Nejste přihlášen/a.
Zdravím, včere mě učitelka potěšila testem na rody a pády. To by nebyl problém kdybych je měl napsat v češtině samozřejmě se tak nestalo a měl jsem je napsat latinsky. Vysvětlí mi někdo proč bych měl umět latinsky rody a pády prosím? Děkuji..
To není žádná latina. To jsou tři (rody) plus sedm (pády) - celkem deset slovíček. Zejména maskulinum, femininum a neutrum se mohou v budoucnosti docela hodit. Vlastně se slovem neutrální (střední) se už jistě setkáváš. Předpokládám, že nějak se dá odmaturovat i bez těchto znalostí, ale k dobré (případně výborné!) znalosti jazyka (nejen českého) tato latinská slova patří.
Po nás to učitelka češtiny na gymplu taky chtěla. Nebo spíš říkala, že už to dávno máme umět a že to může v nějakých testech být. U maturity jako takové jsme to neměli, ale vždycky nám říkala, že nevíme, co v těch didakťácích bude a že to tam klidně být může.
Právo na to, aby to chtěla určitě má. Po nás to chtěla hlavně ve chvíli, kdy jsme jí něčím naštvali. To pak z ničehonic chtěla vyjmenovat pády a slovní druhy latinsky. A do příště se je raději všichni naučili.
A k čemu? No celkově asi k ničemu, ale takových věcí se na škole musíš naučit víc, které ti ve finále k ničemu nebudou. Pádů je naštěstí jen 7, tak ti alespoň nezabe tolik času se je naučit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.