Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je latina u maturity?

Od: pepazdepa® odpovědí: 8 změna:

Zdravím, včere mě učitelka potěšila testem na rody a pády. To by nebyl problém kdybych je měl napsat v češtině samozřejmě se tak nestalo a měl jsem je napsat latinsky. Vysvětlí mi někdo proč bych měl umět latinsky rody a pády prosím? Děkuji..

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

To není žádná latina. To jsou tři (rody) plus sedm (pády) - celkem deset slovíček. Zejména maskulinum, femininum a neutrum se mohou v budoucnosti docela hodit. Vlastně se slovem neutrální (střední) se už jistě setkáváš. Předpokládám, že nějak se dá odmaturovat i bez těchto znalostí, ale k dobré (případně výborné!) znalosti jazyka (nejen českého) tato latinská slova patří.

hodnocení

2x

Záleží na jaké jsi škole, ale latina se už dnes bohužel skoro nikde nevyučuje. U maturity není.

hodnocení

Jsem na průmyslovce, a tam jsem zrovna latinské názvy rodů, pádú a slovních druhú teda nečekal no :D

Tak se těch pár výrazů naučte a je to. Pochybuju, že budou chtít ještě něco jiného.

petra78
hodnocení

2x

Po nás to učitelka češtiny na gymplu taky chtěla. Nebo spíš říkala, že už to dávno máme umět a že to může v nějakých testech být. U maturity jako takové jsme to neměli, ale vždycky nám říkala, že nevíme, co v těch didakťácích bude a že to tam klidně být může.

Právo na to, aby to chtěla určitě má. Po nás to chtěla hlavně ve chvíli, kdy jsme jí něčím naštvali. To pak z ničehonic chtěla vyjmenovat pády a slovní druhy latinsky. A do příště se je raději všichni naučili.

A k čemu? No celkově asi k ničemu, ale takových věcí se na škole musíš naučit víc, které ti ve finále k ničemu nebudou. Pádů je naštěstí jen 7, tak ti alespoň nezabe tolik času se je naučit.

456465
hodnocení

2x

O maturite néni...

Nominativ - ruža

Genitiv - ruže

Dativ - ruže

Akuzativ - ružo

Vokativ - ružo!

?Lokál - ruži

Instrumentál - ružó

hodnocení

Dodám že to bylo v předmětu Českého jazyka..

liska5

Však je to třeba znát při studiu všech jazyků - těch sedm pádů. Tak to je ve slovnících a konverzacích...Tak začni : nominativ...Podle mne základ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]