :) Preklad ale dosť pomôže - počujete, ako sa to ktoré slovo má vyslovovať, hlavne všelijaké tie skrátené tvary či hovorové frázy, a keď naňho pri inom počutí zas naďabíte, je šanca, že ho aj spoznáte. Samozrejme, že nie rapové songy, tým ani vlastná matka nerozumie, ale na začiatok bohato stačí normálny pop (alebo proste akýkoľvek obľúbený žáner).

Filmy, seriály, videá - s titulkami. Opäť, nemusia to byť z prostredia gangov a podobne, kde sú všelijaké slangy a tak, ale normál film zas nie je také strašné pozrieť s titulkami, poniektorí herci majú fakt dobrú a zreteľnú výslovnosť, najlepšie je začať s rozprávkami pre deti, resp. animákmi, tam sa snažia zrozumiteľne rozprávať s celkom dobrou artikuláciou, alebo dokumenty, ako sa tu už spomínalo, kde sa hovorí pokojne, dosť pomaly, bez slangu. Ale aj to píšete, že Vás to nebaví.

Komunikovať priamo s angličanom. Sesternica mala priateľa angličana, tak to bola fakt najlepšia škola. Chápem, že nie každý má takúto možnosť, len píšem, že ak by bola, bolo by to super.

Podľa mňa ale u Vás bude najväčší problém hlavne Váš prístup. Nič nebaví, je Vám jedno, o čom spievajú, filmy nebavia, je to nemožné, toto ma nudí tamto ma nudí. Takto ďaleko nedôjdete. Jazyk Vás musí baviť, musíte ho dostať do každodenného života, musí tam byť snaha, otvorená myseľ...inak sa buď nebudete zlepšovať, alebo veľmi pomaly. Ak si teda nechcete platiť súkromnú školu či doučovateľa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]